Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite Pro A300

Toshibin Satellite Pro A300 je na prvi pogled dolgočasno preprost prenosnik. Zunanjost je srebrno sive barve s preprostim napisom izdelovalca, enake barve je notranjost, le tipkovnica je črna. Nikjer ni odvečnih lučki in okraskov, prenosnik deluje skoraj minimalistično - videz kvarijo le reklamne nalepke na notranji strani. Ohišje je sicer zelo kakovostno, enako velja tudi za tipkovnico, ki se skoraj ne ugreza.

Povsem druga zgodba je s strojno opremo, kjer satelit ne razočara. Procesor je Intelov, model Core 2 Duo P8400, deluje pa pri taktu 2,26 GHz. V pomoč ima 4 GB pomnilnika, kar je vsekakor dovolj za naloženo Visto Business. Tudi sicer se zelo dobro izkaže, na naših preizkusih je dosegel zelo visoke ocene. Za grafiko so poskrbeli v ATIju, kartica Mobility Radeon HD 3650 prebavi tudi kako novejšo igro, na preizkusih 3Dmark je dobila zadovoljive ocene.

Disk bi moral s svojimi 250 GB zadoščati večini uporabnikov, na voljo je seveda optična enota DVD?RW, spredaj pa tudi čitalnik pomnilniških kartic. Razširitveno mesto je eno (vrste Express Card), drugi priključki so povsem standardni. Na voljo so štirje vmesniki USB, po dva na vsaki strani, en od njih je tudi vmesnik e-Sata. Za izvoz slike skrbita S-Video in VGA, za povezljivost pa poleg navadnega omrežnega vmesnika še vse bolj redek modem ter brezžična WLAN (ki se spozna na standarde 802,11 a, b, g in draft-n) in bluetooth. Bero zaokroži še vmesnik firewire - edino, kar bi še dodali, bi bil kak izhod HDMI.

Odličnemu prenosniku hodi še najbolj narobe slab akumulator, ki je na našem preizkusu prenosnik držal pokonci dve uri in 21 minut. Za prenosnik, ki meri na zahtevnejše uporabnike, se to zdi premalo. Druga njegova hiba pa je razmeroma visoka cena. Za Satellite Pro A300 namreč zahtevajo 954 evrov, pri nekaterih konkurentih dobimo zelo primerljive prenosnike za nekaj sto evrov manj (denimo Lenovo 3000 N500, preizkušen prejšnji mesec).

Toshiba Satellite Pro A300-1NT

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 138.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 91.

Trajanje delovanja: 2 uri 21 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8.

Mere: 36 × 26,7 × 3,8 cm., 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2,25 GHz, 4096 MB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Vista Business.

Cena: 954 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Kakovost ohišja, tipkovnica, zmogljivost.

Proti: Trajanje akumulatorja, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji