Objavljeno: 29.4.2008 09:45 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite A210-1AO

Toshibini modeli Satellite se ponašajo s kakovostnim in elegantnim ohišjem, ki ob zaprtem zaslonu s svojo sijajno črnino spominjajo na fino klavirsko lakiranje. Enako velja tudi za različico A210-1AO, za katero v Toshibi pravijo, da se ponaša z zelo dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Praviloma drži, vendar kot ponavadi tudi ta zgodba ni tako preprosta.

Kot smo že zapisali, je ohišje kakovostno, zaslon pa se odpira zgledno, brez zvijanja, tiho in gladko. Enako dobra je tipkovnica, ki je sicer na prvi pogled zaradi nič kaj obetavne srebrne barve videti ceneno, pa tudi posamezne tipke na otip ne delujejo tako prijetno kot pri nekaterih izdelovalcih, vendar se pri tipkanju izkaže zelo dobro. Hvalimo tudi drsno ploščico, ki lahko deluje tudi kot niz bližnjic in drsnik za nastavitev glasnosti odličnih zvočnikov. Preklop med načinoma delovanja se zgodi, ko kliknemo določen del drsne ploščice, natančneje zgornji desni rob, a to žal lahko storimo tudi pomotoma. Na sprednji strani je sicer še priklop za slušalke in mikrofon ter kolesce za nastavitev glasnosti, zraven pa najdemo še čitalnik pomnilniških kartic.

Manj razveseljuje optična enota s svojo "elastično" strukturo in deluje tako, kot da ni v sorodu z drugimi deli ohišja. Tukaj pa zmoti še preblizu le-te postavljen priključek za napajanje, ki je prav tako na desni strani prenosnika. Kadar je napajalni kabel usmerjen proti uporabniku, je odpiranje optične enote zelo oteženo, v skrajnih primerih celo nemogoče.

Glavna obdelava podatkov poteka v AMDjevem dvojedrnem procesorju Turion Mobile pri 2 GHz, ki se ob pomoči 2 GB pomnilnika vede precej atletsko. To je razvidno tudi na rezultatih naših testiranj. Še bolje se odreže ATIjeva grafična kartica Radeon 2600HD mobile s 512 MB pomnilnika, ki je pri testiranjih tudi v okolju Windows XP dosegla zelo dober rezultat.

Pri uporabi tega operacijskega sistema pa naletimo tudi na največji problem, ki pesti ta prenosnik: avtonomija je v operacijskem sistemu Windows XP po rezultatih naših testiranj eno uro in tri minute, to pa je skoraj 40 minut slabše kot v Windows Vista Home Premium in prikazuje prilagojenost prenosnika temu okolju. Toshibini inženirji so opravili odlično delo. Vendar zaradi tega prenosnik s stališča avtonomije ni tako primeren za uporabo v drugih okoljih. To pa za večino uporabnikov verjetno nima večjega pomena.

Prenosnik je opremljen še s štirimi priklopi USB, po dvema na vsaki strani, na levi najdemo še priklop firewire in priklop VGA ter S-Video, tukaj pa najdemo še priklop za mrežo in razširitveno režo PC-Ekspress. Na desni najdemo še priklop za modem. Za konec omenimo še dobrodošel analogni gumb za vklop in izklop oddajnika WLAN, ki pa na trenutke deluje, kot da se hoče zatakniti, in ne daje vtisa kakovosti. Boljša od povprečja je tudi spletna kamera nad zaslonom.

Toshibin Satellite A210-1AO je kakovosten in v sorazmerju s ceno zmogljiv prenosnik, katerega največja težava je predvsem avtonomija. Od vas pa je odvisno, koliko ste mu pri ceni 980 evrov pripravljeni pogledati skozi prste.

Toshiba Satellite A210-1AO

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 82.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 71.

Trajanje delovanja: 1:41.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 8.

Mere: 36,2 × 26,8 × 3,9 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Mobile DualCore AMD Turion 64 X2 TL-60, 2,0 GHz, 2048 MB RAM, 200 GB disk, WLAN 802.11b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 980 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Kakovost ohišja, čvrsta tipkovnica, cena.

Proti: Čas trajanja delovanja, vratca optične enote in postavitev napajalnega kabla ob njih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji