Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Qosmio X300 130

Pri preizkusu Toshibinega prenosnika Qosmio X300 bi skorajda potrebovali lastno elektrarno in nepalskega nosača oziroma šerpo. Gre namreč za orjaški prenosnik s 17-colskim zaslonom in težo več kot štiri kilograme. Prenosnik je tudi sicer nadvse impresiven na pogled. Pokrov prekrivajo rdeči plameni, gladka rdeča plastika pa se nadaljuje okoli zaslona in tipkovnice. Kar ni rdeče, pa je odeto v svetlečo črno plastiko - taka je tudi tipkovnica. Ko prenosnik prižgemo, se osvetli kot božična jelka. Pod rdečo plastiko med tipkovnico in zaslonom so namreč skrite rdeče diode LED, te najdemo tudi nad sledilno ploščico in pod nekaterimi funkcijskimi tipkami nad tipkovnico.

Toshiba Qosmio X300 130

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 101.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 91.

Trajanje delovanja: 1 ura 42 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 2.

Mere: 41,2 × 30,6 × 4,3 cm., 4,3 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2,4 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1440 x 900 pik.

Operacijski sistem: Vista Home Premium.

Cena: 1749 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Grafična zmogljivost, velikost diska, videz, zvok.

Proti: Trajanje akumulatorja, tipkovnica, teža, cena.

Videz nakazuje namembnost prenosnika - igranje grafično zahtevnih iger. Za slednje poskrbi nadvse zmogljiva grafična kartica Nvidia GeForce 9700M GTS, ki ima 512 MB lastnega pomnilnika. Če k temu dodamo še Intelov procesor Core 2 Duo, ki bije pri taktu 2,4 GHz, in 4096 MB sistemskega pomnilnika, dobimo računalnik, ki brez težav poganja tudi najzahtevnejše igre. To sta potrdila tudi preizkusa 3DMark 2001 in 2006. Pri prvem je prenosnik dobil 28373 točk, pri drugem pa 7612, oba rezultata pa sta v samem vrhu med preizkušenimi modeli.

Tudi druga oprema je solidna. Disk je s 320 GB med večjimi, seveda sta na voljo tudi enota DVD-R (ki je malce nerodno postavljena na sprednjo stran prenosnika) in bralnik pomnilniških kartic. Zaslon ima svetleč premaz in ni po kakovosti nič posebnega, je pa zato zvok zelo soliden (zvočniki se hvalijo z napisom harman/kardon). Navdušeni igričarji bi znali biti razočarani nad vdirajočo se tipkovnico, tudi sledilna plošča ni nič posebnega. Med njenima tipkama je bralnik prstnih odtisov, na njegovem mestu bi raje videli drsno tipko.

Izhodov in priključkov je kar nekaj, od treh vmesnikov USB in enega eSata (ki je lahko tudi USB) pa do grafičnega izhoda HDMI. Seveda je na voljo tudi navaden izhod VGA, za omrežno zabavo pa sta na voljo tako žični kot brezžični priključek. Navaden modem je le še pogojno uporaben, toliko bolj dobrodošel je modul bluetooth.

Prenosnik tako orjaških mer in grafične zmogljivosti ima vsekakor svojo ceno. Prva je pri sami prenosljivosti. Poleg visoke teže nas omejuje tudi zmogljivost akumulatorja, ki je na našem preizkusu zdržal uro in 42 minut. Tudi materialna cena ni nič navdušujoča - le mislimo si lahko, kakšen namizni igričarski računalnik lahko dobimo za 1749 evrov, kolikor stane Qosmio.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji