Objavljeno: 24.4.2007 02:47 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor April 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Qosmio G30-126

Družino Qosmio bralci Monitorja že poznajo. Gre za Toshibine masivne prenosnike višjega cenovnega razreda, ki so namenjeni predvsem delu z večpredstavnimi vsebinami. Temu je prilagojen skorajda vsak sestavni del računalnika. O zunanjosti le na hitro, saj ostaja enaka kot pri modelu G30-154, ki smo ga preizkusili pred meseci: oba se ponašata tudi z optično enoto, ki predvaja nosilce HD-DVD.

Zaprt prenosnik bi zaradi velikih okroglih kromiranih nožic prav lahko zamenjali za kakšno avdio komponento. Teža skoraj pet kilogramov in velikost (navsezadnje ima 17-palčni zaslon!) pa ga delata nerodnega celo, če ga gledamo kot nadomestek za namizni računalnik. Odlikuje se z dobrim in svetlim zaslonom z ločljivostjo 1920 × 1200 pik. To ni naključje, saj je namenjen ogledu HD vsebin. Tipkovnica je dobra, a nič več kot to. Ohišje ponuja še kup priročnih tipk za upravljanje predvajalnikov, denimo za hitro, "one-touch" zajemanje tv vsebin in prav posebej izrazito tipko za glasnost. Da so zvočniki in s tem zvok na tem prenosniku nekaj izjemnega, smo povedali že prejšnjič.

V strojnem pogledu je prenosnik pravi bik, začenši s procesorjem Core 2 Duo T7600, najmočnejšim predstavnikom Intelove prenosniške družine Merom. Nadaljuje se z 2 GB pomnilnika, za prenosnike spoštljivimi 300 GB diska in grafičnim vmesnikom GeForce Go 7600. Tudi pri vmesnikih niso varčevali. HDMI, S-video vhod in izhod, analogni in digitalni TV tuner, antenski vhod, zvočni izhod SP/DIF, 4 × USB 2.0, infrardeči vmesnik, firewire, modem, omrežni in seveda brezžični omrežni vmesnik a/b/g.

Bralnik pomnilniških kartic prepozna šest različnih tipov, na voljo so tako razširitvena vrata PC Card kot tudi ExpressCard.

Že takoj je bilo jasno, da se bo G30-194 pri preizkusih Winstone odrezal odlično, a se je brez težav zavihtel na trenutno prvo mesto po strojni zmogljivosti, saj je bil najboljši prav pri vseh testih, še zlasti pa je pometel s konkurenco pri 3DMarku. Drugače je pri avtonomiji. Poltretja ura ni veliko, zaslon in poganjanje dveh diskov in druge strojne opreme pač terja svoj davek. A po drugi strani je avtonomija pri nadomestkih za namizne računalnike drugotnega pomena.

Toshibo G30-194 smo dobili s prednaloženim operacijskim sistemom Windows XP Media center Edition, ob tem pa še brezštevilno drugo programsko opremo: Office One Note, WinDVD Creator, Sonic RecordNow, 90-dnevno preizkusno različico Norton Internet security 2006 in še kup drugega.

Kaj reči za konec? Gledanje filma na prenosniku ne velja za ne vem kakšen cinefilski užitek, a recimo, da so pri Toshibi s Qosmii storili vse, da bi se temu kar se da približali. Zaradi priostrenih strojnih zmogljivosti pa bo zlahka rabil tudi vsem drugim namenom. 3400 evrov resda ni malo denarja, a za to boste dobili veliko, in to dobre muzike, da o sliki niti ne govorimo.

Toshiba Qosmio G30-126

Poslovni indeks Winstone 2004: 29,6.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 36,6.

Trajanje delovanja: 2 uri 35 min.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 6.

Mere: 40,6 × 28,5 × 4,9 cm, 4,8 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7600, 2,33 GHz, 2 GB RAM, 2x160 GB disk, HD DVD, WLAN 802.11a/b/g, bluetooth, DVB-T.

Zaslon: 17-palčni, 1920 × 1200 pik.

Cena: 3408 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Zmogljivost, opremljenost, zaslon, HD-DVD, odličen zvok.

Proti: Visoka cena, mere in teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji