Objavljeno: 28.12.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2018

Tipkovnice za iPhone

Applova programska tipkovnica Quick Type za telefone iPhone in tablice iPad je nedvomno odličen pripomoček za vnos besedila, ki ima v rokavu nemalo skritih zvijač, kot je enoročno tipkanje. Kljub temu je na tržnici App Store veliko spodobnih alternativ, ki spremembe željnim uresničijo vse iz črk sestavljene sanje.

Najbolj priljubljena tipkovnica za pisanje z drsenjem prsta med črkami se imenuje Swype. Zanjo bomo na tržnici App Store plačali dober evro, za kar se nam bo oddolžila s popolnoma novim pristopom k tipkanju. Namesto dotikanja posameznih črk bomo s prstom po tipkovnici zgolj drseli. Tehnologija, s katero razpolaga Swype, je presenetljivo natančna in zna uganiti besedo, četudi smo med potjo kakšno črko zgrešili. Za nameček so tu še hiter dostop do alternativnih znakov, ločena številska tipkovnica in kup drugih, prav tako naprednih zmožnosti.

Očiten zgled Applovi tipkovnici Quick Type je aplikacija Swiftkey. S podobno postavitvijo črk, predlogov pri tipkanju in splošnim videzom tako ne gre za pravo alternativo privzeti jabolčni izbiri. Kljub temu si jo velja ogledati, saj se sicer brezplačna tipkovnica ponaša tako z brezplačnimi kot plačljivimi preoblekami, ki utegnejo bolj ustrezati našim očem. Če smo privrženec drsenja med tipkami, nam na način že predstavljene tipkovnice Swype program Swiftkey rad ustreže.

Čeprav sta Apple in Google na mobilnem področju velika tekmeca, je slednji za uporabnike telefonov iPhone in tablic iPad pripravil tipkovnico Gboard, ki olajša rabo najbolj priljubljenega iskalnika na svetu. Po spletu lahko z Googlom iščemo, ne glede na trenutno odprto aplikacijo. Iskanje ni omejeno zgolj na običajne Googlove zadetke, temveč nam Gboard najde tudi animacije GIF, smeške, elektronske naslove, telefonske številke in drugo.

Tipkovnici Fleksy v primerjavi s tekmeci marsikaj manjka, a se izkaže z izrednim prilagajanjem, barvitimi temami in zmogljivimi razširitvami. Med slednjimi najdemo dodatke v podobi animacij, smeškov, nalepk in podobno. Uporaba je resda preprosta, a zaradi razlik zahteva nekaj navajanja. Predvsem je za začetnike težavna uporaba predlogov, ki jih prožimo s pritiskom tipke Space. Zapletenost nagradi z natančnostjo.

Zadnja predstavljena tipkovnica je TouchPal. Nanjo tipkamo na običajen ali drseči način. Dobra je pri predvidevanju in natančnosti, najbolj pa nas prepriča z res barvitimi in domiselnimi preoblekami, ki ji po želji izdelamo tudi sami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji