Objavljeno: 26.2.2008 00:59 | Monitor Februar 2008

Tipkovnica z valovi

Tipkovnica, verjetno najbolj dolgočasen del računalniške zunanje opreme sploh. Oblika, razporeditev in tehnika delovanja je, z nekaj malenkostnimi odkloni v preteklosti, že več deset let nespremenjena.

A vendarle smo na trgu zasledili nov poskus izumljanja "tople vode". Logitech, sicer vodilni izdelovalec računalniške zunanje opreme, je - po njihovih besedah - s tipkovnico "Wave" (val) ustvaril izdelek, ki si ga vsi uporabniki potihoma želimo, a ga nihče ni hotel (ali bil sposoben) izdelati.

Tipkovnica je na voljo kot samostojen izdelek (ki velja dobrih 50 evrov) ali pa v kompletu s povprečno lasersko miško (LX8), obe napravi pa sta brezžični. Povežeta se prek sprejemnika USB, ki bi bil lahko tudi nekaj manjši; no, morda je ravno zato domet obeh naprav dokaj spodoben, saj tudi trimetrska praznina med njima ne povzroča težav pri delu. Na tipkovnici bomo našli kar nekaj dodatnih tipk, večina izmed njih pa oživi šele, ko namestimo programsko opremo SetPoint, ki poskrbi za nastavljanje dodatnih tipk tako na tipkovnici kot tudi miški.

Nas pa je seveda najbolj zanimalo, kaj je tako revolucionarnega na tipkovnici "Wave". Poleg rahlo navzgor ukrivljenega loka tipk je navzven najbolj opazna različna globina tipk po tipkovnici, kar naj bi bilo prilagojeno dolžini človeških prstov. Na pogled neopazna lastnost je različna odpornost tipk na pritisk, saj so tiste, ki jih pri 10-prstnem tipkanju pritiskamo z mezincema obeh rok, nekaj mehkejše kot tiste na sredini tipkovnice. Logitech se pohvali še z ergonomsko oblikovanim počivalnim delom za zapestje, ki je oblečeno v na otip prijetno in trpežno blago.

Kaj pa praktična raba? Naj na začetku najprej povemo, da zgoraj podpisani avtor teh vrstic pri tipkanju najraje uporablja tipkovnice z nizkim ugrezom tipk, torej tiste na prenosnikih, ali pa določene modele namiznih tipkovnic, ki posnemajo tiste na prenosnikih. Tako se po več kot mesecu dni redne rabe "vala" zdi, da tipkovnici vendarle nekaj manjka. Občutek pri tipkanju je namreč nekoliko "plastičen", predvsem zato, ker tipke pod prsti ne klecajo tako očitno, zato predvsem pri hitrem tipkanju ne dajo dovolj dobre informacije o zadostni pritisnjenosti. Priznati pa je treba, da je ta opazka povsem subjektivne narave, saj bo morda ravno to komu drugemu nadvse ustrezalo. Vsekakor pa nikomur ne bo všeč nekoliko nevsakdanja razporeditev funkcijskih tipk na vrhu tipkovnice (F1-F12), ki so namesto po štiri (kot je običajno) združene po tri skupaj. To še posebej pri pogosti rabi tipke F5 (osveževanje vsebine) zelo moti, saj je ta tipka kar naenkrat na sredini drugega sklopa teh tipk in ne na začetku kot pri vseh običajnih tipkovnicah.

Kakorkoli že, gre za zanimiv izdelek, ki bo, verjamemo, marsikomu vsaj malo olajšalo tipkanje. A ker gre za precej drag komplet, bi tipkovnico pred nakupom vsekakor veljalo preizkusiti, če zares ustreza našim željam.

Logitech Wave Cordless Keyboard

Kaj: Ergonomsko oblikovana brezžična tipkovnica in miška

Prodaja: Eventus, www.eventus.si; Izid, www.izishop.net; Kimtec, www.kimtec.si.

Cena: 95,1 EUR.

Za: Oblika, dodatne tipke.

Proti: Razporeditev funkcijskih tipk, zgolj povprečna optična miška.

Po več kot mesecu dni redne rabe "vala" se zdi, da tipkovnici vendarle nekaj manjka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji