Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2019 | Teme: android, google

Test Xiaomi Mi A3

Telefona Mi A1 in A2 sta bila, pa naj se še tako klišejsko sliši, zadetek v polno. Združila sta poceni in dostojno strojno opremo, ki jo Xiaomi zna delati, in goli Android v obliki Googlovega programa Android One. Ta prinaša hitre posodobitve in vmesnik brez navlake. Vsako leto, ko smo preizkušali najcenejše telefone, smo imeli le enega ali morda dva, ki sta sledila temu receptu. Dolgo so bili to telefoni Lenovo Moto G, zadnja leta pa je primat prevzel Xiaomi. Zdaj je razlika le ta, da je takšnih telefonov v ponudbi nekaj več. V tokratnem Mnenju na začetku revije lahko preberete o Umidigi F1 Play, ki je prav tako del programa Android One. Te taktike se drži tudi Nokia in njihove telefone prav zaradi zelo solidne izdelave ter čistega vmesnika lažje priporočamo kot poceni modele večjih proizvajalcev.

Toda - Xiaomi je z A3 dvignil ceno, tako da je treba zanj odšteti 50 evrov več kot za lanski model. Vseeno pa ne gre le za dvig cene, namenjen višji marži. A3 ima namreč zaslon OLED z ločljivostjo 1.560 × 720 pik. Z njo se sicer ne gre preveč hvaliti, a če za ta denar dobimo telefon s solidno svetlim zaslonom OLED, to ni nič slabega. Ko temu dodamo še 4.030 mAh veliko baterijo in Snapdragon 665, ki ni tako požrešen kot čipi v dragih modelih, dobimo zelo dobro kombinacijo. Baterija res zdrži več kot en dan in gledati v zaslon OLED je prijetneje kot v poceni LCD, ki so ponavadi vgrajeni v te telefone. Pod zaslonom je celo optični bralnik prstnih odtisov, ki pa je počasnejši od klasičnega. Prav tako je malce nadležen zvečer, ker na prst skozi zaslon posije z lučjo in v temi to zmoti.

Na zadnji strani je še ena pridobitev, in sicer tri fotografske leče, od katerih je ena širokokotna. Odločitev, da se takšni fotoaparati selijo v najnižji cenovni razred, le podpiramo. Ena leča je široka, potem sledi globinsko tipalo, a najpomembnejša je širokokotna, ki z dovolj svetlobe zajame lepe slike. Že leta pišemo, da širokokotna leča doda uporabnost telefonu, tako da njeno prisotnost na tako poceni napravi le pozdravljamo. V škatli je še prozoren zaščitn ovitek, tako da ga ni treba kupiti kot dodatek.

Sicer pa Xiaomi družino Mi A pelje naprej in trojka je dostojen naslednik predhodnikov, ki za malo denarja dostavi zelo dobro izkušnjo. Ja, 50 evrov več, kot je stal lanski model, bo koga zmotil, a zaslon OLED, širokokotni objektiv in (najbrž najmanj dobrodošla novost) bralnik prstnih odtisov pod zaslonom so dovolj, da Mi A3 lahko priporočimo.

Xiaomi Mi A3

Hitrost delovanja: 7,5

Kakovost izdelave: 7,5

Prodaja: Spletne trgovine.

Cena: 250 EUR.

Za: Širokokotni objektiv, velika baterija.

Proti: Bralnik pod zaslonom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 24.9.2019 | 10:54

Za 154 eurov na Gearbestu trenutno je to spet kraja pri belem dnevu :D. Škoda spet za manjko NFCja, samo to pogrešam.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji