Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2017

Televizija prek LTE

Leto in pol bo tega, kar smo preizkusili takrat nič manj kot revolucionarno rešitev takratnega Simobila – storitev, ki ponudi »stacionarni« internet kar po zraku, prek omrežja LTE. Isto podjetje zdaj pod novim imenom »po zraku« ponuja tudi televizijo.

Vajeni smo že, da nam mobilni operaterji v paketih za mobilno telefonijo ponujajo vedno večje kupe gigabajtov, da so hitrosti, ki jih dosegamo pri igračkanjih z aplikacijo Speedtest, vedno večje in da so cene vedno nižje. Zato verjetno ne boste presenečeni, ko bomo zapisali, da vse to velja tudi za paket A1 Domači net, s katerim smo se poleti spet igrali.

Razlog novega testa je bila sicer novost, možnost dodatnega TV paketa, toda za začetek se kljub vsemu pomudimo tudi pri sami internetni ponudbi. Še vedno temelji na Huaweievem usmerjevalniku (model B315), ki bo ob dveletni vezavi vaš za 1 evro, in še vedno velja, da sta priklop in uporaba nadvse preprosta. V usmerjevalnik vstavimo kartico SIM (oz. je tam že ob nakupu), ga priklopimo v električno vtičnico in – že imamo na voljo brezžično omrežje, ki nas poveže v internet. Podatki za vstop v upraviteljsko okolje so zapisani na spodnji strani usmerjevalnika, toda prepričani smo, da jih večina ne bo uporabila. Še posebej, ker je raba enostavna, tudi če bi rešitev želeli uporabiti za povezavo že obstoječega omrežja, ki ga imamo v stanovanju. Huawei z omrežnim kablom le povežemo z obstoječim usmerjevalnikom in povezava v internet je vzpostavljena. Imate težave s počasno povezavo xDSL? Odpoveste naročnino in namesto dosedanjega modema v desetih sekundah povežete Domači Net. Preizkušeno deluje.

Sliši se kot oglas, zato morda ne bo slabo zapisati tudi nekaj realnih opozoril. Za začetek – deluje seveda le, če je v vaši okolici dovolj hitro omrežje LTE (čeprav se povezuje tudi v omrežja 3G in celo 2G). To naj bi pred prodajo oz. nakupom preverili tehniki A1. Če so bazne postaje dovolj neobremenjene, deluje s hitrostmi 10/3, 20/5 ali 40/5 Mb/s, odvisno od paketa, ki ga bomo plačali. In seveda, navaditi se bomo morali, da je treba vsem tem hitrostim pripisati besedico »do«. Pač odvisno od zasedenosti bazne postaje in omrežja v celoti.

No, mi smo pred dvema letoma in pol na testni lokaciji dosegali hitrosti 30/10 Mb/s, pred kakim letom so hitrosti poskočile na kar 100 Mb/s (na telefonu s SIM kartico Simobil), tokrat smo izmerili in uporabljali približno 60/30 Mb/s. Pri tem je treba omeniti, da smo seveda za test imeli »odklenjeno« kartico SIM brez hitrostnih omejitev. V teh dveh letih in pol se je spremenila tudi prodajna politika. Takrat je uporabnike omejevala na 100 GB na mesec (nato pa hitrost znižala na 2/1 Mb/s), danes pa je meja dvignjena na 200 GB. In še – takrat so bile hitrosti v paketih pol nižje, cene pa 30 % višje.

In še - če bi si želeli doma omisliti kaj strežniškega, to zaenkrat ne bo šlo, saj A1 uporabniku dodeli dinamično številko IP (to omejitev se sicer da obiti z eno izmed storitev dinamičnega DNS), povrh vsega pa je vklopljen tudi požarni zid. Storitev statične številke IP bo predvidoma kmalu na voljo, pravijo, predvidoma pa bo takrat možno tudi izklopiti požarni zid.

Kako je torej s televizijo?

Naj vas spomnimo, Domači net bi imeli zato, ker na naši lokaciji ni optike, »žica« za xDSL je preslaba, kabla prav tako ni. Ali, še bolje, ste podnajemnik in se z najemodajalcem ne nameravati pregovarjati o (so)uporabi tega. Kaj pa televizija? Nekatere programe lahko sicer gledate po internetu, tam lahko sklenete tudi naročnino za nekakšne pakete, hej, presedlate lahko tudi na Netflix in HBO. Pa vendar, stara dobra televizija pride še vedno prav – škatlica, ki jo postavimo pod televizor in jo upravljamo z daljincem.

In prav to omogoča storitev TV AS LTE, ki jo A1 za 10 evrov na mesec ponuja kot dodatek k paketu Domači net. V rabo dobimo majhno zeleno škatlico švicarskega izdelovalca Albis, ki ima na zadnji strani nekaj priključkov, od katerih bomo potrebovali le omrežni priključek in HDMI. Prav, morda tudi še optični izhod za dodatne zvočnike, če jih imamo. Škatlico priklopimo na zgoraj omenjeni usmerjevalnik Huawei, s HDMI pa televizor in – na zaslonu se prikaže logotip AMISa, podjetja, ki ga je pred časom kupil Simobil, med drugim zaradi njihovega sistema IP TV. No, jesenski kupci si bodo namesto AMISa verjetno že ogledovali logotip A1.

Po nekaj deset sekundah prebujanja nas na televizorju pričaka polno delujoč televizijski vmesnik, ki ima vse, kar od njega pričakujemo. Hitro delovanje, časovni zamik, intuitivno preklapljanje, programski vodnik in seveda izbiro radijskih in televizijskih programov. Škoda le, da je programov zaenkrat le 32, med njimi pa ni izobraževalnih (National Geographica, Discoveryja … ). Sta pa priljubljena POP TV in Kanal A, ki sta pred kratkim izginila iz brezplačne ponudbe DVB-T. In nobeden od programov ni visoke ločljivosti. To je (žal) logično, saj kakovosten pretok HD zaseda okoli 20 Mb/s, pasovna širina »v zraku« pa ni tako zelo samoumevna kot »v žici«. TV programi tako zasedejo največ 2 Mb/s (ti se odštejejo od naročenega paketa za internet), ob bolj zasedenem omrežju pa se lahko pasovna širina zmanjša tudi na le 1,2 Mb/s. V tem primeru bo slika bolj »kockasta«.

V normalnih razmerah je slika popolnoma lepo gledljiva (če le televizor ni prevelik), a brez presežkov, smo pa med besedilom nekajkrat doživeli, da je naprava »utihnila«, oziroma se do vnovičnega zagona ni več slišal glas.

V A1 pravijo, da bodo izbiro programov »do konca leta« nadgradili na 84 programov, še vedno pa bodo le standardne ločljivosti.

Internet prek LTE torej (p)ostaja odlična alternativa, če ni na voljo dovolj zmogljive »žice« ali se nam ne ljubi ukvarjati z lastnikom stanovanja, televizijski paket pa je le zasilen nadomestek, predvsem zaradi nizke ločljivosti, ki na velikih televizorjih ni videti najbolje.

A1 Domači net in TV

Internet in televizija prek omrežja LTE.

Kdo: www.a1.si

Cena: Usmerjevalnik Huawei 129 EUR (1 EUR ob 24-mesečni vezavi), 30 do 40 EUR na mesec (odvisno od hitrosti interneta). Brez TV 10 evrov manj.

Za: Enostavna postavitev, zanesljivo in hitro delovanje, časovni zamik, programski vodnik.

Proti: Le standardna ločljivost, majhna izbira programov. Omejitev na 200 GB mesečno, nakar se hitrost zniža na 2/1 Mb/s.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji