Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2017

Televizija prek LTE, drugič

Pred kratkim smo preizkusili storitev operaterja A1, ki prek omrežja LTE omogoča povezovanje v internet in naročnino na televizijske programe. Prvi v tej smeri je bil sicer že pred dvema letoma Telekom, njihova rešitev pa ima svoje prednosti in slabosti.

Top Trio Brezžični, kot se Telekomov »trojček« prek LTE imenuje, se sliši kot nekaj, kar je enakovredno storitvi A1 Domači net in TV, a le do takrat, ko ugotovimo, da si je v resnici ne moremo sami izbrati, lahko nam jo le dodelijo. Ni namreč dostopna vsakomur, temveč je v osnovi namenjena pokrivanju belih lis, kjer uporabniki nimajo dostopa do Telekomovega ožičenega omrežja (xDSL ali optika). Po Telekomovih besedah je tako, ker je pasovna širina na baznih postajah LTE pač dragocena dobrina, s katero ni smiselno razmetavati. Seveda pa – sliši se logično, ožičena povezava je ponavadi zanesljivejša in hitrejša, zakaj torej sploh razmišljati o mobilni povezavi LTE? Razloga sta lahko (vsaj) dva – najemniški status v stanovanju, zaradi katerega bi se morali za ožičeno povezovanje ukvarjati z lastnikom priključka, in preslaba kakovost telefonske parice, ki naj bi nas povezala v splet/TV, zaradi katere bi bili obsojeni na (pre)nizke hitrosti. Kot rečeno, paket TopTrio Brezžični za rešitev najemniških težav ne bo dober, za doseganje prav visokih hitrosti pa tudi ne, saj je edina hitrost, ki je v paketu na voljo 10/2 Mb/s.

Pa vendar – če smo dobili Telekomovo »odobritev« in nam je hitrost 10/2 Mb/s dovolj, lahko o paketu povemo kar nekaj dobrega. Za začetek – vse, kar potrebujete, vam namestijo Telekomovi tehniki, kar pomeni, da bodo po potrebi namestili tudi dodatno anteno, s katero boste do omrežja LTE dostopali kar najzanesljieje. Dalje – tehniki bodo na »vaši« mobilni postaji LTE rezervirali ustrezno pasovno širino, da boste hitrost 10/2 tudi zares imeli. Še najbolj pa smo bili zadovoljni, ko smo med televizijskimi programi, ki so na voljo, videli tudi take, ki so oddajani v visoki ločljivosti, česar ponudba A1 ne premore. Tudi med preizkusom, ko smo priloženo TV škatlico BOX S prek vmesnika HDMI priklopili na televizijo, je bilo očitno, da je kakovost prikaza takih programov bistveno višja od kakovosti običajnih. Omeniti moramo še 72-urni časovni zamik, ki deluje brez težav in res hitro, ter seveda Telekom sistem TViN, ki omogoča ogled TV programov na mobilnih napravah in v brskalniku.

Moti le cena osnovnega paketa, ki za 40 evrov ponuja le osnovnih 15 TV programov in, kot rečeno, le osnovno hitrost 10/2 Mb/s. Res pa je, da si lahko za 9 dodatnih evrov omislite razširitev, ki premore 75 TV programov, med njimi tudi zgoraj omenjene visokoločljive.

TOPTRIO brezžični

Internet/telefonija/televizija prek LTE

Cena: 40 EUR na mesec, ob dvoletni vezavi prvo leto le 20 EUR.

Kje: www.telekom.si

Za: Veliko televizijskih programov, med njimi tudi ločljivosti HD.

Proti: Na voljo le tam, kjer ni možnosti povezave »po žici«, kakršnikoli pač že. Samo hitrost 10/2 Mb/s.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji