Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2014 | Teme: tablica

Tablica namesto prenosnika, tretjič

Microsoft se ne vda. Vse od prihoda tablic na glavni oder računalništva bi Mali mehki rad zanetil revolucijo. Tablice si v Redmondu zamišljajo kot nadomestek za klasični prenosnik ali celo namizni računalnik. S prvo, Surface, so zamisel predstavili svetu in doživeli precej mlačen sprejem. Bo v tretje drugače?

Tretji PC, ujet v ohišje običajne tablice, je najlepši Microsoftov izdelek. V Redmondu se tega zavedajo, zato tablico Surface Pro 3 precej samozavestno primerjajo z Applovim iPadom in celo prenosnikom MacBook Air. Žal spodobna sestava stane toliko, da oba omenjena dobimo za isto ceno. Rezultat je izdelek, ki bo navdušil predvsem poslovne uporabnike in ljudi, ki preprosto morajo imeti vse v eni sami napravi.

Oblikovanje

Prvo, kar opazi izkušeno oko, je velikost nove sestre iz družine Surface. Za razliko od predhodnic je bistveno razkošnejša. Namesto z utesnjenim desetpalčnežem se Surface Pro 3 diči z dvanajst palcev velikim zaslonom ločljivosti IPS 2160 × 1440. Nenavadno razmerje stranic (3 : 2) naj bi bolje izkoriščalo kvadraturo zaslona in uporabniku pričaralo občutek dela z običajnim zvezkom. Kot britev oster zaslon zagotavlja odlično sliko, izboljšan je tudi zorni kot. Večji zaslon pripomore k občutku, da Surface Pro 3 ni le tablica, temveč tudi prenosnik.

Čeprav je Surface Pro 3 najtanjši računalnik s procesorjem Core i, daje vtis precej debele naprave. Razlog, zakaj bi Microsoftova tablica na lepotnem tekmovanju z Applovim MacBook Airom gladko izgubila, se skriva v drobovju. Na voljo je pet različnih sestav, ki se med seboj razlikujejo predvsem po zmogljivosti procesorja (i3, i5 in i7) in priloženih gigabajtih (4-8 RAMa in 64-512 GB diska SSD). Delovanje močnega stroja je kljub hlajenju z ventilatorji zadovoljivo tiho. V preteklosti pohvaljeno stojalo je toliko spremenjeno, da omogoča poljubno nastavljanje kota (22–150 stopinj), kar naj bi uporabniku olajšalo rabo v najrazličnejših scenarijih, tudi na kolenih. Slednje smo preizkusili, a te drže lastnikom tretje Površine ne priporočamo. Pomanjkanje udobja, nerodnost in nenehno iskanje prave nastavitve hitro naredijo svoje. Dodatna tipkovnica v obliki ovitka, ki se tudi tokrat enostavno zlepi z osrednjo napravo z magneti in je rahlo privzdignjena, delo s prenosnikom/tablico resda olajša, a to je za pravo udobje še vedno premalo.

Tipkovnica Type Cover je še vedno obvezen dodatek k tablici, zato je nerazumljivo, da je Microsoft ne ponudi že v osnovnem paketu. Tipkovnica v obliki ovitka daje tablici zaščito, igra vlogo pripomočka za tipkanje in s priloženo sledilno ploščico uspešno nadomešča miško. Zaradi večjega zaslona tablice je ovitek glede na starejša brata zrastel. Tehnologija povezovanja je enaka, zato na novi napravi delujejo tudi stari ovitki, le celotnega zaslona ne prekrijejo in zato ponudijo manjšo zaščito. Tipkovnica je spet odlična, tipke so osvetljene in prijetne za dotik. Ko se dodatek spari s tablico, je zaradi Microsoftove skrbi za ergonomijo tipkovnica rahlo privzdignjena, kar tipkanje še olajša. Ovitek Type Cover je daleč najboljša tipkovnica za tablico, še vedno pa ne dosega tipk povprečnega prenosnika, zato naveze ne jemljemo za polnokrvni nadomestek za prenosnik ali celo namizni računalnik. K skepticizmu pripomore slaba sledilna ploščica, ki ne dosega veličine Applovega MacBook Aira, s katerim Microsoft tako rad primerja svoj zadnji umotvor.

Microsoft trži Surface Pro 3 kot nadomestek za klasično beležnico. V ta namen je tablici priloženo odlično digitalno pisalo Surface Pen, ki v navezi s pripomočkom OneNote dela čudeže.

Microsoft trži Surface Pro 3 kot nadomestek za klasično beležnico. V ta namen je tablici priloženo odlično digitalno pisalo Surface Pen, ki v navezi s pripomočkom OneNote dela čudeže.

Beležnica

Tablico Surface Pro 3 tokrat tržijo kot zamenjavo za klasično beležnico. S tem ciljem v mislih so snovalci napravi prestavili osrednji gumb z logotipom Oken in ji priložili digitalno pero. Prva sprememba naj bi uporabnike prepričala, da tablico držijo v pokončnem položaju, druga pa bi jim olajšala delo z zaslonom, občutljivim za dotik. Pero je s tablico povezano s tehnologijo bluetooth, deluje dobro in pozna številne ukane, med katerimi je najpriročnejši priklic programske beležnice OneNote s pritiskom gumba na digitalnem peresu. Po Microsoftovih besedah gre za najbolj natančno digitalno pero v okviru sorodnih, mobilnih naprav. Občutek pisanja je soliden, zato lahko potrdimo, da gre za verno posnemanje klasičnega pisalnega pripomočka. Telovadba z njim je podprta v številnih programih, med njimi izstopajo orodja podjetij Adobe in Corel. Videti je, da Microsoft s peresom misli resno, zato resnično ne razumemo, zakaj na tablici ni mesta zanj. Pomanjkanje namenskega odlagališča v ohišju tablice za silo reši nerodno dodan zavihek na opcijski tipkovnici, a elegantna rešitev to ni.

Strojna oprema

Poleg že omenjenih procesorjev Core i3, i5 in i7, velikodušne količine pomnilnika RAM in diskov SSD je tablica opremljena z USB 3.0, bralnikom pomnilniških kartic mikro SD, video izhodom Mini DisplayPort, kamero HD (5 MP) in stereo zvočniki. Obenem pozna vse vrste brezžične povezljivosti (WiFi, bluetooth) in TPM 2.0 za varnost pri rabi v poslovne namene. Ločene grafične kartice računalnik nima, za risane gibljive sličice skrbi Intelov vgrajeni čip, ki pa ne dosega pričakovanj trdojedrnih igričarjev (ki tako ali tako niso ciljna publika nove Površine). Povsem drugače je z baterijo, ki je pravi behemot. Z debeluško v vrednosti 10.900 mAh naprava zdrži spodobnih 6–7 ur nepretrgane rabe, to je nekako v okvirih Microsoftove trditve o polnjenju zgolj enkrat na običajen delovni dan. Kljub temu rezultat še zdaleč ni med boljšimi takimi napravami na trgu, po levi in desni ga prehitevajo tako nekatere tablice kot tanjši prenosniki. Procesorji Core so resda zelo zmogljivi, toda še vedno tudi veliko bolj potratni od mobilnih procesorjev Atom ali celo ARM.

Programi

Poleg običajnih Microsoftovih pripomočkov, ki so sestavni del repertoarja operacijskega sistema Windows 8.1 in preizkusnih različic nekaterih aplikacij, je Surface precej gol. Dodatno opremo mu predstavljajo zgolj beležnica OneNote, novičar Flipboard, risalnik Fresh Paint in nekaj mimoidočih iger. Sporočilo je jasno, Microsoft od uporabnika pričakuje, da bo programe iskal na tržnici Windows Store. Slednja je od nerodnih začetkov resda prehodila že dolgo pot, a še vedno krepko zaostaja za bogato založenimi policami branjevcev pri Applu ali Googlu. Ker gre za pravi operacijski sistem Windows, smo praktično neomejeni pri izbiri programja. To, česar spletna trgovina ne premore, dobimo drugje. Priložena Okna poganjajo vse, tudi igre. Če zahtevnejši programi še tečejo spodobno, tega za večje igre ne bi mogli ravno trditi. Preizkus nekaj svežih naslovov je hitro pokazal, kar smo že sumili, da konzole ali namiznega računala igričarji še nekaj časa ne bomo vrgli vstran. V isti sapi moramo zopet pograjati neodločnost mož iz Redmonda, ki zadnjim Oknom še vedno niso priskrbeli jasne identitete. Pri Windows 8.1 gre še vedno za dva (preveč) ločena svetova, ki se sprva zdita nadvse priročna, kasneje pa se izkažeta za coklo naprave. Saj je lepo in prav, da imamo pri uporabi naprave v vlogi tablice na voljo dotiku prilagojen sistem in, nasprotno, s tipkovnico in miško/sledno ploščico vsem znano namizje, a uporaba v praksi žal marsikdaj zaneti plamen, ki v uporabniku tablice Surface Pro 3 vzbudi željo po ločenih napravah. Najbolj očitna sta ločena spletna brskalnika, ki povsem onemogočata nadaljevanje dela na isti napravi! Konflikt na žalost ni osamljen primer, a ker gre predvsem za težave operacijskega sistema, bodi dovolj o njih.

Za razliko od nekaterih drugih tablic Surface ni natrpan z odvečno programsko opremo, ki bi bila sama sebi namen. Med priloženimi izpostavimo Fresh Paint. Žejo po dodatnih aplikacijah si  pogasimo na tržnici Windows Store.

Za razliko od nekaterih drugih tablic Surface ni natrpan z odvečno programsko opremo, ki bi bila sama sebi namen. Med priloženimi izpostavimo Fresh Paint. Žejo po dodatnih aplikacijah si pogasimo na tržnici Windows Store.

Sodba

Surface Pro 3 je nedvomno najprivlačnejša in najboljša tablica podjetja Microsoft. Podjetje svojo vizijo uresničuje z odločnimi koraki, zato je tretji Surface najbližji polnokrvni alternativi običajnemu prenosniku. Kljub odločnosti snovalcev žal ugotavljamo, da cilja tablici iz Redmonda še vedno ni uspelo doseči. Naprava je preprosto boljša tablica kot prenosnik. Čeprav ponuja več od običajnih (in priljubljenih) tablic na trgu, je v primerjavi z lažjimi prenosniki slabša izbira za večino deloholikov na poti.

Na splošno je izdelek dovršen. Na daleč se mu vidi Microsoftova skrb za podrobnosti in posluh za težave uporabnikov. Odličen zaslon, stojalo, opcijska tipkovnica in priloženo pero so svetle točke naprave. Če smo tablici pripravljeni odpustiti nekaj zgrešenih strelov, dobimo napravo, ki najbolje doslej združuje več naprav v enem samem ohišju. Visoka cena, nerodnosti v obliki operacijskega sistema, ki bi se enkrat rad božal, drugič raje sparil z miško in fizično tipkovnico, obenem pa uporabnika pusti na hladnem, ko hoče uporabljati oba svetova hkrati, ter kup drugih težav, ki jih še najcenejšemu prenosniku ne bi odpustili, ga žal še vedno držijo na mestu, kjer je od nastanka: v vlogi nišnega izdelka, po katerem bodo posegli le redki petičneži.

Microsoft Surface Pro 3

Tablični računalnik z Windows 8.1.

Prodaja: www.delion.si.

Cena: Od 800 EUR naprej (brez tipkovnice).

✓    Zaslon, tipkovnica.

✗    Cena, sledna ploščica, osnovni model brez tipkovnice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji