Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2014 | Teme: procesor

Sredina

Grafični procesorji že dolgo niso deležni zgolj nalog čim hitrejšega poganjanja iger, temveč znajo močno pospešiti tudi obdelavo videa ali pa nam služiti denar z rudarjenjem kriptovalut. Nič čudnega, da je danes izbira grafičnih kartic tako pesta. Preizkusili smo model Sapphire Radeon R7 265 Dual-X, ki se uvršča v zlato sredino ponudbe.

Po pravici povedano, grafična kartica Sapphire Radeon R7 265 Dual-X ni nov izdelek, čeprav nas želi izdelovalec z njenim poimenovanjem prepričati o nasprotnem. Kartica, ki se po zmogljivostih in ceni uvršča med modela Radeon R7 260X in R7 270, je namreč precej starejše zasnove. Gre namreč  za »reciklirano« kartico Radeon HD 7850 v novi preobleki. Ta je pred dvema letoma sodila v zgornji del ponudbe kartic, vmes pa je tehnološki napredek poskrbel, da se je znašla v zlati sredini.

Sapphire Radeon R7 265 Dual-X premore celo enake delovne takte kot model R7 270 (925 MHz) in le manjše število senčilnih procesorskih enot mu nekoliko prireže krila. Dva gigabajta hitrega pomnilnika GDDR5, ki s procesorjem komunicirata prek 256-bitnega pomnilniškega vodila, sta zagotovilo, da se kartica ne ustraši niti večjih obremenitev. Kot taka brez težav poganja vse sodobne igre v polni visoki ločljivosti. To je vsekakor dobra novica za vse uporabnike, ki ne želijo pregloboko seči v denarnico, a se obenem ne želijo odpovedati grafičnim dobrotam.

Stara zasnova ima kar nekaj pomanjkljivosti. Najbolj očitna med njimi je bržkone poraba energije, saj kartica s 150 W TDP po današnjih merilih že velja za požrešno (v dveh letih so sodobne kartice porabo glede na zmogljivosti skoraj prepolovile!). Za razliko od »čistokrvnih« modelov Radeon R7 pri modelih 265 tudi ne bomo našli tehnologije, kot je TrueAudio za obdelavo zvoka in XDMA CrossFire (povezovanje dveh grafičnih kartic brez stebrička CrossFire). K sreči pa AMD ohranja podporo vtičnikom Mantle, tako da so novejše igre po zaslugi te tehnologije deležne opaznih pohitritev – tudi igra Battlefield 4 je v ločljivosti 1080p vztrajala pri prikazu več kot 50 sličic na sekundo.

Sapphire se je pri hladilni rešitvi držal preverjenega recepta vročecevne zasnove in dveh ventilatorjev, ki svoje delo opravljata zanesljivo in razmeroma tiho. Uporabnikom, ki imajo več monitorjev, bo všeč podatek o priključkih, saj ima kartica kar štiri sodobne vmesnike, in sicer DisplayPort 1.2, HDMI 1.4a, DVI-I in DVI-D.

Sapphire Radeon R7 265 Dual-X

Izdeluje: www.sapphiretech.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 150 EUR.

✓    Zmogljivosti glede na ceno.

✗    Starejša zasnova, poraba energije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji