Objavljeno: 3.9.2012 09:54 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: android, pametni, pametni telefon

Sonyjeva falanga

Japonski velikan je pri svoji mobilni strategiji stavil na Android in na trg pripeljal nove različice telefonov Xperia. To so tudi zadnji telefoni z Japonskega, ki še nosijo logotip nekdaj močnega partnerstva Sony Ericsson.

V časih Sonyjeve prevlade na določenih segmentih trga zabavne elektronike je blagovna znamka zagotavljala kakovost in izdelke na najvišji možni ravni. V Sonyju so včasih radi počakali, da so dodobra spoznali tehnologijo in šele nato prišli na trg z najboljšo možno izvedbo te tehnologije. Nekaj tega DNK je še vedno ohranjenega v današnjem Sonyju, ki še vedno stavi na dodelane izdelke, ki terjajo svoj čas. Na trgu mobilnih telefonov je pri tej taktiki problem predvsem v tem, da tehnologija in izboljšave napredujejo tako hitro, da si podjetje težko vzame veliko časa in svoj izdelek paca dlje kot konkurenca.

Sony je februarja sklenil kupovanje petdesetodstotnega deleža v partnerskem podjetju Sony Ericsson. Slednje ime je povsem izginilo z novih modelov, ostal je le še čudni zeleni logotip, ki je nekdaj krasil vse telefone skandinavsko-japonskega partnerstva. V roke smo dobili tri novejše modele serije Xperia, ki je poleg logotipa Sony edini izraz, ki se še znajde na ohišjih telefonov.

Dražji Xperiji S in P ter cenejša Sola so izšle po predstavitvi Androida 4.0, a na vseh treh telefonih še vedno teče stari 2.3 Gingerbread. Sony ga je zapakiral v svojo kožico, ki ni moteča, in vidi se, da so si za njeno izdelavo vzeli čas, saj pri dražjih modeli ni zatikanja. Kožica je prisotna na vseh telefonih in premikanje z enega do drugega spremlja domač občutek, seveda pa se gladkost in odzivnost manjšata premo sorazmerno s ceno telefona.

Poleg enake kožice za Android so se Japonci odločili kar se da poenotiti oblikovanje celotne linije in določene poteze so skupne vsem trem telefonom. Kot se za Sony spodobi, ne gre za grde izdelke in nekdo v podjetju še vedno skrbi za okus, ki ga pri korejskem Samsungu pogosto pogrešamo.

Xperia Sola

Najcenejši telefon izmed treh nekako meri na isti razred kot Samsungov Galaxy Ace in HTCejev Wildfire S, a ju pri polni ceni prehiti za okoli 100 evrov. Razlika se pozna pri delovanju, saj gre za nadvse odziven telefonček, ki po stojnih specifikacijah spada v čase, ko smo poznali le Android 2.3.

Gigaherčni procesor in 512 Mb pomnilnik sta povsem dovolj, da brez težav poganjata Gingerbread. Ta je zadolžen za delo s 5-megatočkovno kamero, ki je sposobna video posnetke snemati pri 720p. Kamera je pri vseh telefonih na vrhu sredine zadnje strani telefona in na stranici je dodaten gumb, ki omogoča slikanje. Tako lahko telefon držimo kot fotoaparat in slikamo, ne da bi se dotikali zaslona.

Prav upravljanje brez dotikanja zaslona je ena bolj poudarjenih funkcionalnosti tega telefona. Zaslon sicer v diagonalo meri 3,7 palca in sliko kaže pri 480 x 854 ter uporablja tehnologijo Floating touch, ki naj bi omogočala uporabo zaslona na dotik brez dejanskega dotikanja. To naj bi prav prišlo pozimi, ko nosimo rokavice in zasloni ne zaznavajo pritiskov. V praksi se Floating touch izkaže za dokaj neuporabnega, saj slabo zaznava dotike.

Sola je dober telefon nižjega cenovnega razreda, ki bi ga bilo mogoče priporočiti, če iščete cenejši androidni telefon. Resda je treba odšteti več kot za Galaxy Ace, a Sony obljublja posodobitev na Android 4.0 in to bo Solo naredilo še bolj privlačno.

Xperia P

Model P ima nehvaležno vlogo telefona, ki ga je bilo treba narediti, če se komu dražji S zdi predrag. Za razliko od drugih dveh telefonov je narejen iz plastike, ki spominja na kovino in je zaradi tega tudi najlepši aparat v seriji. Poleg "skorajkovinskega" ohišja so na dnu še trije gumbi, ki so označeni tako, da celotno ohišje preseka prozoren trak plastike. Gumbi so označeni na prozornem delu telefona, a je očitno, da je površina za njihov pritisk tudi na samem robu zaslona. Pri Xperiji P težav s pritiski ni bilo, česar pa ni mogoče reči za dražji S, kjer telefon včasih ni zaznal pritiska.

Pri gumbih je zanimivo tudi to, da so se Japonci že pri prejšnjih modelih odločili na svoje telefone dajati le tri gumbe in na to je pozneje prešel tudi Android. Tako na Xperijah ni ne duha ne sluha o gumbu za iskanje in so na voljo le tisti za nazaj, domov in priklic menuja. Ko bo Xpera P prešel na sladoledni sendvič, ne bo težav z odvečnimi gumbi. Pravzaprav celotna izkušnja s tem telefonom kar kliče po nadgradnji, saj je že zdaj dovolj zmogljiv, da bi poganjal zadnjo različico Googlovega operacijskega sistema.

Telefon poganja dvojedrni gigaherčni procesor, ki deluje v tandemu z 1 GB pomnilnika. To so že specifikacije bolj zmogljivih telefonov in pri sami uporabi operacijski sistem premetavamo brez težav. Na voljo 16 GB prostor, pri čemer so 3 GB rezervirani za Sony in žal ni nikjer razširitvene reže za kartico MicroSD. Beseda mikro se skriva tudi pri kartici SIM, saj je Sony prešel na uporabo MicrSIM kartic. Sola je tako morda eden zadnjih telefonov te znamke, ki še uporablja navadne SIM kartice.

Xperia P je soliden telefon višjega ranga, ki čaka na Android 4.0. Ta je bil sprva obljubljen okoli marca, nato pa so rok prestavili na junij, a do sredine meseca posodobitve še ni bilo.

Xperia S

Sonyjev odgovor na telefone najvišjega cenovnega razreda je model S, ki ga poganja dvojedrni procesor pri taktu 1,5 GHz. Prostora je 32 GB in ni razširljiv, pomnilnika pa okrogel gigabajt. Kamera se ponaša z dvanajstimi megatočkami in je tako kot na drugih modelih dostopna prek daljšega pritiska na poseben gumb. Video lahko snema pri polni visoki ločljivosti in tako kot druga dva telefona omogoča slikanje 3D panoram. To so panoramske slike, ki jih lahko na 3D zmogljivem televizorju gledamo v kvazi 3D učinku. Telefon lahko prek miniHDMI priključka priklopimo neposredno na tv sprejemnik.

Ohišje modela S ni kovinsko, temveč je narejeno iz mešanice gume in plastike. Gre za zelo všečno površino, ki lepo sede v roko, a ohišje cenejšega modela P deluje lepše. Kot smo že omenili, prozorni androidni gumbi ne delujejo tako dobro kot pri cenejšem bratu in samo upamo lahko, da gre za hrošča, ki ga bodo lahko odpravili s programsko opremo. Če gre za strojno pomanjkljivost, pa se bodo uporabniki z nadležnimi "nepritiski" morali sprijazniti.

Kožica, ki so jo Japonci nalepili na Androida, je vizualno všečna, a ponavlja napako, ki so jo storili že pri svojih tablicah. Sony namreč po svoje nariše skorajda vse sistemske ikone in jih obarva v enake barve. Tako je zopet težko z očesom ujeti ikono, ki jo iščemo, saj so si preveč podobne. Bolje so se odrezali pri pripomočkih, ki jih lahko postavljamo na namizja, saj so med lepšimi. Predvsem je elegantno narejen vremenski pripomoček in pohvaliti gre privzeto živo namizje.

Xperia S je najboljši telefon izmed vseh treh, a tako kot druga dva čaka na Android 4.0. Problem taktike, kjer si Sony vzame čas in skuša svoje izdelke čim bolj dopolniti v teh časih, na tem trgu, preprosto ne deluje. Svet, ki je prejšnji mesec spoznal Galaxy S III in že skorajda pol leta pozna iPhone 4S, ne bo čakal na Sony, ki je z novimi Xperiami na trg poslal najboljše telefone z Androidom 2.3. Sladoledni sendvič na androidni strani pretehta na stran telefonov, ki ga imajo, medtem ko Gingerbread ni bil nikoli resna konkurenca iOSu.

Sony je štirico obljubil in enkrat rok že prestavil na junij, ta pa gre h koncu. Okno, ki Xperiam še daje možnost, se hitro zapira in če bo Sony z Androidom 4.0 mečkal predolgo, bomo opisane Xperije hitro pozabili.

Sony Xperia Sola

Pametni telefon

Operacijski sistem: Android 2.3.

Izdeuje: www.sonymobile.com.

Cena: V prosti prodaji 336 EUR.

Za: Soliden telefon cenejšega razreda.

Proti: "Floating touch" ni uporaben.

Sony Xperia P

Pametni telefon

Operacijski sistem: Android 2.3.

Izdeuje: www.sonymobile.com.

Cena: Simobil od 1 EUR naprej, redna cena 399 EUR.

Za: Ohišje.

Proti: Android 2.3.

Sony Xperia P

Pametni telefon

Operacijski sistem: Android 2.3.

Izdeuje: www.sonymobile.com.

Cena: Mobitel od 1 EUR naprej, Simobil od 35 EUR naprej, redna cena 485 EUR.

Za: Hitrost. Kamera.

Proti: Android 2.3, slabi androidni gumbi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji