Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VGN-Z21XN

Sony Vaio VGN-Z21XN v razredu lahkih prenosnih računalnikov po teži in velikosti ne sodi v sam vrh, temveč se z 1,5 kilograma uvršča nekam v povprečje. Prav zaradi tega je v svoji kategoriji, kjer mere in teža največ prispevajo k skupni oceni, kar nekako podcenjen. Po drugih karakteristikah gre namreč za zelo zmogljivo in dobro opremljeno napravo.

V trdnem in kompaktnem ohišju, ki je značilno za Sonyjeve lahke prenosnike, se skriva Intelov Core 2 Duo P9500, ki utripa s taktom 2,5 GHz. Delovnega pomnilnika ima vgrajenega 4 GB, grafično podporo ponuja Nvidia GeForce 9300GS. Prav procesor in grafika dajeta prenosniku zmogljivo osnovo, ki se je na testu pokazala za zelo učinkovito, saj so rezultati za svoj razred nadpovprečni.

Zunanjost naprave je razmeroma bogato opremljena z vmesniki. Na voljo imamo (sicer le) dva USB priključka, firewire, izhod VGA, izhod za slušalke in vhod za mikrofon, na voljo je ena express card reža, zelo dobrodošel pa je tudi izhod HDMI. S pokrovčki sta pokrita omrežni in modem priključek, kar sicer prispeva k dobremu splošnemu estetskemu vtisu, prav nič pa ne k funkcionalnosti. Sploh omrežno režo bomo najverjetneje kar prepogosto mrzlično iskali, hkrati pa se trudili z nohti odstraniti varovalni pokrovček.

Malce presenetljivo je to, da so se v Sonyju odločili, da bodo v model VGN-Z21XN vgradili tudi zapisovalnik DVD, saj ga v resnici ne bi prav nič pogrešali, prenosnik pa bi zgubil še kak dekagram in pridobil nekaj avtonomije. A očitno je zaradi svojih karakteristik zanimiv tudi za večpredstavnost in tam je DVD enota še nepogrešljiva. O naravnanosti v tej smeri govori tudi 250 GB disk.

Nad kakovostjo zaslonov pri Sonyjevih prenosnikih se ni mogoče pritoževati in so skorajda zgodba zase. 13,1-palčni zaslon modela VGN-Z21XN je sicer odbojen, vendar ne toliko, da bi motilo udobno delo. Še najbolje se odreže pri delu v neposredni sončni svetlobi, saj je slika še vedno zelo jasna in kontrastna. V tej kategoriji bomo tudi redko srečali modele s tako visoko ločljivostjo (1600 × 900 pik), ki pa ravno zaradi dovolj velike diagonale zaslona še vedno zagotavlja pravšnjo mero udobnosti dela.

Kakovost tipkovnice je seveda pretežno stvar osebnega okusa. Nam je zdaj že kar standardno Sonyjevo približevanje Applovim prenosniškim tipkovnicam všeč (tipke so med seboj razmaknjene). Na testnem primerku je v zvezi s tem motilo le to, da je bila razporeditev tipk angleška. Prodajalec sicer navaja, da so na voljo tudi tipke z dovgraviranimi slovenskimi znaki, vendar pa je tipka enter kljub temu enojne višine. Marsikoga bo to grdo motilo, še posebej tiste, ki slepo tipkamo.

Sony Vaio VGN-Z21XN

Poslovni indeks SySmark 2007(Productivity): 114.

Večpredstavni indeks SySMark 2007(VideoCreation): 117.

Trajanje delovanja: 4 ure 9 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 31,4 × 21 × 3,3 cm, 1,5 kg.

značilnosti: Intel Core 2 Duo P9500, 2,5 GHz, 4096 MB RAM, 250 GB disk, DVD?RW, WLAN

802.11 a/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,1-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1999 EUR.

Prodaja: Vshop, www.vshop.si

Za: Opremljenost, zmogljivost, trajanje delovanja.

Proti: Tipkovnica, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji