Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VGN-FW31ZJ

Ohišje tega Sonyjevega prenosnika odlikuje zanimivo in dovršeno oblikovanje. Prenosnik je oblikovan tako, da ne skriva tečajev, na katerih se zaslon odpira, temveč so ti jasno prikazani, spodnji del ohišja pa se jim ukrivljeno približa. Čeprav ti tečaji sami niso prikriti, pa skrivajo dva elementa, ki sta za delovanje prenosnika nujno potrebna. Prvi je priključek za napajanje na levi strani, drugi pa gumb za vklop. Ta je na desni in čeprav smo v našem uredništvu preizkušali že veliko prenosnikov, smo potrebovali kar nekaj trenutkov, preden nam je uspelo najti oblikovno posebnost, ki je prebudila ta računalnik.

Ohišje prenosnika je sicer trdno grajeno, čeprav se pri odpiranju in spreminjanju naklona pokrova rado zgodi, da zaslišimo kakšno stokanje okoliške plastike. Vendar se ta ne zvija ali upogiba. Nekoliko bolj nas je zmotilo rahlo upogibanje tipkovnice z dotiskanimi slovenskimi znaki, ki je prav tako podrejena oblikovanju, zaradi katerega so tipke med seboj ločene. Takšna postavitev je v odvisnosti od okusa in navade lahko nekaterim všeč, drugim pa ne. Res pa je, da podobno rešitev najdemo tudi pri priljubljenih Applovih prenosnikih, ki so jim Sonyjevi izdelki po všečnosti že zelo blizu.

Eliksir življenja temu prenosniku je zmogljivi Intel Core2 Duo T9550, ki bije pri 2,66 gigahertzih, da pa mu brez težav streže vseh 4 GB pomnilnika, kolikor ga je na voljo, je prednaložen tudi 64-bitni operacijski sistem Windows Vista Home Premium. Ko k tej kombinaciji dodamo še zmogljivo grafično kartico Ati Mobility Radeon 3650HD, ki se je odlično izkazala tudi po rezultatih naših preizkušanj, pa dobimo zelo zmogljiv prenosnik, ki z lahkoto opravi celo z visoko ločljivimi posnetki. Npr. bluray, za katere prenosnik premore bralnik in zapisovalnik. S tem namenom je opremljen tudi z visoko ločljivim zaslonom, katerega ločljivost je kar 1920 × 1080 pik, tako da zmore prikazovati tudi polno ločljivost HD. Žal pa je zaradi tega gneča pik na "le" 16,4-palčnem zaslonu skorajda prevelika. Da si lahko ob pomoči tega prenosnika visoko kakovostno sliko ogledamo tudi na večjih monitorjih in televizorjih, je na levi strani poleg izhoda VGA tudi izhod HDMI. Družbo jima delajo še omrežni in modemski vhod, pa firewire in razširitveno mesto Express Card. Na sprednji strani prenosnika so bralnik pomnilniških kartic in priključki zvočne kartice, ne manjka niti gumb za fizični izklop sprejemnika Wi-Fi. Na desni poleg skritega gumba za vklop in optične enote najdemo še tri vhode USB, pod zaslonom pa so večpredstavne tipke in tipka, ki ji lahko sami določimo namen.

Popolna večpredstavna opremljenost in visoke zmogljivosti ter prestiž vsekakor zahtevajo svojo ceno, ki je v tem primeru kar 1589 evrov. Veliko "glasbe" za veliko denarja, bi zlahka zapisali.

Žiga Veber

Sony Vaio VGN-FW31ZJ

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 102.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 93.

Trajanje delovanja: 2:08.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Mere: 38,4 × 26,1 × 3,7 cm, 3,1 kg.

Značilnosti: Intel Core2 Duo T9550, 2,66 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.

Zaslon: 16,4-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium 64-bit.

Cena: 1589 EUR.

Prodaja: Vshop, www.vshop.si.

Za: Visoko ločljiv zaslon, snemalnik bluray, zmogljivosti, grafika, oblika.

Proti: Velikost pike na zaslonu, tipkovnica je stvar okusa in bi lahko bila trdnejša.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji