Objavljeno: 17.5.2005 15:09 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2005 | Teme: nenehni testi

Sony Cybershot P73

Sonyjevi aparati Cybershot P so zaradi ugodnega razmerja med ceno in zmogljivostjo med bolj priljubljenimi digitalci na trgu. Model P73 spada zdaj že med osnovne aparate družine, ponuja pa štirimilijonsko tipalo in trikratno optično povečavo. Aparat ima v dokaj velikem, a kljub temu kompaktno oblikovanem ohišju vgrajen Sonyjev objektiv, katerega razpon goriščne razdalje bi pri 35-milimetrskih aparatih ustrezal razponu od 39 do 117 milimetrov, tako da je najširši kot slikanja vseeno nekoliko ožji kot pri konkurentih. P73 se napaja iz dveh baterij AA (priložena sta dva NiMH akumulatorja), podatke pa zapisuje na kartice MemoryStick ali MemoryStick Pro. Priložena je kartica z zmogljivostjo 16 MB. Zaslon LCD ima diagonalo dolžine 1,5 palca, ločljivost zaslona pa je 67.000 pik.

P73 je namenjen predvsem ljubiteljskim fotografom, ki ne bodo ročno nastavljali prav vsake lastnosti slikanja. Nabor zmožnosti je tako dokaj omejen: tako npr. ne moremo zajeti temperature bele barve, temveč lahko poleg samodejne nastavitve izbiramo le med petimi prednastavljenimi zmožnostmi, prav tako ne moremo nastavljati osvetlitvenega časa ali odprtosti zaslonke. Vrednost ISO lahko nastavimo na najmanj 100, kar je prav tako manj, kot ponujajo nekateri konkurenti.

Pohvaliti moramo ostrenje. Kljub temu da aparat pri ostrenju ni najhitrejši, pa je imel z izostritvijo le redko težave, dobro se obnese tudi pri šibkejši svetlobi, kjer elektroniki priskoči na pomoč pomožna lučka. Nekoliko manj nas je prepričalo ostrenje v makro načinu: tudi pri razdalji 10 cm od slikanega predmeta (kolikor je najmanjša razdalja ostrenja po tehničnih značilnostih) se je aparat včasih uštel in sliko slabo izostril. Fotografije, posnete s Sonyjem, so nekoliko nad povprečjem: barve so žive, opazili pa smo nekoliko cvetenja na prehodih, predvsem takrat, ko je leča v širokokotnem položaju. Kakovost zajetih videoposnetkov je nadpovprečna: tudi pri ločljivosti 640 × 480 in 30 slikah na sekundo je posnetek tekoč. Pri dolžini posnetka smo omejeni samo z zmogljivostjo pomnilniške kartice.

Sony je s P73 predstavil aparat, ki po ugodni ceni ponuja več kot zadovoljive zmogljivosti za povprečnega uporabnika. Malo zahtevnejši pa naj se raje ozrejo po nekoliko zmogljivejših aparatih tega izdelovalca, ki se med drugim lahko pohvalijo tudi s Carl-Zeissovimi objektivi.

Sony Cybershot P73

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,98 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: xx.

Kakovost fotografije: xx.

Zasnova aparata: xx.

Tehnične lastnosti: Objektiv 39-117 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (10 cm makro); čas od 1/1000 do 30 s; doseg bliskavice 3,8 m, razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400.

Cena: 49.990 tolarjev.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Za: Preprosto upravljanje, dober zajem videoposnetkov.

Proti: Dokaj omejen ročni nadzor nad slikanjem, slabša odzivnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji