Objavljeno: 26.9.2006 02:59 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor September 2006 | Teme: nenehni testi

Sony Cybershot DSC-S600

Sonyjev Cybershot DSC-S600 je simpatično oblikovan aparat za manj zahtevne uporabnike. Gre za fotoaparat s tipalom, ki ima šest milijonov pik, in objektivom s trikratno optično povečavo. Čeprav so objektivi s trikratno povečavo v nižjem cenovnem razredu običajni, moramo tega pri Sonyju S600 vseeno šteti med posebneže. Ponuja namreč goriščno razdaljo, ki je v 35 mm formatu ekvivalentna razdalji med 31 in 93 mm. Aparat tako ponuja precej širši kot zajemanja, kot smo vajeni pri konkurentih, ki večinoma slikajo z najmanj 35 mm ali več. Lastnost, ki bo prišla zelo prav pri slikanju v manjših prostorih in pri slikanju pokrajin.

Ohišje aparata je trdno in dobro sede v roko. Na sredini zadaj je zaslon LCD z diagonalo 2 palca, na desni strani pa so nastavitveni gumbi, ki omogočajo neposreden dostop do najpogosteje uporabljanih nastavitev. Menuji so pregledni, uporabniki drugih Sonyjevih aparatov pa se bodo na njih takoj znašli. Pohvalili bi to, da ima aparat tudi optično kukalo, ki precej olajša slikanje, ko je svetlobe za jasno sliko na zaslonu premalo. Za fotografije je na voljo 32 MB vgrajenega pomnilnika. To je seveda premalo tudi za najmanj zahtevne, tako da bo večina posegla po dodatni pomnilniški kartici. Kot vsi Sonyjevi aparati tudi S600 podpira kartice Memorystick, in sicer kartice Memorystick Duo in Pro Duo.

Čeprav Sony nima veliko ročnih nastavitev, se vendarle lahko pohvali s tem, da tudi nastavitveni del ponuja nekoliko več od večine neposrednih konkurentov. Tako lahko vrednosti ISO nastavimo vse do ISO 1000, šum pa je vendarle precej opazen že pri vrednosti ISO 400; višjo občutljivost bodo uporabili le redki. Fotoaparat ponuja sedem vnaprej nastavljenih scenskih načinov. Ročne nastavitve zaslonke in časa ni.

Kakovost fotografij je zelo dobra. Slike so živih barv, z ostrenjem ni težav. Tudi v zaprtih prostorih in v temi se dobro obnese, za ostrenje v slabših svetlobnih razmerah pa je na voljo pomožna lučka, ki elektroniki fotoaparata precej olajša delo pri merjenju razdalje do slikanega motiva. Zajem videoposnetkov je odličen: aparat podpira ločljivost 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo, zajeti videoposnetki pa so brez vidnejšega zatikanja.

Sony DSC-S600 je aparat, ki se lahko v primerjavi s konkurenco pohvali s kar nekaj posebnostmi. Širokokotni objektiv bo prišel pogosto prav, pohvali pa se lahko tudi s kakovostnim rezultatom slikanja in snemanja.

Sony Cybershot DSC-S600

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5,95 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 31-93 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,1; ostrenje 0,12 m-neskončno (12 cm-neskončno makro); čas od 1/2000 do 1 s; domet bliskavice 7 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400, 800, 1000.

Cena: 47.990 tolarjev.

Prodaja: partnerji Sony, www.sony.si.

Za: Širokokotni objektiv, optično kukalo.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji