Objavljeno: 8.12.2005 00:38 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Cybershot DSC-P200

Sonyjevi aparati Cybershot P postajajo vse manjši, kljub temu pa osnovna oblika ostaja podobna. P200 spada med žepne digitalce, saj se lahko pohvali z majhnimi zunanjimi merami. Ohišje je kovinsko, aparat pa deluje dovolj čvrsto, da bi preživel tudi kak malo trši padec. Tipalo ima ločljivost sedem megapik, objektiv pa ponuja trikratno optično povečavo. V širokokotnem položaju je ekvivalent goriščne razdalje 38 mm, kar je nekoliko veliko (izdelki pa so zato nekoliko manj široki kot pri večini konkurentov). Zmogljivost objektiva lahko izboljšamo s predlečami: Sony ima na voljo tako širokokotno kot tele predlečo za ta model, na voljo pa je tudi posebna bliskavica, namenjena prav Cybershotom. Zaslon LCD ima diagonalo 2 palca, slika na njem pa je dobro vidna tudi ob močni svetlobi (npr. na soncu).

Za napajanje skrbita dva akumulatorja velikosti AA, ki sta aparatu že priložena. Pohvalili bi čas trajanja akumulatorja, saj smo z enim napajanjem posneli okoli 300 slik. Med delovanjem Sony v vsakem trenutku "pove", koliko časa bodo akumulatorji še delovali, tako da lahko vsaj približno ocenimo, kako hitro se moramo sprehoditi do polnilca.

Zmožnosti nastavljanja je precej, še posebej, če upoštevamo, da gre za aparat žepnega razreda. Tako lahko nastavljamo občutljivost ISO, kompenzacijo osvetlitve in temperaturo bele barve, aparat pa ponuja tudi ročno nastavljanje zaslonke in osvetlitvenega časa. Žal lahko ročno nastavljamo le oba naenkrat, ne pa samo enega izmed obeh.

Elektronika je zelo hitra. Aparat je ob vklopu za slikanje pripravljen v manj kot sekundi, zelo hiter pa je tudi pri ostrenju. Težav mu ne povzročajo niti slabše svetlobne razmere, saj si v mraku in temi pri ostrenju pomaga s pomožno lučko. Pohvalili bi tudi makro način, ki zmore izostriti motive, oddaljene najmanj 6 cm od objektiva. Zajem videa je ena izmed prednosti Sonyjevih aparatov in to velja tudi za P200. Video zajema z ločljivostjo 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo, kakovost pa je odlična.

Fotografije, posnete s Sonyjem, so ostre, cvetenja na kontrastnih prehodih skoraj ni. Pri nižji občutljivosti ISO je šum skoraj neopazen, pa tudi pri višjih občutljivostih ga je precej manj kot pri nekaterih konkurentih. Pograjali bi le avtomatiko, ki skrbi za oceno temperature bele barve: slike so pogosto malo preveč rdečkaste, bela barva pa v primerih, ko imamo več virov svetlobe, kar opazno odstopa od ideala.

Sonyjev aparat P200 se lahko pohvali s pestrim naborom zmožnosti, majhnim kovinskim ohišjem in dobrimi fotografijami. Gre za aparat, ki ga lahko vtaknemo v skoraj vsak žep, obenem pa ponuja več od marsikaterega precej večjega konkurenta.

Sony Cybershot DSC-P200

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,08 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (6-50 cm makro); čas od 1/2000 do 30 s; doseg bliskavice 3,5 m, razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400.

Cena: 79.990 tolarjev.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 475 95 00.

Za: Mere, kovinsko ohišje, hitrost ostrenja, čas trajanja akumulatorjev.

Proti: Nenatančna samodejna belina.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji