Objavljeno: 24.4.2007 02:47 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Solonote HEL80

Tudi na našem trgu je čedalje več prenosnikov, zgrajenih na osnovi (barebone) programa "Verified by Intel" (VbI), ki zagotavlja delovanje osnove z izbranim naborom sestavnih delov, v okviru Intelovih zahtev. Solonote HEL80 (na našem trgu ga najdemo tudi pod drugimi oznakami) je zgrajen na osnovi Compal HEL80 (preizkusili smo že Annijev prenosnik na enaki osnovi), konfiguracija, ki smo jo dobili na preizkus, pa spada med zmogljivejše.

Prenosnik ima procesor Core 2 Duo T5600 s taktom 1,83 GHz, 1 GB pomnilnika, 120 MB diska in zapisovalnik DVD. Za grafiko skrbi nVidiin GeForce Go 7600 z 256 MB lastnega pomnilnika, zaslon pa ima ločljivost 1280 × 800 pik. Gre torej za prenosnik, namenjen zahtevnejšim uporabnikom, ki zmore poganjati tudi zahtevnejše 3D igre in programe.

Prenosnik se lahko pohvali tudi s pestrim naborom vmesnikov. Izpostavili bi bluetooth, ki je že skoraj serijska oprema pri prenosnikih največjih blagovnih znamk, medtem ko ga pri prenosnikih, sestavljenih pri nas, najdemo redko. Prenosnik podpira tako kartice PCMCIA kot ExpressCard, čitalnik pomnilniških kartic pa podpira štiri različne formate kartic. Vgrajeni brezžični omrežni vmesnik podpira povezovanje v omrežja 802.11a, b in g. HEL80 se lahko pohvali tudi z boljšo zaščito naših podatkov na disku: v sistem se namreč namesto z geslom lahko prijavimo ob pomoči vgrajenega bralnika prstnih odtisov. Spletna kamera se sicer ne odlikuje po vrhunski sliki, vendar ta več kot zadostuje videokonferencam in video pogovorom prek spleta; temu je, ne nazadnje, tudi namenjena.

Tipkovnica ima natisnjen slovenski nabor znakov; nad razporeditvijo nismo imeli večjih pripomb. Pohvalili bi dokaj dobro vpetost tipkovnice v ohišje prenosnika, saj se je pri nekaterih modelih prenosnikov Solonote ta precej bolj upogibala. Tudi sicer je barebone HEL80 eden "trdnejših" izmed primerljivih zasnov za prenosnike, tako da ves računalnik deluje kompaktno in dokaj robustno. Morda bi nekoliko pograjali le ventilator, ki je, ko prenosnik obremenimo in se notranjost segreje, dokaj glasen.

Meritve so pokazale, da bo zmogljiva zasnova zadovoljila tudi najzahtevnejše. Tako na testu Business Winstone, ki meri zmogljivost v poslovnih programih, kot Content Creation, pri katerem za preizkus uporabljamo večpredstavno programsko opremo, se je HEL80 odrezal odlično in je med boljšimi prenosniki nasploh na našem preizkusu. Odlično se odreže tudi na testih, ki preizkušajo zmogljivost v 3D igrah in programih. Slabše rezultate smo dobili, ko smo izmerili čas trajanja akumulatorja. Z dobrima dvema urama in tri četrt sicer ne spada med najbolj požrešne prenosnike, kar zadeva porabo energije, kljub temu pa bi bil kake pol ure daljši čas delovanja zelo zaželen.

Solonote HEL80 se lahko pohvali z odličnimi tehničnimi značilnostmi, dobro izdelavo in odličnimi rezultati pri testnih programih. Dve leti garancije in ugodna cena poskrbita za to, da se prenosnik lahko pohvali z odličnim razmerjem med ceno in kakovostjo. Kot slabost moramo omeniti nekoliko krajši čas delovanja brez napajalnika, za zmedo na trgu pa bo poskrbelo tudi to, da bo vsak prodajalec prenosnik lahko sestavil in poimenoval po svoje in bo na voljo cel kup bolj ali manj posrečeno sestavljenih računalnikov.

Solonote HEL80

Poslovni indeks Winstone 2004: 23,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 29,4.

Trajanje delovanja: 2 uri 47 min.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 7.

Mere: 36,2 × 26,5 × 3,2 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T5600, 1,83 GHz, 1024 MB RAM, 120 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11abg, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 1047,50 EUR.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Za: Opremljenost, zmogljivost.

Proti: Čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji