Objavljeno: 13.11.2005 11:25 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2004 | Teme: nenehni testi, prenosnik

SoloNote C1555

SoloNote je nova blagovna znamka prenosnikov na slovenskem trgu. Prvi, ki smo ga preizkusili, C1555, po zunanjosti močno spominja na prenosnike Prestigio, zato lahko sklepamo, da gre za izdelke istega izdelovalca. C1555 je prvi prenosnik na preizkusu, opremljen z novim Intelovim procesorjem Celeron M, ki naj bi ponujal nekoliko slabše zmogljivosti kakor Pentium M, ob tem pa je na voljo za precej manj denarja.

Poleg procesorja Celeron M, ki deluje s taktom 1,3 GHz, v prenosniku najdemo še 256 MB pomnilnik, 40-gigabajtni disk in optično enoto DVD-ROM/CD-RW. Zaslon z diagonalo 15,1 palca ima ločljivost 1024 × 768 pik, za prikaz grafike na zaslonu pa skrbi kar Intelov sistemski nabor, ki si za delovanje odščipne do 64 MB sistemskega pomnilnika.

Prenosnik na prvi pogled deluje dokaj trdno, po zunanjih merah pa ne zaostaja za nekaterimi prenosniki bolj znanih izdelovalcev. Očitamo mu nekoliko nekakovostno izdelavo, kar se pozna predvsem pri tipkovnici, Ta se med delovanjem opazno upogiba. Slovenski znaki so na tipke dodani z nalepkami, a te niso prozorne, zato na posameznih tipkah niso natisnjeni štirje ali celo več znakov. Sledilna ploščica se na pritiske dobro odziva, dokaj dobri sta tudi tipki ob njej.

Opremljenost z vmesniki je dokaj dobra. Zunanje naprave lahko priključimo na vzporedni vmesnik, tri priključke USB 2.0 ali pa na vmesnik firewire. Dobro je opremljen tudi z brezžičnimi vmesniki: poleg infrardečega vmesnika, ki ga bodo veseli predvsem lastniki mobilnih telefonov, je prenosnik opremljen tudi z brezžičnim omrežnim vmesnikom, ki omogoča povezovanje po standardu 802.11b. Zmožnosti prenosnika lahko razširimo s kartico PC Card vrste II. Prenosnik je opremljen tudi s čitalnikom pomnilniških kartic, v katerega lahko namestimo kartice Secure Digital, MultiMedia Card ali MemoryStick.

Novi Intelov procesor Celeron M je pokazal, da pri poganjanju pisarniških programov ne zaostaja za sicer zmogljivejšim Pentiumom M: z rezultatom 44,7 na testu Business Winstone je SoloNote prehitel tudi nekaj tekmecev z zmogljivejšim procesorjem. Čas trajanja akumulatorja je povprečen, tri ure in osemnajst minut, podaljšamo pa ga lahko z nekoliko manjšo osvetlitvijo zaslona.

SoloNote C1555 ob solidni opremljenosti in dokaj dobrih zmogljivostih prinaša tudi odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo, tako da gre za enega najboljših prenosnikov med najcenejšimi modeli.

SoloNote C1555

Mere: 32,6 × 27 × 3 cm, masa 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Celeron M, 1,3 GHz, 256 MB RAM, 40 GB disk, DVD-ROM/CD-RW.

Zaslon: 15,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 3 ure in 18 minut.

Hitrost: 44,7.

Skupna ocena: 8,38.

Cena: 289.200 tolarjev.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Za: Ugodna cena, solidna opremljenost.

Proti: Nekoliko slabša tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji