Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: David Vidmar | Monitor April 2011 | Teme: android

Slabše, vendar ceneje

Creative, nekoč podjetje izjemne slave, katerega glasbene kartice so se tiščale v skoraj vsakem PCju, je nedavno izdalo dvojec tabličnih računalnikov z Androidom. Gre za izdelke z nizko ceno in temu primernimi zmogljivostmi. To se ne sliši dobro, a ni nujno polomija.

Dvojec tablic ZiiO je na voljo v velikosti 7 in 10 palcev, kar so "standardne" velikosti današnjih tabličnih računalnikov. Pa vendar Creative svojih izdelkov sploh ne trži kot klasične tablične računalnike, temveč poskušajo tržiti svojo staro slavo in izkušnje na področju predvajanja elektronske glasbe. Manjši brat naj bi bil tako zelo primeren za poslušanje glasbe, večji pa za gledanje videa. To dokazuje tudi to, da izdelovalec kot priporočeno dodatno opremo za napravi ponuja brezžične zvočnike in slušalke bluetooth in da je na napravi nameščena programska oprema za priklop omenjenih dodatkov. V resnici sta si napravi na las podobni, opazna razlika med njima je le v velikost in barvi. Za primerjavo - večja je po velikosti zaslona bližje iPadu, manjša je velika kot Galaxy Tab.

Ker gre za ene najcenejših tablic na trgu, pri tehničnih podrobnostih ne bomo ostali odprtih ust, brez besed, ker ni nobenih presežkov. Napravi sta povprečni in premoreta za današnje razmere le nujne pritikline. Tako bomo na napravah našli režo za kartice SD, izhod (mini) HDMI, vrata mini USB, spletno kamero in mikrofon ter solidne stereo zvočnike. Napravi ne vsebujeta modula za povezovanje 3G niti sprejemnika GPS, kar je škoda, saj se nam je zazdelo, da je format kot nalašč za navigacijsko napravo tako pri uporabi v avtu kot na kolesu ali peš. Še najbolj izstopa zaslon, vendar v negativnem smislu. Narejen je po starejši uporniški (resistive) tehnologiji, kar pomeni, da lahko napravo krmilimo s prsti, lahko pa tudi s priloženim peresom. Dobro je, da je zaslon, čeprav temelji na starejši tehnologiji, dovolj odziven, slaba stran pa je, da se pri uporabi vdre in ni narejen iz stekla, kot smo navajeni pri drugih sodobnih napravah, občutljivih za dotik. Čeprav imajo taki zasloni nekatere prednosti, kot je uporaba peresa, ga bo povprečen uporabnik dojel kot slabega in cenenega. Tudi s samo sliko nismo bili zadovoljni, problem je tako nizka ločljivost kot tudi kot gledanja, ki je za sodobne zaslone zelo skromen. Za baterijo lahko rečemo, da je solidna, med našim igranjem je zdržala nekako pol dneva. Pod zaslonom se skrivajo štirje klasični androidni gumbi, torej iskanje, domači zaslon, menu in nazaj. Tipke so priročne, vendar jih je v temi zelo težko najti, saj niso osvetljene, ne doseže pa jih niti svetloba zaslona.

Obe napravi poganja nekoliko spremenjen Android 2.1. Spremembe so lepotne narave, nameščene pa so tudi dodatne aplikacije. Na žalost ni omogočen dostop do Googlovih storitev, tako pogrešamo aplikacije, kot so Gmail, YouTube, manjka pa tudi uradna tržnica, kar štejemo tablicam v velik minus. Izdelovalec sicer obljublja, da bo z nadgradnjo na Android 2.2 na voljo tudi Market, a kaj ko nadgradnje ni in zamuja že nekaj mesecev (tik pred oddajo v tiskarno smo prebrali, da naj bi bila na voljo 25. marca). Na voljo je sicer alternativna tržnica, za katero stoji kar Creative sam in se imenuje ZiiStore. Tržnica je slabo založena, saj bomo v njej zaman iskali "pomembne" androidne programe, kot sta (uradni in neuradni program) Facebook in Twitter, na žalost ni niti igre Angry Birds, zaman smo iskali tudi nekatere druge priljubljene aplikacije. Res je, da lahko z nekaj iznajdljivosti sami namestimo omenjene aplikacije, a je udobneje uporabljati tržnico, prednost tržnice pa so seveda tudi samodejne posodobitve. Brskalnik je standardni Androidov in deluje dobro. Manjša naprava se izkaže za dovolj priročno tudi kot bralnik elektronske pošte, na nobeni od naprav pa nam ni uspelo zavrteti video posnetka z YouTube. Ker na napravah teče zastareli Android 2.1, si ne moremo obetati, da bosta kdaj poganjali posnetke in igre flash.

Zelo smo bili razočarani, ker nav tržnici ni programa Aldiko, ki je najbolj priljubljen program za branje knjig na platformi Android, saj menimo, da bi se manjši tablici zelo dobro podal. K sreči je Creative na obe napravi namestil ZiiAcademy, ki je osnoven program za branje elektronskih knjig, privzeto pa se na napravo prenese tudi nekaj knjig a žal le v neoblikovani obliki TXT, izvor pa je zbirka Project Guttenberg, ki vsebuje silno veliko brezplačnih knjig. Bralnik podpira le še format EPUB, za dokumente in knjige v zapisu PDF pa boste s tržnice morali sneti Adobe Reader. Poleg ZiiAcedemy in ZiiStore so na napravah nameščeni še nekateri dodatni programi, med njimi Audible (predvajalnik in tržnica avdio knjig), Notepad (beležnica), RSS Reader (preveč enostaven bralnik virov RSS in Atom), ZiiExplorer (brskalnik po vsebini pomnilnika, ZiiVideo (predvajalnik video posnetkov), ZiiMusic (predvajalnik glasbe) in ZiiPhoto (pregledovalnik slik), ZiiMicrophone (snemalnik zvoka) in ZiiO space (nekakšen osrednji program za pomoč in nadgradnje).

Ob testu tablic smo ugotovili, da na papirju napravi ne ponujata veliko in da tudi v rokah ne navdušujeta. A izdelovalec jih niti ne poskuša pozicionirati kot napravi, ki bi želeli konkurirati iPadu in drugim zmogljivim in dražjim tablicam. Ker sta tako po ceni kot po zmogljivostih bolj podobni bralnikom knjig ali prenosnim video predvajalnikom, jim dodatne zmogljivosti štejemo v dobro, pomanjkljivosti pa lažje oprostimo. Gre za izdelek po zmerni ceni, ki deluje solidno, in tako za svojo ceno ponuja precej in ugotovimo lahko, da boste trenutno za ceno tablice Ziio težko dobili boljši tablični računalnik, a le če ne pričakujte preveč. Tudi bahanje pred prijatelji ne pride v poštev, za to bo treba odšteti kar nekaj denarja več.

Creative ZiiO 7"

7-palčni tablični računalnik

Kdo: uk.creative.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 260 EUR.

Za: Solidno razmerje cena / kvaliteta.

Proti: Zastarel Android brez tržnice, zaslon.

 

Creative ZiiO 10"

10-palčni tablični računalnik

Kdo: uk.creative.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 320 EUR.

Za: Solidno razmerje cena/kakovost.

Proti: Zastarel Android brez tržnice, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji