Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2009 | Teme: mnenje, komentar

Še nekaj manjših novosti

Še nekaj manjših novosti

V Monitorju smo pred kratkim že uvedli nekaj novosti, ki se tičejo predvsem naše spletne strani. Omembe vredna je objava starejših člankov, ki so zdaj na voljo vsem uporabnikom, ne le registriranim. Druga novost je blog, kjer redni sodelavci objavljamo zapise, ki bi jih težko uvrstili v samo revijo. Splet je seveda hitrejši in bolj dinamičen medij, tako da lahko uredniška ekipa prek bloga hitreje komentira in opiše dogajanje v svetu računalništva, tako na tujem kot pri nas.

Uvedli pa smo še dve manjši novosti, ki se tičeta tega našega kotička revije - t. i. "nenehne" preizkuse. Prva je vnovična uvedba in objava tabel za fotoaparate DSLR, sploh za manj zmogljive modele. Zakaj je to sploh novost? No, pred časom smo tako tabelo dolgo vodili in v njej zapisovali vse ocene okoli aparatov. Od kakovosti fotografij do dela z aparati. V zadnjih nekaj letih pa so postale zlasti razlike v kakovosti fotografij tako majhne, da jih tudi izurjeno oko težko loči. Vse bolj opažamo, da so sami aparati vsi po vrsti že dovolj zmogljivi, in da je najšibkejši člen vse kaj drugega kot aparat. Če aparate DSLR pravilno uporabimo, je vsak zmožen dati od sebe odlično fotografijo. Razlike še vedno ostajajo, vendar so na drugih področjih kot pred leti, ko so aparati zajemali sliko v ločljivostih od tri do šest milijonov svetlobnih pik (megapik). Tako imamo zdaj le še dve oceni - eno za kakovost fotografij, ki je sestavljena iz najvišjega dinamičnega razpona, ki ga premore tipalo, ter šuma pri višjih vrednostih ISO. Druga ocena pa je tehnične narave in govori o sami kakovosti aparata, dostopnosti funkcij, enostavnosti menujev itd. Skupaj s ceno dobimo končno oceno in uvrstitev aparata v tabeli.

Tako sta se med manj zmogljivimi aparati DSLR znašla dva Pentaxa - pred kratkim preizkušeni Km in njegov rahlo zmogljivejši brat, K-200D. To se povsem ujema z našim mnenjem - oba aparata sta v samem vrhu po kakovosti izdelave, med najcenejšimi aparati na trgu, hkrati pa omogočata zelo kakovosten zajem slike.

Pri zmogljivejših aparatih (in zato tudi dražjih) pa so te ocene bistveno težavnejše. Dejstvo je, da te aparate kupujejo uporabniki, ki vedo, kaj želijo in kako opremo uporabljati. Vpliva vsekakor tudi morebitna starejša oprema, ki jo uporabnik že ima. Malce neugodno je menjavati celoten fotografski "sistem". Če uporabljamo Nikonovo opremo in želimo presedlati na Canon, moramo poleg aparata všteti še stroške več objektivov, bliskavic, daljincev itd. Seveda so v tem segmentu razlike med posameznimi aparati še manjše, oziroma še bolj pogojene s ceno. Tabelo pa nameravamo kljub temu še naprej voditi, saj je lahko zelo koristen vir podatkov za medsebojno primerjavo aparatov. Kot smo začeli že prejšnji mesec, tudi tu pobiramo cene s slovenskih spletnih strani (predvsem ceneje.si), saj to ponudi bolj realen pogled na trg.

Druga novost je še ena tabela, ki je doslej nismo objavljali. Pred kratkim smo izvedli obširen preizkus večopravilnih laserskih tiskalnikov. Te naprave smo sicer občasno preizkušali in jih uvrščali med "nenehne preizkuse", a smo tabelo vodili le za lastno uporabo. Zdaj pa nameravamo v spletu objavljati tudi podatke, dobljene tako s tega velikega preizkusa kot s posameznih testiranj. Upamo, da bo ta tabela koristila našim bralcem pri pregledu trga in nakupu teh naprav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji