Objavljeno: 13.11.2005 11:07 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Samsung ML-1510 in ML-1710P

Samsung pri tiskalnikih ni novinec, vendar njegovih modelov v Sloveniji že kar nekaj let ni bilo dobiti. Za razliko od Hrvaške, kjer so šli Samsungovi tiskalniki lani zelo dobro v prodajo (po podatkih IDC). No, dva distributerja sta se prodaje v Sloveniji pravkar lotila zelo resno, tako da lahko v kratkem pričakujemo "poplavo" poceni laserskih modelov (tudi barvnih).

Samsung omogoča tudi varčevanje z barvilom, ob tem pa opozarja, da bo v tem primeru izdelek bolj bled.

Zaenkrat smo preizkusili dva najcenejša modela, ki sta namenjena rabi doma ali v domači pisarni. Samsunga ML-1510 in ML-1710P sta najcenejša laserska modela na trgu in sta za končnega kupca vredna manj kot 40.000 tolarjev, to pa je že zelo ugodno. Pa je cena res vse?

Razlika med modeloma je v malenkostih (ML-1710 ima tudi vzporedna vrata in ne samo USB, vgrajenega je 8 MB pomnilnika namesto 2 MB, a se to med delom ne opazi) in v navedeni hitrosti. Model ML-1510 naj bi zmogel "do 14", model ML-1710 pa "do 16" strani na minuto (in ne morda 15 in 17, kot bi sklepali iz njunih imen). Prav nenavadno, kajti naš preizkus je pokazal, da sta oba tiskalnika skoraj enako hitra, in sicer pri tiskanju besedila oba dosegata natanko 15 strani na minuto. Seveda le, če zanemarimo čas tiskanja prve strani, ki je pri obeh zelo dolg. Izdelovalec sicer navaja, da je prva stran natisnjena v vsega 11 sekundah, a to je res le, če je tiskalnik (oz. grelna enota) že ogret. V nasprotnem primeru je treba prišteti še 25 sekund ogrevanja. Težava je v tem, da se tiskalnik "ohladi" zelo hitro, v nekaj minutah. To pomeni, da na prvo stran v praksi skoraj vedno čakamo celih 36 sekund, to pa je največ med tiskalniki, ki so trenutno naprodaj na našem trgu. Tehnično bi lahko rekli, da tiskalnika pač nimata tehnologije, ki jo Canon (oz. HP) imenuje Instant On Fuser, in ne potrebuje ogrevanja.

Kljub daljšemu začetnemu ogrevanju lahko rečemo, da gre za povprečno hitra tiskalnika, ki se (hitrostno) posebej izkažeta pri tiskanju bitnih slik. Našo 25 MB veliko bitno sliko natisneta že v 38 sekundah, kar je razumljivo, saj gre za tiskalnika GDI (tiskanje iz DOSa torej odpade). Omenimo še, da tiskalnika nista ravno med tišjimi.

Kakovost bitne slike nas ni prepričala, kar je navsezadnje razumljivo, saj tiskalnika zmoreta le čistih 600 dpi, brez posebnih algoritmov za izboljšavo rastrov. Po drugi strani je kakovost natisnjenega besedila odlična, zelo dobro vidne pa so tudi podrobnosti velikosti dveh pik. Kakovost se nekoliko poslabša, če vklopimo varčno tiskanje (dosegljivo iz gonilnika ali s tipko na tiskalniku) - takrat je izpis nekoliko svetlejši (vidno predvsem na rastrih in bitnih slikah), enako so manj vidne tudi podrobnosti. Samsung navaja, da lahko ob vklopu varčnega tiskanja z enim polnjenjem barvila namesto 3000 natisnemo 4200 strani (ob 5 % pokritosti). Ko smo že pri barvilu, gre opozoriti, da je ob nakupu priložena kartuša, ki je napolnjena le s tretjino barvila in zmore natisniti 1000 strani. Iz cene novega barvila sledi, da je cena potiskane strani A4 5,9 tolarja, to pa je za nižji razred laserskih tiskalnikov nekako povprečno (naprodaj so modeli s ceno 11 tolarjev, pa tudi taki s ceno odtisa 3 tolarje).

S tiskanjem na kuverte formata B5 smo imeli težave. Podajalnik za posamezne liste je kuverto lepo sprejel, a jo je na koncu prehoda skozi tiskalnik kar precej pomečkalo, tako da je bil odtis na spodnji strani komaj berljiv.

Samsunga za svojo ceno ponujata dovolj. Tudi kaseto za papir, ki v nižjem razredu ni ravno standardna in ki preprečuje zvijanje papirja v cenejših podajalnikih. Je pa res, da lahko le za nekaj več denarja dobimo tiskalnik s podobnimi zmogljivostmi, ki hitreje natisne prvo stran in se ga da razširiti z dodatno kaseto za papir. Samsunga imata še eno dobro lastnost (vsaj kar zadeva uporabnike) - skoraj gotovo bosta na tem področju sprožila zniževanje cen, morda celo cenovno vojno. Konkurenca je na njune nizke cene že pozorna!

Samsung ML-1510

Velikost (razred): A4 (osnovni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: Do 14 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (podajalnik) + podajalnik za posamezne liste; GDI; 2 MB; USB.

Skupna ocena: 66.

Cena: 39.900 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 5,9 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11 in Lancom, www.lancom.si, (02) 330 01 00.

Za: Zelo ugodna cena.

Proti: Težave s tiskanjem na kuverte. Počasen izpis prve strani (ogrevanje). Glasnost.

Samsung ML-1710P

Velikost (razred): A4 (osnovni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: Do 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (podajalnik) + podajalnik za posamezne liste; GDI; 8 MB, USB in vzporedni vmesnik.

Skupna ocena: 66.

Cena: 38.990 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 5,9 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11 in Lancom, www.lancom.si, (02) 330 01 00.

Za: Zelo ugodna cena.

Proti: Težave s tiskanjem na kuverte. Počasen izpis prve strani (ogrevanje). Glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji