Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2012 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Samsung CLX-3305FW

Podjetja praviloma raje izbirajo laserske tiskalnike kakor brizgalne modele, saj so stroški tiska večinoma cenejši, naprave pa imajo daljšo življenjsko dobo. Tudi tu pa so stroški vezani na ceno naprave, saj imajo cenejši modeli praviloma dražji izpis. Tako je tudi s Samsungovim novim CLX-3305FW, ki je namenjen manjšim pisarnam, lahko pa tudi zahtevnejšim domačim uporabnikom.

Gre za barvno večopravilno lasersko enoto, ki v razmeroma majhnem ohišju prinaša kar nekaj zmogljivosti. Naprava je visoka dobrih trideset centimetrov, tehta pa 14 kilogramov. S tem je seveda bistveno večja in težja od brizgalnih modelov, a je to za laserje normalno. Na zgornji strani je podajalnik za papir, pod tem pa majhen zaslon stanja, na njegovi desni pa funkcijske tipke in številčnica. V CLX-3305FW je namreč vgrajen tudi faks, a je to pri laserskih modelih vedno bolj redko.

Poleg navadnega vmesnika USB mu je dodana tudi brezžična omrežna kartica. To olajša postavitev, saj nam do naprave ni treba speljati kabla. S tem podpira tudi tisk neposredno z mobilnih naprav, od Applovih iOS (iPhone in iPad) pa do naprav, ki uporabljajo sistem Android in celo Windows Phone. Spredaj je tudi vmesnik USB za neposreden tisk s ključev USB, žal pa ni dodana enota za samodejni tisk na obe strani.

Hitrost naprave je razmeroma nizka. Čeprav obljubljajo do 19 strani na minuto pri črno-belem izpisu (oziroma 4 pri barvnem), smo izmerili približno deset strani na minuto. Barvni tisk je še približno trikrat počasnejši, na prvo stran pa smo pri delno ogreti napravi čakali 15 sekund. Skupaj gre za enega izmed najpočasnejših večopravilnih tiskalnikov, a se vidi, da je namenjen manj zahtevnim.

Zato je tudi cena izpisa razmeroma visoka (vsaj glede na lasersko konkurenco). Črno-bela stran velja tri, barvna pa kar 19 centov. Četudi gre za počasno napravo z razmeroma dragim izpisom, moramo poudariti, da je tiskalnik nadvse poceni glede na to, kaj vse ponuja.

Samsung CLX-3305FW

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 4.

Velikost (razred): A4 (Osnovni barvni).

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.

Ločljivost: 2600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 19 strani na minuto (črno-belo), 4 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal), PCL6, 128 MB.

Prodaja: www.avtera.si, www.lancom.si.

Cena: 318 eur.

Cena natisnjene ČB strani: 3 cente.

Cena natisnjene barvne strani: 19 cente.

Za: Cena naprave, enostavnost rabe.

Proti: Cena izpisa, hitrost izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji