Objavljeno: 8.3.2005 20:06 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Samsung CLP-550N

O prvem Samsungovem barvnem laserskem tiskalniku smo pisali že junija. Model CLP-500 je trenutno najcenejši tak tiskalnik in se za povrh ponaša še z nekaj prijetnimi priboljški, ki jih pri konkurenci ne najdemo (vsaj ne po tej ceni). Tako je prijetno tih (čeprav barvno tiska v štirih prehodih) in ima vgrajen obračalnik za tiskanje na obe strani. Vendar pa ima tudi slabost, zaradi katere ni uporaben za tiskanje iz (pra)starih dosovskih programov (nekateri poslovni programi še vedno delujejo v tem okolju) - razume le okenski opisni jezik GDI. No, jezik GDI se za tiskanje iz Oken danes sicer odlično obnese, saj celotno breme obdelave prepušča osebnemu računalniku. To pomeni, da je tiskanje večinoma zelo hitro (procesor v osebnem računalniku je največkrat veliko hitrejši od tistega, ki je vgrajen v tiskalnik).

Pri Samsungu so se očitno zavedli tržne niše, ki bi jo morda pokrili z različico tiskalnika, ki bi "razumel" tudi še kaj drugega kot GDI. Nastal je model CLP-550, ki je v bistvu le CLP-500 z vgrajenima jezikoma PCL6 in postscript (in močnejšim procesorjem z več pomnilnika, ki upravlja oba). Novost je tudi možnost razširjanja z omrežnim (in tudi brezžičnim omrežnim) vmesnikom. Omrežna različica tiskalnika je sicer kar precej dražja, a v poslovnem okolju vendarle veliko bolj uporabna.

Vse, kar smo o kakovosti in hitrosti tiskanja zapisali za CLP-500, velja tudi za CLP-550. Naj na kratko ponovimo (več v junijski številki). Tiskanje je zelo tiho, obračalnik je počasen, a uporaben. Rastri so mehki, prelivi pravilni, dobra pa je tudi natančnost pri tiskanju besedila velikosti dveh pik (kljub le emulirani ločljivosti 1200 dpi). Slab je le odtis bitne slike (oz. fotografije), kjer je očitno, da so barve preveč navite oz. kar rdečkaste (zato je na naši sliki papige videti premalo rdečih odtenkov). Izdelki, natisnjeni v postscriptu, so barvno enaki tistim v GDI ali PCL6 (pri konkurenci so ponavadi boljši) in se tiskajo zelo počasi. Za Monitorjevo naslovnico v formatu PDF smo porabili več kot šest minut (nekateri konkurenti to zmorejo v dveh minutah in pol).

Kot smo zapisali že pri CLP-500, zapišimo tudi tu - v tiskalniku so ob nakupu vgrajene malo napolnjene posode za barvilo; zmogle naj bi 2000 črno-belih strani in 1500 barvnih (nov komplet zmore 7000 in 5000 strani, vse 5 % pokritih). Cena odtisa z novimi barvili je kljub temu ugodna.

Opozorimo še na to, da moramo biti začetnem sestavljanju mehanizma nadpovprečno previdni. Mi nismo bili, zato so bili odtisi ob robu svetlo lisasti, kar smo odpravili šele z vnovičnim razstavljanjem in sestavljanjem tiskalnika. No, pri le običajni menjavi kaset z barvili taka previdnost ni potrebna.

Samsung CLP-550N

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 1200 pik na palec (programsko)

Navedena hitrost: 20 strani na minuto črno-belo, 5 barvno.

Tehnične lastnosti: 250 listov (in 100 listov večnamenski podajalnik); GDI, PCL6, postscript; 64 MB/192 MB; vzporedni, USB.

Cena: CLP-550 119.900 tolarjev, CLP-550N 159.900 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 4,59 tolarja (čb), 21,87 tolarja (barvno).

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11, Lancom, www.lancom.si, (02) 330 01 00.

Za: Nizka cena. Zelo tih, vgrajen obračalnik. Kakovosten barvni in črno-beli tisk. Ugodna cena odtisa.

Proti: Prepogosto ustavljanje zaradi kalibracije. Preveč "navite" barve pri tisku bitnih slik. Počasen postscript.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji