Objavljeno: 8.3.2005 20:06 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Samsung CLP-500

Najcenejši barvni laserski tiskalnik prihaja s Samsungovih proizvodnih trakov, enako kakor črno-beli laserski tiskalniki. Že ob predstavitvi pred nekaj meseci je model CLP-500 pritegnil kar nekaj radovednih, pri konkurentih pa verjetno tudi zaskrbljenih pogledov. Poleg tega da je poceni, je namreč tudi dober, za povrh pa še silno tih.

Pa pojdimo po vrsti. Tiskalnik sodi med tiste, ki barve nanašajo v štirih pasovih (zato je hitrost tiskanja v barvah štirikrat nižja od hitrosti črno-belega tiska - 20 strani na minuto proti 5 stranem na minuto) in pomislili bi, da gre še za enega izmed tiskalnikov, ki so zaradi obračanja glave z barvili zelo glasni in za osebno rabo dejansko kar neprijetni. Pa ni tako, kajti Samsung uporablja drugačno tehnologijo, ki nima vrteče se glave z barvili. Gre za zamisel, da se papir navije okrog velikega nanosnega valja, ki se štirikrat zavrti, vsakič pa na drugi strani barvilo nanaša ena izmed barvilnih posod, ki so razporejene vzporedno. Edino mehansko gibanje je torej mehko in tiho vrtenje valja, to pa pomeni, da je tiskanje silno tiho. Dejansko lahko potrdimo, da tudi enoprehodni tiskalniki, ki smo jih preizkusili, niso tako tihi kakor novi Samsung, saj je slišati le rahlo vrtenje in tih ventilator, in to samo med tiskanjem, drugače je tiskalnik popolnoma v mirovanju.

Nadalje moramo pohvaliti, da je v CLP-500 že vgrajen obračalnik, in omogoča tiskanje na obe strani. To je zmogljivost, ki je v nižjih cenovnih razredih ne najdemo niti med črno-belimi modeli, kaj šele barvnimi. Tiskanje na obe strani deluje s hitrostjo mehanizma, kar pomeni, da 20 strani na dveh straneh odtisne enako hitro kakor na le eni strani.

Tiskalnik podpira le lasten opisni jezik (podrazličica GDI), ne pa tudi PCL in postscripta. Predvsem slednjega bi oblikovalci (če bi jim bil tiskalnik sploh namenjen) pogrešali, vendar je dejstvo, da je tiskalnik prav zaradi jezika GDI silno hiter (ker so današnji procesorji v računalniki veliko hitrejši kakor procesorji v tiskalnikih...). S kompleksno stranjo PDF, ki jo nekateri postscriptni tiskalniki meljejo tudi po 8 minut in več, je Samsung opravil v le 48 sekundah. In to s kakovostjo, ki bi mu jo lahko zavidal marsikateri dražji konkurent. Barve sicer niso bile popolnoma pravilne (pravzaprav so redkokdaj), a je resneje odstopala le rumena (presvetla). Rastri so lepo mehki, prelivi pa pravilni, zelo dobra je tudi natančnost pri tiskanju besedila, velikega dve piki (kljub temu da tiskalnik ne podpira prave ločljivosti 1200 pik na palec, temveč le programsko posnemano). Pravzaprav nas je zmotil le odtis bitne slike (oz. fotografije), pri katerem je bilo očitno, da so barve tako "navite", da bolj padejo v oči, so skratka preveč žive, preveč tople. No, v gonilniku lahko to popravimo, če želimo.

Namesto da bi tiskalnik obračal glavo s štirimi posodami z barvilom, se papir vrti na velikem (zelenem) valju, ob vsakem obratu pa nanj "tiska" druga posoda z barvilom.

Hitrost tiskalnika je taka, kot jo navaja izdelovalec, le pri tiskanju prve strani naši rezultati malce odstopajo - prvo stran smo natisnili v 17 sekundah (in ne 15), a je to kljub vsemu zelo dober rezultat za ta razred tiskalnikov.

Med preizkusom nas je res motilo le to, da se tiskalnik občasno ustavi za minuto in pol in počne, kdo bi vedel, kaj. Verjetno opravlja kalibracijo, čeprav na zaslonu LCD piše le običajni "Processing". Žal je to ustavljanje kar pogosto. Prvič se nam je zgodilo med tiskanjem 50 strani dolgega dokumenta, in sicer na 46. strani, takoj nato smo dali tiskati še sto strani in se je spet ustavil na 93. strani. Zgodilo se je tudi, da se je kdaj ustavil med tiskanjem kratkega, 9 strani dolgega poslovnega poročila. Če na ta "počitek" naletite, ravno ko ste se primajali do tiskalnika po svoj izdelek, je čakanje lahko kar neprijetno.

Opozoriti velja, da so v tiskalnik vgrajene zelo prazne posode za barvilo - zmogle naj bi 2000 črno-belih strani in 1500 barvnih (nov komplet zmore 7000 in 5000 strani, vse 5 % pokritih).

No, cena odtisa z barvili, ki jih kupimo naknadno, je vendarle ugodna. 4,95 tolarja za črno-belo in 21,87 tolarja za barvno stran ni najcenejše tiskanje s cenejšimi barvnimi laserskimi tiskalniki, a je pri večini konkurentov vendarle dražje.

Samsung CLP-500

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: Programsko 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto črno-belo, 5 barvno.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); dodatek za tiskanje na obe strani; GDI; 64 MB/ 320 MB; vzporedni, USB 2.0.

Cena: 162.300 tolarjev.

Cena natisnjene strani A4: 4,95 tolarja (čb), 21,87 tolarja (barvno).

Za: Nizka cena. Zelo tih, vgrajen obračalnik. Kakovosten barvni in črno-beli tisk. Ugodna cena odtisa.

Proti: Prepogosto ustavljanje zaradi kalibracije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji