Objavljeno: 18.12.2007 22:44 | Avtor: Igor Harb | Monitor December 2007

Samo v višjih nadstropjih

Po dobrem mesecu dni občasnega preizkušanja prenosa podatkov v novem Si.mobilovem omrežju UMTS/HSDPA smo ugotovili, da zadeva ne deluje najbolje. Oziroma da (v Ljubljani) deluje zadovoljivo le, če smo v dovolj visokem nebotičniku.

Kot smo že pisali, je Si.mobil v začetku septembra vklopil svoje omrežje UMTS/HSDPA, ki zagotavlja pokritost v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Kranju in večini drugih večjih mest. Takrat smo dobili za preizkus tudi najnovejšo različico podatkovne kartice Vodafone Mobile Connect Card, ki podpira HSDPA hitrosti do 7,2 Mb/s in je prva taka kartica, ki se povezuje prek vmesnika Express Card. Za uporabnike starejših prenosnikov ima tudi prilagojevalnik za režo PC Card.

Medtem ko so druge kartice v zadnjih letih postajale vse manjše in je iz prenosnika komajda še zijala antena, je ta pravzaprav orjaška. Iz prenosnika tako štrli več kot 4 centimetre kartice, in to ne zgolj antena, temveč tudi večina "modema". To je precej moteče, če želimo kartico imeti ves čas v prenosniku, saj lahko pride do poškodb, ko ga prenašamo v torbi.

Nekoliko pozneje smo dobili za preizkus še Huaweijev modem USB, ki ponuja enako funkcionalnost kakor kartica, a ga lahko priključimo v vsak računalnik. Tega smo sicer preizkusili že pred časom, saj je že dalj časa v Mobitelovi ponudbi.

Praksa

To, da s Simobilovim omrežjem morda ni vse tako, kot bi moralo biti, nakazujejo že sami Simobilovi oglasi, na katerih moramo kratici UMTS in HSDPA skorajda iskati z lupo. Upoštevaje, s kakšnim pompom je pred leti omrežje zagnal Mobitel, je to najmanj sumljivo.

In res - prvi preizkusi septembra so pokazali zgolj hitrosti okrog 300 Kb/s, kar je hitrost UMTS in ne HSDPA. Oktobra smo začeli opažati tudi hitrosti nad 500 Kb/s z občasnimi skoki nad 1 Mb/s, a še zmeraj krepko pod hitrostmi, ki jih zmore HSDPA. Za primerjavo - 44,7 MB veliko namestitveno datoteko s spletne strani Sony Ericsson smo v Si.mobilovem omrežju prenašali 22 minut, v Mobitelovem pa le 4 minute ...

Pozneje smo ugotovili, da na hitrosti znatno vpliva višina, saj smo v višjih nadstropjih izmerili tudi hitrosti nad 2 Mb/s in isto datoteko prenesli v manj kot desetih minutah. To najverjetneje pomeni, da ima Si.mobil antene postavljene na nekoliko višjih legah, ki zagotavljajo večjo pokritost z manj antenami, vendar pa zaradi tega trpi hitrost prenosa podatkov.

No, Mobitel je svoje omrežje UMTS zagnal pred skoraj tremi leti, tako da ima Simobil še nekaj let časa ;). Če ga le ne bo prehitel T-2, ki svoje omrežje UMTS načrtuje splaviti "še letos".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji