Objavljeno: 31.10.2005 15:11 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Ricoh Caplio GX8

Caplio GX8 je namenjen nekoliko zahtevnejšim kupcem, tako po tehničnih zmogljivostih kot po ceni. Ponuja veliko ločljivost posnetkov, saj ima tipalo kar osem milijonov pik. Objektiv ima samo trikratno optično povečavo. V dobro mu lahko štejemo, da je v skrajno širokokotnem položaju goriščna razdalja ekvivalentna 28 mm in ne običajnim 35 mm. Ricoh za doplačilo ponuja tudi širokokotno predlečo, ki kot slikanja še nekoliko razširi, na 22 mm.

Ohišje aparata je aluminijasto in da bi bil oprijem boljši, je deloma prekrito z gumo. Aparat dobro leži v roki, osnovno upravljanje pa lahko izvajamo tudi z eno roko. Možnosti nastavljanja ima precej, velja pa omeniti, da nam celo nekateri aparati v nižjem cenovnem razredu ponujajo nekoliko več.

Aparatu lahko nastavimo svetlobno občutljivost do ISO 1600. Resnici na ljubo je šum precej moteč že pri nižjih vrednostih. Video GX8 snema le pri nizki ločljivosti 320 × 240 pik, omogoča pa zajemanje posnetkov z največ 30 slikami na sekundo. Poleg treh stopenj stiskanja pri zapisu slike v formatu JPEG ponuja tudi shranjevanje posnetkov v formatu TIFF, tako da so slike primerne tudi za nekoliko resnejšo nadaljnjo obdelavo, čeprav bi bil za to še primernejši format RAW.

Posebnost aparata je bliskavica, ki naj bi omogočala pravilno osvetlitev slikanega motiva (brez učinka "zažgane" slike) tudi, če je ta le 15 cm oddaljen od objektiva. V praksi se ta zmožnost dobro izkaže, vendar ne vedno: v nekaterih primerih so bili bližnji objekti vendarle preosvetljeni.

Kakovost fotografij je dokaj dobra. Barve so izrazite, podrobnosti po zaslugi velike ločljivosti dobro razločne. Pograjali bi občutljivost za šum, ki je opazna že pri nižjih vrednostih ISO. Ricoh v GX8 žal ni vgradil pomožne lučke za ostrenje v slabših svetlobnih razmerah. V mraku ali temi je zato aparat pogosto napačno ocenil razdaljo do motiva, rezultat pa je seveda neostra slika.

Caplio GX8 se s svojimi lastnostmi spogleduje z nekoliko zahtevnejšimi uporabniki. Ponuja kar nekaj zmožnosti, ki jih taki uporabniki znajo ceniti (širok kot objektiva, visoka občutljivost ISO), žal pa ni najprimernejši za slikanje v temnejših okoljih, saj se pri ostrenju vidi, da ni pomožne lučke.

Ricoh Caplio GX8

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,99 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-85 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,5-4,3; ostrenje 0,3 m-neskončno (makro 1-30 cm); čas od 1/2000 do 30 s; doseg bliskavice 5 m, razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400, 800, 1600.

Cena: 95.900 tolarjev.

Prodaja: Acord 92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30.

Za: Širokokotni objektiv, kovinsko ohišje.

Proti: Ostrenje v slabših svetlobnih razmerah, občutljivost za šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji