Objavljeno: 28.5.2012 11:20 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Maj 2012 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Ricoh Aficio SPC242dn

Ricoh je predstavil dva nova cenovno ugodna laserska tiskalnika. Modela SPC242dn in SPC240dn se navzven ne razlikujeta, v notranjosti pa je pri zmogljivejšem modelu hitrejši procesor, ki skupaj s štirikrat višjo količino pomnilnika (256 MB) zagotavlja hitrejši izpis, predvsem ko gre za zahtevnejše dokumente. Glavna prednost dražje naprave, ki smo jo tokrat preizkusili, pa je podpora zmogljivejšim tonerjem, ki namesto 2300 zmorejo 6500 črno-belih in 6000 barvnih strani ter občutno znižajo ceno tiskanja.

Ricoh-SPC-242DN-1.pn

Tiskalnik je za svoj cenovni razred precej velik in s svojimi štiriindvajsetimi kilogrami tudi težak. Gre za skoraj popolno kocko s stranico štirideset centimetrov, katere oblike ne kazi kak izvlečni odlagalnik listov, saj je ta del zgornje ploskve naprave, sprejme pa do 150 listov. Na zgornji strani najdemo še nadzorno ploščo z monokromatskim zaslonom LCD in pripadajočimi gumbi. Večnamenski podajalnik bi lahko bil bolje izveden, saj moramo vsak list posebej ročno vstavljati v režo na spodnji strani naprave. Predal sprejme 250 listov, mogoče pa je kupiti dodatnega, ki skupno zmogljivost poveča na 750.

Povezovanje poteka prek vmesnika USB ali prek omrežnega priključka, poleg tega je na voljo tudi vhod PictBridge za neposredno tiskanje s fotoaparata. Prijetno smo bili presenečeni nad zmožnostjo tiskanja na obe strani lista, ki je za ta cenovni razred prej izjema kot pravilo.

Najvišja ločljivost tiskanja je 2400 × 600 pik na palec, navedena najvišja hitrost pa 20 strani na minuto za barvne in črno-bele dokumente. Pri tiskanju naše 50 strani dolge testne datoteke smo to številko celo presegli, saj smo izmerili več kot 22 strani na minuto, manj navdušeni pa smo bili na hitrostjo tiskanja zahtevnejših vsebin, predvsem bitnih slik. Na izpis testne slike se je pripravljal skoraj minuto. Omeniti velja še to, da se nam je na preizkusu nekajkrat zgodilo, da si je tiskalnik med izvajanjem naloge vzel pol minute za vnovično kalibracijo. Tiskanje na obe strani deluje dobro, a je počasnejše od tiskanja le na eno.

Glede kakovosti bi težko našli resno pripombo, morda le to, da v nekaterih primerih barve delujejo malce bledo, a to glede na ceno tiskanja in ceno same naprave lahko spregledamo.

Kot celota je Aficio SPC242dn odlična izbira za domače okolje, saj po zmerni ceni ponuja vse, kar bi povprečen uporabnik zahteval od tiskalnika. Morda pogrešamo le možnost brezžičnega omrežnega priklopa, to pa je tudi vse.

Ricoh Aficio SPC242dn

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 2400 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL 5c/6, PostScript 3, 256 MB.

Cena: 193 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 8,5 centa.

Prodaja: www.vibor.si.

Za: Cena naprave in tiskanja, dvostranski tisk.

Proti: Hitrost tiskanja bitnih slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji