Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Ricoh Aficio SP C431DN

Prvo, kar smo pri tem Ricohu opazili, je sama velikost tiskalnika. Primerjava s pralnim strojem tudi zavoljo maksimalne porabe 1,5 kW ni za lase privlečena. S stranicami okoli pol metra, višino 65 centimetrov in težo skoraj 60 kilogramov, nam niti na misel ne pride, da bi ga postavili na mizo ob računalniški monitor. Ne, ta sodi v resno pisarniško okolje, kjer bodo njegove sposobnosti sploh lahko prišle do izraza. Doma se še pretegnil ne bi.

Standardni predal ima zmogljivost 550 listov, a je razširljiv do zajetnih 2300, če vključujemo še večnamenski podajalnik s prostora za 100 listov. Prostoren je tudi odlagalnik, ki zdrži 500 listov; to bo ob nazivni hitrosti 42 listov na minuto za črno-belo in barvno tiskanje prišlo še kako prav. Čeprav je za takšno napravo to že skoraj samoumevno, pa vendar velja omeniti, da ima ta model vgrajen avtomatski obračalnik listov. Poleg tega je podprto tiskanje na debelejši papir (do 216 g iz predalnika in do 256 g iz večnamenskega podajalnika).

Tiskalnik je serijsko opremljen z 80 GB diskom, to je za model tega cenovnega razreda prej izjema kot pravilo. Podobno je s pomnilnikom, ki ga je neverjetnih 768 MB, a je res, da je to obenem tudi največja količina, saj nadgradnja ni možna. Mogoče pa si je poleg USB in omrežnega vmesnika omisliti brezžično povezavo, vzporedni vmesnik in gigabitni ethernet. Opremljenost dopolnjuje sistem za avtentikacijo uporabnikov in šifriranje podatkov, ki je za tiskalnik, ki ga bo hkrati uporabljalo večje število ljudi, nadvse dobrodošel dodatek.

V lovu za čim nižjimi cenami na izpisano stran je Ricoh uporabil visoko zmogljive kartuše, ki zmorejo po 24.000 strani za črno-belo tiskanje in 21.000 za barvno. Obenem tiskalnik vsebuje možnost, ki dodatno zmanjša porabo do še sprejemljive kakovosti izpisa in tako omogoča še večji prihranek.

Delo s SP C431DN kljub velikemu številu možnih nastavitev ni nič manj enostavno kot delo z manjšimi laserskimi tiskalniki. Gonilniki so pregledni, prav tako se bo uporabnik brez težav znašel z vmesnikom, vgrajenim v sam tiskalnik.

Od naprave smo seveda pričakovali visoko hitrost in kakovost izpisa. Pri kakovosti ni bilo nobenega dvoma; besedilo je bilo popolno, fotografije in vektorske slike dobre. Pri hitrosti pa je sodba malce težja. Sama hitrost tiskanja je neizpodbitna, saj smo izmerili kar 47 izpisanih strani na minuto, a obenem je čas, potreben za izpis prve strani, ne glede na vir, precej dolg; delno ogret je porabil celih 15 sekund za izpis strani s črno-belim besedilom.

Učinkovitost tega modela je tako precej odvisna od načina uporabe. Za tiskanje daljših dokumentov boste za to ceno težko našli hitrejšo in boljšo napravo, a če potrebujete predvsem pogoste enostranske izpise, potem SP C431DN ni za vas.

Ricoh SP C431DN

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 1200 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 42 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 550 listov (predal), PCL 5c, PCL 6, Adobe PostScript 3 + PDF Direct Print, 768 MB.

Cena: 1003 EUR (cena natisnjene ČB strani 2,6 centa, cena natisnjene barvne strani 13,4 centa).

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 9.

Za: Hitrost tiskanja daljših dokumentov, opremljenost, kakovost izpisa.

Proti: Hitrost izpisa prve strani, velikost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji