Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Ricoh Aficio SP 4210N

Ricoh Aficio SP 4210N je predstavnik srednje zmogljivih monokromatskih laserskih tiskalnikov. Namenjen je pisarniški rabi v manjših podjetjih ali posameznih oddelkih v večjih, kar nakazuje tudi mesečna zmogljivost, ki je 150.000 strani. Ponaša se z nazivno hitrostjo 37 strani na minuto in časom prve natisnjene strani manj kot 7 sekund.

Tiskalnik je opremljen s predalnikom za 500 listov in že s kar obveznim večnamenskim podajalnikom, ki jih zmore sprejeti sto. Na žalost pogrešamo dodano obračalno enoto, kar je glede na namembnost precejšen minus, še posebej ker SP4210N ne sodi med najmanjše predstavnike svojega razreda. Obračalnik je sicer mogoče dokupiti, a to predstavlja dodaten strošek. Prav tako je možno dokupiti do dva dodatna predalnika, ki skupno zmogljivost dvigneta na 1600 listov, kar bi moralo zadostovati za vse potrebe. Možna je tudi vgradnja 80 GB diska, ki pride do izraza predvsem, če tiskalnik uporabljamo z omrežno povezavo, saj lahko nanj arhiviramo podatke in shranjujemo dokumente, ki jih pogosto tiskamo in so tako na voljo tudi računalnikom, ki nimajo svojih izvodov teh datotek.

Najvišja ločljivost tiskanja je 1200 × 600 pik in to je za tako ceno morda malce premalo (pričakovali bi vsaj 1200 × 1200), a se Aficio vsaj delno odkupi z nadpovprečno prostornim pomnilnikom velikosti 256 MB. Kartuša z barvilom (toner), ki jo dobimo ob nakupu, ima borno zmogljivost 6000 strani, dokupljive pa so bolj radodarne, s 15.000 stranmi.

Ob priklopu je operacijski sistem napravo sicer zaznal, a je bilo za delo potrebno ročno namestiti gonilnike. Z uporabniškega vidika je vmesnik na samem tiskalniku malce neintuitiven, a zadosten. Sestavlja ga šest enako velikih gumbov in majhen zaslon LCD. Pohvaliti pa je treba delo s papirjem, ki je nadvse preprosto. Samo kot primer - med preizkušanjem se je zgodilo, da je tiskalnik namesto enega potegnil več listov, ki so obtičali znotraj naprave, a je dobra dostopnost omogočila hitro in enostavno odpravo težave.

Navdušeni smo bili nad hitrostjo tiskanja, ki se lahko primerja z veliko dražjimi tiskalniki. Dosegli smo nazivni čas tiskanja prve strani (7 sekund) in se zelo približali nazivni povprečni hitrosti izpisa. Najbolj pa je v oči padla zmogljivost, ko je bilo treba tiskati PDF dokumente. 20 strani dolg PDF je bil namreč natisnjen v pičlih 50 sekundah in to je neverjeten dosežek. Trpi pa kakovost izpisa. Besedilo je sicer videti odlično, tiskanje vektorskih slik in fotografij pa je pod povprečjem, a temu ta tiskalnik tako ali tako ni namenjen.

Skupaj vzeto je Aficio SP 4210N dobra izbira za pisarne, kjer potrebujejo predvsem hitrost in se večinoma tiskajo tekstovne datoteke, le pripravljeni morate biti dokupiti obračalnik.

Ricoh Aficio SP4210N

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi ČB).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 37 strani na minuto (ČB).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal), RPCS, PCL5e, PCL6, PostScript3 emulacija/PDF Direct, 256 MB.

Cena: 575 EUR (cena natisnjene ČB strani: 0,8 centa).

Prodaja: Vibor d.o.o., www.vibor.si.

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 6.

Za: Hitrost.

Proti: Avtomatski obračalnik ni del osnovne opreme, kakovost tiska slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji