Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Ricoh Aficio SP 3410SF

Multifunkcijski Ricoh SP 3410SF sodi v srednji zmogljivostni razred. Sestavljajo ga črno-beli laserski tiskalnik z ločljivostjo 1200 × 600 pik, optični bralnik ločljivosti 1200 × 1200 pik in faks. Na voljo ima 128 MB nerazširljivega pomnilnika in standardno omrežno povezavo z USB priključkom.

Opremljen je s predalom, ki sprejme 250 listov, in večnamenskim podajalnikom, ki jih sprejme 50. Na žalost se skupna zmogljivost tudi ob nakupu edinega dodatnega predala poveča le na 550. Obenem je odlagalnik listov nekoliko neroden, saj je izvlečni del pod kotom in se hitro zgodi, da se natisnjeni listi začnejo vihati. Če ga pustimo notri, pa listi že zelo hitro začnejo padati po tleh.

Najboljši del naprave je verjetno tiskalnik, s katerim smo dosegli hitrost 29 strani na minuto (nazivna hitrost je 30 na minuto). Za 27 strani dolgo poročilo je porabil malce več kot minuto. Tak rezultat bi mu zavidali tudi veliko dražji konkurenti, ki pa se bolje obnesejo pri izpisu zahtevnejših vsebin, kot so fotografije in vektorske slike, kjer se je tiskalniški del testirane naprave obnesel slabše. Ima pa v zameno vgrajen avtomatski obračalnik listov, ki tudi pri dražjih napravah ni stalnica. Če se odločimo za tisk na obe strani, se porabljeni čas približno podvoji.

Malce razočara zmogljivost priložene kartuše z barvilom, saj zmore le 2500 strani. Na voljo je tudi zmogljivejša inačica, ki to številko dvigne na 5000, a to še vedno ni zavidanja vredno. Poleg tega je seznam dodatne opreme nadvse kratek, saj poleg že omenjenega dodatnega predala ni na voljo ničesar.

Optični bralnik je prav tako dober in v svojem razredu izstopa z višjo ločljivostjo, po hitrosti in kakovosti pa se brez težav postavi ob bok napravam višjega cenovnega razreda. Branje barvne strani formata A4 pri ločljivosti 300 dpi je vzelo 14 sekund, enake strani pri črno-belem branju pa le 9 sekund in to ga postavlja v sam hitrostni vrh. Malce počasnejša je naprava le, ko fotokopirano preko avtomatskega podajalnika listov, kjer je bilo za fotokopijo treh listov potrebnih 19 sekund; to je še vedno spodobno.

Fotokopiranje je najlažje opraviti kar prek vmesnika na sami napravi, ki s preprosto zasnovo omogoča izbiranje možnosti brez predhodnega posvetovanja s priročnikom.

Aficio SP 3410SF je lepo zaokrožen izdelek, ki s svojo hitrostjo in kakovostjo tiska, predvsem besedila, dosega višjo raven, kot namiguje njegova cena. Splošni vtis kvari le neroden odlagalnik listov in premalo zmogljiv toner.

Ricoh Aficio SP 3410SF

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 7.

Velikost (razred): A4 (dražji ČB).

Vmesniki: USB, omrežni.

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 30 strani na minuto (črno-belo).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6, PostScript 3 emulacija, 128 MB.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Cena: 239 EUR (cena natisnjene ČB strani 1,8 centa).

Za: Hitrost, kakovost tiska, enostavnost rabe.

Proti: Neroden odlagalnik listov, premalo zmogljiv toner.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji