Objavljeno: 5.11.2007 14:17 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Oktober 2007

Režija en, dva, tri

Med programi za urejanje videa in izdelavo video DVDjev so najbolj znana podjetja Pinnacle, Ulead in Sonic. Vendar pa je na tem področju močan tudi Cyberlink, sicer izdelovalec PowerDVDja, dejanskega standarda med predvajalniki DVD.

Delo z večpredstavnimi vsebinami, med katere sodijo video, glasba in fotografija, je danes zelo razširjeno tudi med domačimi uporabniki. K temu so pripomogli zmogljivejši in cenovno dostopni računalniki, pestra izbira naprav, s katerimi jih lahko posnamemo, ter primerna programska oprema za njihovo urejanje.

CyberLinkova izdelka PowerDirector in PowerProducer sta namenjena predvsem "olepševanju" videa in drugih večpredstavnih vsebin ter združevanju le-teh v privlačno celoto, ki jo nato po želji lahko izvozimo v poljubno obliko. Medtem ko prvi sodi v kategorijo orodij za obdelavo video posnetkov, je drugi namenjen izdelavi pravega filma z vsemi pripadajočimi dodatki, med katere sodijo tudi podnapisi in menuji, ter končnemu snemanju na poljuben sodobni nosilec.

CyberLink PowerDirector v6

Direktor je zanimiv in uporaben program, ki omogoča, da z malo truda izdelamo lastne filme ali fotografske predstavitve in jih opremimo z glasbo, različnimi učinki, prehodi in podobnimi dodatki. Nova različica programa prinaša nekaj novosti in izboljšav, zato smo na preizkusu poskušali ugotoviti, kako so uporabne v delovnem procesu. Ta je še vedno v grobem razdeljen na tri korake, ki zajemajo zbiranje posnetkov in njihovo vključevanje v delovni prostor, opremljanje izbranih vsebin z različnimi dodatki in njihovo urejanje, ter pripravo filma za različne vrste rabe. Končni izdelek lahko nato pripravimo za objavo v spletnih dnevnikih in predvajanje prek spleta z različnimi predvajalniki, za prenosne naprave, kot sta Applov iPod in Sonyjev PSP, in prvič tudi za spletno stran YouTube. Gre za dobrodošlo in tudi uporabno orodje oziroma čarovnika, saj v nekaj korakih in kar znotraj programa poljuben posnetek ustrezno pripravimo ter nato še objavimo na omenjeni spletni strani.

PowerDirector v6: Uporabniški vmesnik je pregleden, z dovolj velikim oknom za ogled.

Tudi sicer se zdi poenostavljanje posameznih opravil rdeča nit tega programa. Na voljo je namreč precej "čudodelnih" orodij, ki se trudijo olajšati urejanje vključenih vsebin. Kar precej jih je doživelo nekaj izboljšav, čarovnik za izdelavo filma pa je čisto nov. Z njegovo pomočjo lahko tako v nekaj korakih izbranih vsebin in podanih odgovorov na njegova vprašanja izdelamo film. Seveda ga lahko pozneje prav tako poljubno uredimo in spremenimo. Po videnem lahko rečemo, da bo sicer uporaben tako za začetnike kot tiste z nekaj več znanja, saj lahko hitro zgradimo dobro podlago za nadaljnje urejanje, a smo od njega kljub vsemu pričakovali več. Predvsem smo pogrešali več izbire in možnosti za prilagajanje, s čimer bi že na začetku izdelali film po našem okusu, a ker tega ni, je nadaljnje urejanje skoraj nuja.

Drugi čarovniki so namenjeni odpravljanju najočitnejših napak in olepševanju posnetkov, vendar čudežev z njimi kljub temu ne moremo delati. Velja pa pohvaliti dober pregled nad njihovim učinkom, saj lahko hkrati vidimo original in spremenjeno kopijo. V celoti gledano je program dovolj pregleden in ima smiselno razvrščena orodja ter dovolj veliko okno za ogled. Projekt, s katerim se ukvarjamo, lahko gledamo v dveh načinih - kot časovno črto (timeline) ali kot zgodbo (storybard). Delo poteka po načelu povleci in spusti. Kar nekaj je novih učinkov, dodatkov in prehodov ter že pripravljenih predlog. Vsi so lepo urejeni in zbrani v posameznih "sobah".

PowerDirector v6: Pestre produkcijske možnosti.

Med uradno izpostavljenimi novostmi je tudi možnost avtomatske izdelave fotografskih predstavitev, vendar čarovnik dela ne olajša bistveno in tudi končni rezultat ni boljši od ročne izdelave, zato orodje ne pomeni bistvene pridobitve. Posnetke lahko s programom tudi zajamemo neposredno iz izvora in jih preprosto vključimo v projekt. S svojo enostavnostjo, dodatki, veliko čarovniki in dobro pomočjo bo program zanimiv za srednje zahtevne uporabnike, ki se šele začenjajo ukvarjati s takim urejanjem, zahtevnejši uporabniki pa bodo verjetno posegli po kakem bolj profesionalnem orodju.

CyberLink PowerDirector v6

Kaj: Program za urejanje večpredstavnih vsebin, predvsem videa.

Izdeluje: www.cyberlink.com.

Cena: 90 USD.

Za: Pregleden, podpira šumnike, dobra pomoč, široka paleta izvoznih možnosti.

Proti: V novi različici malo zares uporabnih novosti in dodatkov.

CyberLink PowerProducer v4

Producer je, za razliko od Directorja, program, ki je namenjen izdelavi video DVDja ali kakega drugega video nosilca. Pomanjkljivost, ki jo je moč opaziti takoj, je ločljivost delovne površine, saj je ta omejena na 998 × 696 pik, to pa zna biti moteče predvsem pri delu s posnetki visoke ločljivosti (HDV), predvsem na večjih monitorjih. Sicer je sam program dovolj enostaven za delo in opremljen z dovolj velikim naborom orodij, ki so namenjena urejanju posameznih večpredstavnih vsebin in njihovemu povezovanju v celoto. Osnovna orodja, kot je združevanje ali rezanje filmov, so del samega programa, naprednejša (odstranjevanje rdečih oči in podobno) pa so uporabniku dostopna kot poseben program, dosegljiv kar iz okna, v katerem urejamo neko vsebino. Preskok je dokaj neopazen, zato taka ločenost ni moteča.

PowerProducer v4: Uporabniški vmesnik s (pre)majhno delovno ločljivostjo.

Zaradi "pametne" dostopnosti orodij (skupina orodij za urejanje določene vsebine postane dostopna šele, ko tako vsebino vstavimo v projekt) odpade tudi zmeda in nepotrebno klikanje. To bo razveselilo predvsem tiste, ki se prvič srečujejo s programom. Delo z vsemi orodji je enostavno, pohvaliti velja tudi dober prikaz njihovega učinka na izbrano vsebino. Hkrati je namreč moč spremljati original in njegovo kopijo ter seveda učinek večine orodij nanjo.

S pridom smo izrabili tudi orodja za delo s samimi nosilci, saj lahko z njihovo pomočjo izbrani nosilec enostavno zbrišemo, skopiramo ali si izdelamo njegovo sliko, seveda če to podpira tudi naša strojna oprema. Zmožnosti so uporabne, tudi ko se ne odločamo samo za izdelavo filma, temveč želimo samo zbrisati večkrat zapisljivi nosilec. Poglavitna novost programa je podpora blu-ray (25 in 50 GB) in HD DVD (15 GB), kar poleg prej podprtih VCD in DVD razširja uporabnost samega programa.

sPowerProducer v4: Podpora različnim nosilcem.

Delovni proces je, ne glede na izbrani nosilec, povsod enak in vključuje izbiro vsebin ali zajemanje iz zunanje naprave, njihovo urejanje in zapisovanje. Ker je program namenjen izdelavi lastnih filmov, smo pričakovali večjo paleto pripravljenih tem in več svobode pri njihovem oblikovanju, vendar tega praktično ni. Zaradi omenjene togosti bodo tako naši izdelki precej enaki, skoraj enolični; to je vsekakor večja pomanjkljivost programa.

Izdelava menujev je sicer preprosta, večinoma avtomatizirana in brez prave možnosti izbire. Pri tem mislimo predvsem na možnost oblikovanja posameznih menujskih gumbov, določanje pisave, barve in podobno. Menuje je mogoče izdelati tako za VCD, DVD in HD DVD, enako velja tudi za določanje poglavij, medtem ko lahko za blu-ray določimo samo poglavja. Določimo jih lahko ročno ali pa pustimo, da delo za nas opravi program. Glede na videno lahko zapišemo, da je program uporaben, saj nas pritegne s svojo preprostostjo in enostavnim načinom dela ter dovolj pestrim in zadovoljivim naborom različnih orodij za urejanje vsebin. Zameriti mu velja predvsem izrazne zmožnosti, ki so res slabe, ter to, da je z njim mogoče delati v (pre)majhni fiksni ločljivosti.

CyberLink PowerProducer

Kaj: Program za izdelavo DVDja z možnostjo urejanja vsebin.

Izdeluje: www.cyberlink.com.

Cena: 70 USD.

Za: Pregleden, podpira šumnike, dovolj orodij.

Proti: Slabe izrazne možnosti, fiksna ločljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji