Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Januar 2012

Res prava zvezda

To, da so novejši računalniki za povsem običajno pisarniško delo preveč zmogljivi, smo že omenjali. Prav tako smo že preizkušali različne rešitve podjetij, ki omogočajo hkratno delo več uporabnikov (po sistemu strežnik-odjemalec). Tokrat pa nas je rusko podjetje Ibik-Soft prepričalo, da vse to lahko za bistveno manj denarja dosežemo že s programsko rešitvijo, brez dodatnih stroškov za nakup tankih/lahkih/ničelnih odjemalcev, licenc ipd.

V resnici je res tako preprosto, kot se sliši. Pripravimo si "zmogljiv" računalnik, ga opremimo s potrebnim številom grafičnih kartic, zaslonov, tipkovnic in mišk, ter namestimo ustrezno programsko opremo Aster. V nastavitvenem načinu določimo število zaslonov in vsakemu ustrezen par naprav za upravljanje, prav tako lahko prosto dodeljujemo tudi naprave za snemanje in reprodukcijo zvoka. Ob vnovičnem zagonu se na vsakem zaslonu prikaže lastno prijavno okno in delo lahko (če so uporabniki že pripravljeni) steče. Edina prava omejitev je število in seveda oddaljenost uporabnikov, saj za uporabo zunanjih nosilcev podatkov nujno potrebujemo fizični dostop do računalnika, da omejitev standarda USB niti ne omenjamo.

Programsko opremo smo preizkusili na Oknih XP in 7, vsakokrat dvouporabniško različico (čeprav sta na voljo tudi taki za štiri (XP) in šest), saj nam je za kaj več vedno nečesa zmanjkalo, bodisi monitorjev bodisi grafičnih kartic. Prikazovanje videa je potekalo gladko in brez zatikanja, vizualni grafični dodatki Aero delujejo brez pripomb, nalagalni časi programov in dostopi do podatkov pa so seveda nekaj daljši, predvsem pri klasičnih diskovnih pogonih. Z intenzivnostjo dela dodatnega števila uporabnikov bi se še dodatno podaljšali, a to je treba vzeti v zakup (in je deloma rešljivo, recimo, z nakupom diska SSD).

Po namestitvi programa je treba opraviti le še štiri korake: izbrati grafične kartice in zaslone ...

... dodeliti tipkovnice in miške ...

... dodeliti naprave za zvok ...

... in ob vnovičnem zagonu nas pričaka ustrezno število prijavnih oken.

Čeprav je podprta večina grafičnih kartic bolj znanih izdelovalcev, pri priključitvi več grafičnih kartic lahko nastanejo tudi združljivostne težave, po pričevanju na forumih so v Oknih XP celo nekaj pogostejše. Motilo nas je tudi to, da so bili podatki priključenih USB nosilcev vidni vsem prijavljenim uporabnikom, kar je seveda mogoče urediti z nastavitvijo ustreznih pravic, a že šteje v kategorijo naprednejših znanj. Isti razlog lahko uporabimo tudi kot argument v dvoboju, da si podobno rešitev, brezplačno, lahko uredimo prek orodij za virtualizacijo.

wRuski razvijalci so svojo rešitev menda implementirali že povsod, na seznamu najdemo vse, od bank do šol in muzejev. Kljub temu se nam zdi, da je rešitev še najprimernejša za izobraževalne ustanove in domačo rabo, sploh glede na praktičnost postavitve in nastavljanja. Posebej hvaležna bi znala biti povezava s prenosniki, saj imajo praktično vsi vsaj en video izhod, dodaten zaslon, tipkovnica in miška pa se skrivajo v večini gospodinjstev že od kakega starejšega računalnika.

Aster (XP ali V7)

Programska rešitev za hkratno delo več uporabnikov na enem računalniku.

Izdeluje in prodaja: international.ibik-soft.com.

Cena: Okna XP: od 65 do 155 USD brez DDV, Okna 7: od 59 do 169 USD brez DDV, odvisno od različice.

Za: Preprosta namestitev in upravljanje, ugodna cena.

Proti: Omejenost pri izbiri grafičnih kartic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji