Objavljeno: 31.5.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2022

Računalniška okrasitev

Pri Monitorju redko pišemo o ergonomskih plateh računalništva, a tu in tam le srečamo kako napravo, ki obljublja predvsem bolj udobno delo. To je lahko tudi svetilka oz. žarnica, kot smo jim rekli nekoč.

Philips danes izdeluje ogromno različnih naprav, začeli pa so prav z žarnicami. Tako so tudi eno največjih imen na področju pametne razsvetljave. Njihova linija pametnih luči in žarnic se imenuje Hue, pri Monitorju smo jih prvič preizkusili pred devetimi leti.

Tokrat smo preizkusili Hue Play Light Bar. Gre za majhno LED-svetilko, ki je namenjena ambientalni osvetlitvi prostora, še posebej osvetlitvi zadnje stranice računalniškega monitorja ali televizorja. V praksi gre za zelo podobno idejo, kot je njihov sistem Ambilight, ki je vgrajen v večino njihovih televizorjev.

Po našem mnenju je najpomembnejši razlog, da bi si želeli kaj takega, udobje naših oči. Gre za t. i. bias light, nekakšno stransko svetlobo in ta zmanjša kontrast, ki ga zaznavajo oči. Te se namreč prilagodijo na neko povprečno svetlost, ki jo zajemajo. Pri strmenju v računalniški monitor (ali televizor) ponoči je zaslon glede na temno ozadje (steno) bistveno presvetel. Če bi bil zaslon čez celotno vidno polje, bi se oči temu prilagodile (kot se sončnemu dnevu). A ker gre le za manjše svetlo »okno« v morju črnine, je v resnici zaslon presvetel. Tu pride v poštev nežna luč, postavljena za monitor (ali televizor). Tako se nekoliko izenači svetlost zaslona in ozadja.

V praksi bi seveda delovala katerakoli nežna svetloba, ki bi osvetljevala steno za monitorjem. Philipsov Light Bar pa pač doda nekaj pameti, s čimer je za računalničarje še toliko zanimivejši. Glavna je seveda pamet – Light Bar lahko spreminja barve (mu nastavimo poljubno barvo) in intenzivnost (torej kako močno sveti). Še več, Light Bar lahko povežemo s Philipsovo programsko opremo (na računalniku) in se obnaša kot prej omenjeni Ambilight, torej sproti spreminja barve glede na dogajanje na zaslonu ali glasbo, ki jo poslušamo (torej kot da bili v diskoteki).

Tu pridemo hkrati do pohvale in kritike. Delovanje v navezi z omenjeno programsko opremo deluje zelo dobro, še najbolj nas je navdušil med igranjem iger, saj doda nekaj k občutku doživetja (zna se pa med drugim povezati tudi z Razerjevim programom Synapse za sinhronizacijo z igričarskimi miškami, tipkovnicami in drugimi napravami). A hkrati Light Bar sam po sebi tega ne zmore – za vse pametne funkcije (kar vključuje že osnovno spreminjanje barv) potrebujemo Philipsovo osrednjo enoto Hue Bridge, ki jo povežemo z usmerjevalnikom, in prek katere se nato odpre možnost upravljanja prek aplikacije za pametne telefone ali omenjenega programa za Windows (ali Mac). Ta upravljalna enota velja okoli 80 evrov, kar je približno toliko, kot bi sicer odšteli za preizkušeni Light Bar.

Play Light Bar je zelo dobra naprava, ki bo več kot dobrodošla, če pogosto delamo za računalnikom proti večeru in je za monitorjem temna stena.

Philips ponuja tudi vmesnik HDMI, s katerim lahko navadnemu televizorju (torej takemu, ki sicer nima Ambilighta, denimo televizorji drugih znamk) dodamo opisan Light Bar (ali več njih). To bo seveda delovalo le, če je na televizor priključen vir prek vmesnika HDMI, torej se omenjeni Philipsov vmesnik postavi med originalnim virom in televizorjem. Tega nismo preizkusili, omenjamo le, da pač obstaja tudi tak način rabe.

Light Bar je sicer na voljo tudi v paketu dveh ali celo treh luči, kar je namenjeno uporabi pri več zaslonih ali pa pri večjih. Na en napajalnik lahko priključimo tri te luči, z nadzorno enoto Philips Hue Bridge pa, tako kot vsa svetila iz sveta Hue, komunicirajo prek standarda Zigbee. Ta je v primerjavi z Wi-Fijem bistveno varčnejši, zaradi česar je primernejši za uporabo pri napravah, ki delujejo na baterije (denimo merilniki temperature in podobno), hkrati je že sam standard zasnovan z možnostjo povezovanja v omrežja mesh. To pomeni, da lahko naprave ponovijo signal, kar počne večina naprav, ki so neprestano priključene na električno napajanje (torej tudi žarnice).

Najvišja svetlost enega tega svetila je 500 lumnov, kar ni ravno veliko in je primerljivo s klasično žarnico moči 42 W. Glede na namembnost je po našem mnenju sicer dovolj (največja poraba je ob tem 6,6 W). Nastavljamo lahko poljubne barve, temperatura pa gre od zelo toplih (praktično rumenih) 2.000 K do modrikastobelih 6.500 K. Napajalni kabel meri dva metra, pri Philipsu obljubljajo življenjsko dobo 25.000 ur.

Play Light Bar je zelo dobra naprava, ki bo več kot dobrodošla, če pogosto delamo za računalnikom proti večeru in je za monitorjem temna stena. Je dovolj majhna, da jo zelo enostavno namestimo na monitor, v kompletu dobimo tudi majhno stojalo in lahko svetilo pravzaprav le postavimo na mizo. Delovanje v navezi z igrami deluje odlično in tudi sicer gre za zelo prijetno dodatno ambientalno osvetlitev prostora, torej tudi takrat, ko nismo za računalnikom. Cena je razmeroma visoka, sploh če še nimamo nobenih drugih Philipsovih pametnih luči in smo zato prisiljeni dokupiti še nadzorno enoto Bridge.

Philips Play Light Bar

pametna svetilka za računalniški monitor

Prodaja: www.conrad.si

Cena: 75 EUR (Dodatnih 80 EUR za Philips Hue Bridge, če ga še nimamo.)

Za: Majhna velikost in teža, dobre možnosti upravljanja.

Proti: Cena, zahteva uporabo ločenega Hue Bridgea.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji