Objavljeno: 27.3.2018 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor April 2018

Programska oprema za rudarjenje

Programov za rudarjenje kriptovalut je v izobilju, kar je logično, saj je na trgu trenutno več kot 1500 kriptovalut, lep delež jih je mogoče rudariti. Zato smo se pri opisu programske opreme osredotočili zgolj na nekaj splošno priljubljenih programov, prav mogoče je, da ima vsak »digitalni rudar« svojega favorita.

Awesome Miner

Programska oprema Awesome Miner je delo švedskega podjetja Intellibreeze Software AB, na trgu pa je že od leta 2012, kar se vsekakor pozna na zrelosti rešitve. Gre za platformo, ki omogoča učinkovit nadzor in upravljanje rudarjenja različnih kriptovalut, kot so bitcoin, ethereum, litecoin, zcash, monero in številne druge. Na račun razmeroma preglednega grafičnega uporabniškega vmesnika in kopice uporabnih funkcij je Awesome Miner ena bolj priljubljenih aplikacij za rudarjenje kriptovalut, deluje pa kot v računalnik nameščen program ali spletna aplikacija (odvisno od izbrane možnosti in licence). Program je na voljo tako v brezplačni kot v več plačljivih različicah, ki se razlikujejo po količini podpore – z brezplačno različico lahko upravljamo do dva računalniška sistema, že standardna različica, ki stane 35 dolarjev (enkratno plačilo), pa podporo razširi na 4 rudarje in doda dostop do oblačnih storitev in obveščanja. Awesome Miner je temeljit izdelek, saj prepozna (ne)delovanje strojne opreme, npr. pregrevanje kartic in njihovo »obešanje«. Za uporabnike najdobrodošlejša funkcionalnost programa je možnost vklopa preklapljanja med kriptovalutami s ciljem zasledovanja najvišje dobičkonosnosti. V tem primeru aplikacija spremlja statistike rudarskih bazenov in aktualne cene kriptovalut ter skladno z izračunom rudarjenje preklaplja med različnimi bazeni, algoritmi in programi. Program, ki poleg grafičnih kartic podpira tudi namenske rudarske stroje (naprave ASIC), pozna nekaj osnovnih bazenov priljubljenih kriptovalut, če pa želimo vnesti svoje favorite, to seveda lahko storimo v nastavitvah. Da je Awesome Miner ena boljših izbir za popolnega začetnika, poskrbi tudi integracija kar 11 pogonov za rudarjenje kriptovalut, s priljubljenimi rudarskimi pogoni vred, kot so Cgminer, Bfgminer, Sgminer, Ccminer ter Claymore in drugi. To pomeni, da podpira kar 26 različnih algoritmov (SHA-256, X11, Scrypt, Zcash, Ethereum …). Uporabnik delovanje spremlja prek grafičnega vmesnika/konzole, kjer si lahko podrobno ogleda delovanje posameznih rudarjev in njihovih komponent – tako trenutno kot za nazaj. Pri plačljivih licencah so vključene še možnosti rabe mobilne aplikacije in spletnega nadzornega vmesnika.

Claymore Dual Miner

Program Claymore Dual Miner je namenjen uporabnikom, ki želijo iz svojih grafičnih kartic iztisniti kar največ, saj omogoča, da kartice rudarijo kar dve kriptovaluti hkrati – za eno skrbi pomnilnik, za drugo grafični procesor. Claymore Dual Miner primarno rudari valuto ethereum (ETH) prek lastnega algoritma, v načinu »dvojnega rudarjenja« pa mu lahko dodamo rudarjenje druge kriptovalute, kot so decred (DCR), siacoin (SIA), lbry, pascal, ella in druge. Povsem sveža različica 11.5 prinaša še dodatno pohitreno delovanje, rudarimo pa lahko tudi kriptovalute, ki podpirajo algoritme Blake2s in Keccak. Claymore Dual Miner podpira tako grafične kartice AMD kot Nvidia, zato je sestavni del praktično vseh drugih programov za rudarjenje kriptovalut. Z izvirnikom se navadno igrajo računalniški zanesenjaki, ki želijo do potankosti izkoristiti svoje grafične kartice, saj lahko prek ukaza v ukazni vrstici krmilijo »vse živo«, od želenih delovnih temperatur, minimalne, maksimalne ali fiksne hitrosti vrtenja ventilatorjev, temperature izklopa, prioritete zahtevnosti (izbire, katera valuta ima prednost) itd.

Takole so videti rezultati petih AMDjevih Radeonov v programu Claymore – primer rudarjenja zgolj valute ETH.

EasyMiner

EasyMiner je še eno izmed programskih orodij za rudarjenje kriptovalut, ki stavi na svojo širino, saj podpira resnično pester nabor rudarskih pogonov in algoritmov, pri čemer podpira oba velika izdelovalca grafičnih kartic, osrednje procesorje kot tudi namenske naprave ASIC. EasyMiner pozna dva načina rudarjenja – v privzetem načinu Moneymaker uporabnik rudari valuto LiteCoin v bazenu ponudnika, ali pa se odloči za način Solo, kjer lahko opredeli lastne preference glede rabe rudarskega bazena, algoritma in seveda kriptokovanca. Tudi EasyMiner stalno prikazuje trenutno dobičkonosnost rudarjenja.

MinerGate

MinerGate je še eden izmed večjih bazenov za rudarjenje kriptovalut, ki se je odločil uporabnikom poenostaviti delo in izdelati lastno aplikacijo. Ta je vsekakor med najbolj grafično dodelanimi in preglednimi, saj uporabniku nazorno prikaže, koliko denarja z rudarjenjem posamezne (ali dveh) kriptovalut trenutno ustvarja njegova strojna oprema. MinerGate podpira rudarjenje 15 različnih kriptokovancev, med pozitivnimi stvarmi pa velja izpostaviti bazene po vsem svetu – stran poroča o 99,97-odstotni dosegljivosti strežnikov in več kot 3 milijonih uporabnikov. Podobno kot Awesome Miner ima vdelan kalkulator dobičkonosnosti, zato lahko na uporabnikovo željo samodejno preklaplja rudarjenje na kriptovaluto, ki se v določenem trenutku najbolj izplača. MinerGate narudarjeno kriptovaluto izplačuje neposredno v nastavljeno denarnico uporabnika.

NiceHash Miner

Plod slovenskega znanja pa je rudarska programska oprema NiceHash Miner, ki je pravzaprav podaljšek istoimenske rudarske storitve skupinskega rudarjenja v bazenu. Platforma Nicehash.com povezuje nakupovalce in prodajalce rudarskih zmogljivosti, pri čemer slednji v računalnik namestijo brezplačni program NiceHash Miner in na spletni strani ustvarijo uporabniški račun. Program nato preveri za rudarjenje sposobne komponente (procesor in grafične kartice) in še pred začetkom rudarjenja izvede precej temeljit preizkus zmogljivosti, nato pa v odvisnosti od tečajev kriptovalut izbira način rudarjenja (podpira tudi sočasno rudarjenje dveh kriptovalut). Malce čudi le to, da so programerji več pozornosti namenili grafičnim karticam Nvidia, saj je zanje na voljo sodoben in pregleden uporabniški vmesnik z nekaj preprostimi gumbi, uporabnikom kartic z grafičnimi procesorji AMD pa je na voljo še stara različica uporabniškega vmesnika (srce programa sicer redno posodabljajo). Ne nazadnje je NiceHash uporabnikom na voljo že od leta 2014, v najboljših časih (beri: pred vdorom in krajo bitcoinov) pa so imeli okoli 160.000 rudarjev.

Takole so rudarile tri testne kartice Nvidia.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji