Objavljeno: 25.3.2005 01:12 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Februar 2005

Programerske novice: februar 2005

Oracle in Microsoft sta spet našla drug drugega. SQL Server ni odščipnil pomembnejšega tržnega deleža Oraclu, podlaga .net pa postaja vse pomembnejša za programerje. Oracle je tako postal partner Microsofta pri razvoju Visual Studia.net, podjetji pa sta drug drugemu sponzorirali razvojni konferenci.

Oracle in Okna

Oracle je pripravil dva zanimiva paketa tehnologij. Prvi, Oracle Developer Tools for Visual Studio .NET, vsebuje dodatke za Visual Studio.net. Z njimi lahko v celoti obvladujemo podatkovni strežnik, ne da bi zapuščali razvojno okolje. Na voljo so raziskovalci, čarovniki, generatorji kode, urejevalnik PL/SQL, izčrpna pomoč in še kup drobnarij. Morda še bolj zanimivi pa so dodatki za sam podatkovni strežnik 10g za Okna. Kot je pred leti Oracle med prvimi omogočil izvajanje javanske kode neposredno v podatkovnem strežniku, je zdaj z dodatki Oracle Database Extensions for .NET omogočen razvoj in razpečevanje shranjenih postopkov (stored procedures) v katerem koli izmed programskih jezikov, ki jih podpira podlaga .net (npr. C#, VB.net ali C++). Ti shranjeni postopki lahko, shranjeni v samem strežniku, uporabljajo strežniški podatkovni ponudnik (Oracle Data Provider, ODP.NET) za hitro in učinkovito sodelovanje s podatkovnim strežnikom. Vsa potrebna podpora za razširitve je prav tako sestavni del dodatkov za Visual Studio.net. Podrobnosti o Oraclu in Oknih lahko najdemo v spletu.

Seveda pa je še vedno najbolj zaželen programski jezik za razvoj na Oraclovi podlagi java. Programerjem v njej je Oracle namenil posebno tekmovanje, ki jih lahko popelje v zemeljsko orbito, 100 km visoko. Zaenkrat je tekmovanje namenjeno zgolj programerjem iz Severne Amerike, vendar napovedujejo tudi možnost udeležbe drugih držav. Več v spletu.

http://www.oracle.com/technology/tech/windows/

http://space.oracle.com/

Paint.net

Študentje ameriške univerze Washington State so ob pomoči Microsofta razvili pripomoček Paint.NET, mišljen kot brezplačna zamenjava za urejevalnik bitnih slik, Paint, ki je priložen Oknom XP. Paint.NET je demonstracija zmogljivosti podlage .net za razvoj programov z bogatim grafičnim vmesnikom. Razvit je v jeziku C# z razširitvami GDI+.

V programu najdemo številne zanimive zmožnosti, od rabe slojev do le s pomnilnikom omejene zgodovine vseh ukazov, s katero lahko razveljavimo poljuben korak pri urejanju bitne slike. Ker gre za študijski projekt, je na voljo brezplačno tudi z izvirno kodo, ki jo lahko poljubno preučujemo in izboljšujemo. Cilj razvijalcev je v kodo dodati čim več zmogljivosti, ki jih sicer najdemo le v tržno usmerjenih projektih. Vsem prostovoljcem, ki bi želeli pri razvoju pomagati, so zato namenili celo spletni forum, kjer lahko neposredno sodelujejo pri nadaljnjem razvoju tega zanimivega programa.

http://www.eecs.wsu.edu/paint.net/

Prihaja novi Qt

Nov rod zmogljivega predmetnega ogrodja Qt (izg. cute), ki omogoča hitrejši razvoj namenskih programov za različne podlage v programskem jeziku C++ - med drugim na njem temelji priljubljeno namizje KDE - bo kmalu nared. Qt 4 je trenutno na voljo za preizkušanje, dokončan pa naj bi bil še v prvem četrtletju letošnjega leta. Najpomembnejša izboljšava je možnost vgradnje vizualnega načrtovalca uporabniških vmesnikov, Qt Designer, v različna priljubljena razvojna okolja, kot sta KDeveloper in Visual Studio. Med novostmi najdemo še:

nova pogona za upodabljanje grafike (paint engine) in besedila (text rendering engine),

nove, lahke vsebnike (ki so lažji od vsebnikov STL),

izboljšano podporo večnitnosti,

novo arhitekturo sidranja gradnikov (docking),

izboljšano zmogljivost pri manjši porabi pomnilnika.

Norveško podjetje Trolltech, ki ogrodje izdeluje, je objavilo še eno pomembno novico. Njihov drugi izdelek, na Qt zasnovano delovno okolje za prenosne naprave, temelječe na operacijskem sistemu Linux, Qtopia 2.1 PDA, je od zdaj na voljo kot prosto programje, objavljeno pod dovoljenjem GPL. Qtopia 2.1 PDA je sveža različica tega okolja, ki prinaša pomembne izboljšave, obsega pa praktično vsa potrebna orodja za tovrstne naprave, od krmiljenja vmesnika IrDA prek črpanja podatkov s pomočjo SQL in urejevalnika slik do sočasnega predvajanja več zvokov in videa.

http://www.trolltech.com/products/qt/

http://doc.trolltech.com/qtopia2.1/html/overview.html

Prihaja tudi mod_perl 2

Eden najbolj priljubljenih dodatkov za spletni strežnik Apache, mod_perl, ki omogoča izvajanje strežniške kode in zmogljivo upravljanje Apacha v jeziku perl, po skoraj treh letih dela prihaja v prenovljeni različici. Razvijalci načrtujejo končno izdajo mod_perl 2.0.0 v nekaj tednih, ob tem pa pozivajo vse uporabnike, da jim pomagajo pri preizkušanju s tem, da čim več lastnih projektov, ki uporabljajo kodo v perlu, prenesejo na novi mod_perl, seveda v testnem okolju, in sporočijo morebitne težave ali pripombe.

http://perl.apache.org/

PostgreSQL 8 na voljo tudi za Okna

Odprtokodni podatkovni strežnik, na voljo je pod dovoljenjem BSD, ki dopušča rabo kode za praktično kakršenkoli namen, zahteva zgolj ohranitev sporočila o avtorskih pravicah, je v osmi različici dozorel v resnega konkurenta najzmogljivejšim tovrstnim programom, ki so pogosto steber informacijskih sistemov. Poglavitna novost osme različice je domorodna podpora Oknom, pri tem pa PostgreSQL 8.0.0 podpira celo strežnike NT 4, poleg 2000 in 2003. Vse prejšnje različice so v Oknih delovale le s pomočjo sloja Cygwin, ki omogoča nekatere temeljne storitve sistemov unix tudi v Oknih. Ta vmesni sloj je znatno okrnil zmogljivost strežnika, zato je šele 8. različica resnično konkurenčna tudi na tej podlagi.

Razvijalci so se potrudili tudi z namestitvenim postopkom, katerega razvoj poteka v ločenem projektu, pgFoundry (http://pgfoundry.org/projects/pginstaller), ki bo ponudil preprost, grafičen namestitveni postopek. Trenutno je namestitev v sklepnih fazah preizkušanja.

http://www.postgresql.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji