Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Boris Šavc, Matej Šmid | Monitor Junij 2016

Pro et contra - Chromebooki

Pro et contra - Chromebooki

Berem, da se v tujini še vedno, in vedno bolj, zelo dobro prodajajo prenosniki Chromebook. Je vam jasno, zakaj, in ali bi jih priporočali tudi Slovencem?

Boris Šavc:  Ima vse, kar potrebujemo

Vrvem četrtletju 2016 so prenosniki Chromebook v Združenih državah Amerike po prodaji prvič v zgodovini prehiteli Applove MacBooke. Računalniki z operacijskim sistemom Chrome OS so zgolj v treh mesecih našli dva milijona novih lastnikov. Chromebooki so zelo priljubljeni v šolstvu in pri manj zahtevnih uporabnikih. Ker njihov vzpon ne namerava jenjati, v prihodnosti naj bi postali zmožni poganjati celo androidne programe, je skrajni čas, da si omislimo svojega.

Največja prednost Chromebookov je seveda cena. Prenosniki z Googlovim operacijskim sistemom navadno stanejo pol manj kot sorodni modeli z Okni. Cene se praviloma gibljejo od 200 do 400 evrov. Zaradi nezahtevnosti operacijskega sistema in programov je za spodobno delovanje zadovoljiva šibkejša strojna oprema. Chromebooki so zelo hitri, poprej izklopljen prenosnik se postavi v polno delujoče stanje v zgolj osmih sekundah. Nezahtevnost strojne opreme in dirkalni diski SSD prav tako poskrbijo, da je zbujanje iz spanja praktično trenutno.

V primerjavi s tekmeci je boljša tudi avtonomija baterije. Od šest do trinajst ur, odvisno od modela, iztisnejo uporabniki Chromebookov na povprečen delovni dan. To je še vedno več od Macov in prenosnikov z operacijskim sistemom Windows. Da o varnosti niti ne govorimo. Čeprav ima Chrome OS vgrajeno protivirusno zaščito, te v resnici ne potrebujemo, saj virusov in zlonamernih programov po zaslugi oblačne zasnove operacijskega sistema ni. Za varnost otrok poskrbijo priložena starševska orodja, s katerimi po želji omejimo in nadziramo uporabo prenosnika s strani podmladka. Posodobitve operacijskega sistema so neopazne, redne in samodejne. Chrome OS je vedno svež in deluje v skladu s pričakovanji.

Vsak Chromebook dobimo v paketu z dveletno oblačno shrambo Google Drive velikosti 100 GB. Odmerjena oblačna parcela je velikanska in na voljo brezplačno. Zgolj cena primerljive storitve pri tekmecih (Dropbox, OneDrive, Box) upraviči nakup prenosnika z Googlovim operacijskim sistemom. Vsi podatki, z aplikacijami, zgodovino, zaznamki in gesli vred, se brezšivno sinhronizirajo z brskalnikom Chrome na drugih računalnikih, ki jih uporabljamo. Začeto delo v službi tako brez težav in zapletov nadaljujemo doma. V nasprotju z urbanim mitom Chromebooki povsem spodobno delujejo tudi brez spletne povezave, imajo krajevno diskovno shrambo, nekateri pa celo prostor za kartico SIM. Ker so ponavadi izredno lahke naprave, so kakor nalašč za prenašanje. Mar niso vsi prenosniki? Na žalost ne.

Matej Šmid: Potrebujemo še kaj več

Kolega zgoraj je o Chromebookih napisal vse, razen tega, za kaj so ti prenosniki dejansko uporabni. Kajti, nalijmo si čistega vina – Chromebooki so v resnici oskubljena različica prenosnika, nekakšen »prenosnik light«. Nekakšen Linux, ki so mu iz obupa, ker jim v vseh teh letih ni uspelo izdelati zares uporabnega uporabniškega vmesnika (KDE, Gnome …), čez »prilepili« kar – spletni brskalnik, Chrome. Že iz tega si lahko ustvarite vpogled v to, kaj prenosniki Chromebook zmorejo in česa ne. Gre pač za spletni brskalnik.

Res, Chrome je zelo zmogljiv brskalnik, ki premore celo trgovino z aplikacijami, tako kot vsi »pravi« operacijski sistemi. A to ne more prikriti dejstva, da je večina njegovih »aplikacij« v resnici navadnih spletnih storitev, ki težko tekmujejo s »pravimi« aplikacijami. Če je to v primeru elektronske pošte (Gmail) ali pisarne že skorajda vseeno, saj sta ti storitvi res »na nivoju«, pa si ne predstavljam, kako se bo počutil uporabnik Chromebooka, ko si bo hotel v računalnik namestiti karkoli resnega.

Bi na Chromebooku radi gledali filme s podnapisi? Hm… Kaj pa poslušanje krajevno shranjene glasbe, v datotekah MP3? Bi uredili video posnetke, ki ste jih posneli na dopustu? Saj gre, kar v Youtubu, a to vendarle ni »tisto pravo«.

Poglejte malce v svoj računalnik, pa boste videli, da v njem mrgoli najrazličnejših programčkov za to in ono, predvsem pa datotek, ki jih z njimi obdelujemo. Res, z malo truda in iznajdljivosti je mogoče tudi s Chromebooki narediti marsikaj, skorajda vse, a je to bistveno težje kot opravilo s pravim osebnim računalnikom, pa naj bo Mac ali Windows PC. Ali je to zapletanje ob delu res vredno tistih sto ali dvesto evrov, kolikor smo privarčevali ob nakupu naprave?

Strinjam pa se, da so Chromebooki nadvse uporabni za določene specializirane vrste rabe in da je teh vrst rabe vedno več. V resnici vedno več časa preživimo v brskalniku oz. kar v Chromu. Če je delo s spletnimi stranmi in aplikacijami res vse, kar z računalnikom počnemo, potem bo za nas tudi Chromebook dovolj dober.

Sicer pa lahko pred nakupom to zlahka tudi osebno preizkusite – na računalniku čez ves zaslon poženite Chrome in poskusite zdržati v njem, ne da bi kdaj pogledali na seznam drugih programov, ki jih imate v njem. Pa vso srečo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji