Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2012 | Teme: google

Prehajanje med oblaki

S pohodom Dropboxa in drugih oblačnih shramb smo si hitro ustvarili več računov, kjer imamo shranjene datoteke. Doslej je bilo treba za prenos datotek med različnimi shrambami kot vmesno postajo uporabljati prostor na računalniku, Otixo pa vse postori v spletnem brskalniku.

Večina nas je hitro zapolnila tista dva GB prostora, ki ju ob registraciji pri Dropboxu dobimo brezplačno. Tako smo si naredil še račun pri Box.com in že ves čas uporabljamo Google Docs. Slej ali prej se je zgodilo, da je bilo treba kakšno datoteko premakniti iz Boxa v Dropbox. Tu nastopi Otixo, ki v lepem vmesniku omogoča, da datoteke mirno kopiramo iz ene shrambe v drugo.

Uporabniški vmesnik je sestavljen iz leve stranske vrstice, kjer dodajamo račune shramb, in glavnega okna, v katerem se nam tako kot v okenskem raziskovalcu kažejo mape in datoteke. Prav tako deluje desni mišji klik, ki odpre menu s standardnimi ukazi za kopiranje, lepljenje ... Tu sta dodana še gumba za predogled in deljenje. S slednjim lahko pot do datoteke, ki smo jo imeli označeno, pošljemo po spletni pošti do kolega in on jo bo lahko prek povezave shranil k sebi v računalnik. Dobrodošla je tudi možnost, da datoteke oziroma povezavo do njih zaščitimo z geslom. To pomeni, da datoteko lahko prenesejo k sebi le tisti, ki poznajo geslo. Pritisk na gumb predogled na menuju pa odpre ustrezen pregledovalnik za tisto vrsto datoteke. Če gre za tekstovno datoteko, nam jo bo Otixo pokazal v Google viewerju. Škoda, da ni mogoče tekstovne datoteke, ki bi jo radi odprli v Dropboxu, avtomatično odpreti v Google Docs, če smo Otixu povedali za oba računa. Tako je treba datoteke najprej premakniti iz Dropboxa v Docse in jo lahko urejamo tam. Gre za nekaj dodatnih klikov, a glede na drugače dobro uporabniško izkušnjo povsem nepotrebno delo.

Do datotek v Otixu lahko pridemo tudi z namizja, saj storitev podpira protokol webDEV in FTP. Otixo račun lahko v oknih in OS X označimo kot omrežni disk, vpišemo uporabniško ime in geslo in že bodo vse datoteke dostopne v Finderju in raziskovalcu.

Ena redkih slabosti je le omejitev zastonjskega računa, ki je postavljena na 250 prenesenih megabajtov. Ali lahko pri takem doziranju preživite, boste izvedeli hitro, če bo ničel in enic premalo, pa plačljiv račun (10 dolarjev/mesec) prinaša s seboj neomejen prenos podatkov. Ne glede na nekaj ostrih robov gre za odlično spletno aplikacijo, ki bo vsem, ki datoteke shranjujemo v oblakih, prišla prav.

Otixo

Spletna storitev za premikanje datotek med oblačnimi shrambami.

Kje: otixo.com.

Za: Uporabniški vmesnik, preprosta raba.

Proti: Manjka še nekaj očitnih funkcionalnosti, 250 MB podatkov je lahko hitro premalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji