Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus

Predstavitve nekoliko drugače

Predstavitve poznamo vsi. Če ne drugače, vsaj iz PowerPointa, ki omogoča povezovanje naših misli ter fotografij in filmov v neko smiselno, logično in zanimivo celoto. Prav tu, namreč v večji zanimivosti končnega izdelka, pa se "vidi" spletna aplikacija AnimotoNe razumem, kaj naj bi to pomenilo. Predlagam: Prav po tem, večji zanimivosti ...izdelka, blesti spletna apl. Animoto.

Animoto počne nekaj podobnega kot Powerpoint (sestavine povezuje v celoto), a naredi to enostavneje, hitreje, z manj uporabnikovega dela in predvsem z veliko bolj zanimivim rezultatom - filmom z zanimivimi in privlačnimi učinki, ki naše prej omenjene sestavine in glasbo spremeni v nekaj zelo gledljivega.

Storitev (vsaj v njeni polni različici) je plačljiva. A jo, resda z nekaj omejitvami (najbolj bistvena in moteča je vsekakor dolžina predstavitve/filma, ki jo lahko izdelamo, saj je omejitev 30 sekund) lahko uporabljamo tudi brezplačno. Edina zahteva v tem primeru je izdelava lastnega uporabniškega računa.

Delovni proces v Animotu je povsem preprost in poteka v štirih korakih. Takole je videti (nekoliko premajhen) delovni prostor v prvem delu, kjer lahko posamezne sestavine premikamo z metodo "povleci in spusti".

Nezahtevna je tudi glede okolja, v katerem jo lahko "poganjamo", saj je storitev spletna in za normalno delo "zahteva" spletni brskalnik (podprta je večina prilljubljenih), vklopljeno javo in naložen flash. Ja, za večjo osebno noto končnega izdelka je seveda dobro, da prispevamo tudi lastne fotografije, filme in celo glasbo, čeprav nam nekaj izbire ponuja tudi sam Animoto.

Uporabniški vmesnik je všečno oblikovan (resda s črnim ozadjem), dovolj preprost, da ga bomo hitro osvojili, in primerno intuitiven, zato delo z njim ne bo pretežko. Hitro ga osvojimo, čeprav priporočamo ogled predstavitvenega filma in branje krajše "pomoči" v obliki koristnih vprašanj in odgovorov (FAQ).

Svoj uporabniški profil lahko primerno dopolnimo (osebni podatki, avatar) in skozenj spremljamo še zgodovino našega dela v Animotu, beleži namreč vse izdelane projekte in tako sestavlja uporabno osebno zbirko.

Delovni proces je enostaven in poteka v štirih korakih. V prvem izberemo, kaj želimo delati (na izbiro imamo film in elektronsko čestitko), in določimo dolžino prvega in vrsto druge. Večino dela opravimo s klikanjem, izbira ni pretežka, saj je vse primerno predstavljeno in celo nazorno opisano.

Med fotografije in filme lahko vrinemo tudi besedilo. Žal Animoto "zna brati" samo v dveh vrsticah.

Osrednji del delovnega procesa so preostali trije koraki, med seboj ločeni s številkami in vsak v svojem "zavihku". Ta vključuje tudi ikone z orodji za delo v spodnjem delu in manjši osrednji delovni prostor, kjer opravimo večino vsega. Preprosto izberemo sestavine (fotografije in filme), ki jih ob izbiranju seveda vidimo (predogled v majhnih "kvadratkih"), in hitro "klikamo" v projekt. Vrstni red v njem ni "zapečen", saj lahko posamezne "kvadratke" kadarkoli preprosto premikamo sem in tja (metoda "povleci in spusti"). Pri nalaganju "sestavin" je Animoto dovolj komunikativen, saj se lahko povežemo na različne lokacije (računalnik, Animotova spletna zbirka ali katerega od priljubljenih spletnih albumov). Delo je torej preprosto, le nalaganje ne ravno najhitrejše (izbira in uvažanje včasih trajata kar dolgo).

Nekaj omejitev seveda je. Prva je ta, da Animoto ne "prebavi" prav vseh datotek, temveč le tiste v formatu jpeg in gif, priporočljiva ločljivost je 1024 × 768 pik in razmerje 4 : 3. Druga pa je dolžina datotek, ki ne smejo biti večje od 5 MB. Vse lepo in prav, tudi primerno zapisano v pomoči, a med delom na to hitro pozabimo (vsaj na začetku), zato izbiramo tudi neustrezne elemente. To čas ustvarjanja poveča, saj jih mora Animoto ustrezno prirediti (zmanjšati), to pa traja. Med delom smo zato pogrešali kakšno obvestilo o tem.

Želeli bi si tudi nekoliko večji delovni prostor, saj ta zaseda čudno majhen del celotnega vmesnika (glede na celoten prostor bi vsekakor lahko bil večji). Še toliko bolj zato, ker tukaj ne izbiramo samo bodočih kadrov filma, temveč dodajamo tudi besedilo. Res je sicer, da zanj ne potrebujemo prav veliko prostora. Brati zna namreč samo dvovrstično besedilo, brez kakršnihkoli naprednih možnosti urejanja/prilagajanja njegovega videza.

Tudi "rezanje" filmov bi lahko potekalo na večjem prostoru. No, ne režemo jih v pravem pomenu besede, temveč predvsem določamo osrednje (bolj zanimive) točke vsakega od njih. In to zelo enostavno, s klikanjem in "drsanjem" po filmu naprej in nazaj.

Nabor vsebin in dodanih kadrov zaokroža glasba. Tudi to dodamo po že omenjenih metodah ali pa prisluhnemo Animotovemu predlogu. Izbira glasbene predloge je precej pomembna tudi za končni vtis izdelka, saj ustrezen tempo pričara pravo razpoloženje pri ogledu.

Uporabniški vmesnik v Animotu je všečno oblikovan, s črnim ozadjem in primerno intuitiven.

Urejanje končamo s poimenovanjem "projekta" in izbiro ikone, ki ga bo predstavljala. Drugo opravi Animoto. Montaža, dodajanje učinkov, sinhronizacija glasbe so v njegovi domeni in opravi jih odlično. Končni rezultat, ki ga pošlje po elektronski pošti (seveda je na voljo tudi ob prijavi v storitev), pa je hitro na voljo za deljenje s prijatelji ali objavo na priljubljenih družabnih vmesnikih, kjer se zadržujemo.

Storitev je zanimiva in vsekakor primerna tudi za resnejšo (plačljivo) rabo, seveda če želimo te prijeme predstavljanja uporabljati tudi v prihodnje. Končni rezultat je namreč gledljiv in zanimiv, kljub enaki vsebini pa celo vedno drugačen in skoraj profesionalen. S sodelovanjem na pravih mestih (določanjem celotne vsebine, izbiro pomembnih posnetkov oziroma delov filma in predvsem izbiro primerne glasbe) uporabnika ustrezno vključi v dogajanje in mu daje občutek kreativnosti, a ga po drugi strani z dodajanjem lastne pike na i razbremeni in mu na enostaven način omogoča narediti veliko. Predvsem to odtehta že omenjene pomanjkljivosti, med katere bi lahko prišteli tudi ceno.

Animoto

Kaj: Spletna storitev za izdelavo "naprednejših predstavitev"/filmov.

Izdeluje: animoto.com.

Cena: Brezplačno, 90 dolarjev/3 mesece, 249 dolarjev/leto.

Za: Inovativen pristop, preprost za uporabo, pregleden uporabniški vmesnik, zanimivi, unikatni in privlačni rezultati, enostavno deljenje z drugimi.

Proti: Omejitve pri brezplačnem dostopu, pri nalaganju fotografij, daljši časi nalaganja, premalo opozoril, premajhen delovni prostor, dodajanje samo dvovrstičnega besedila, nezmožnost urejanja tega prostora, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji