Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2013

Pol gugla

Pol gugla

Google ponavadi hvalimo (tudi jaz) kot zelo inovativno podjetje, ki je tako zelo drugačno od menda »grdih grdih« starejših podjetij, med katera menda sodi Microsoft. V resnici ne vem, ali se je spremenil Google ali pa sem jaz postal toliko bolj siten, toda v zadnjem času se mi zdi, da postajajo njihovi izdelki veliko preveč polovičarski, da bi lahko še vedno ostal pri hvali.

Naj začnem z izdelkom, ki ga vse od njegove splavitve zvesto uporabljam in je z novo različico postal – polizdelek. Mobilni Googlovi zemljevidi so odlična pogruntavščina, ki jo zadnjih nekaj let uporabljam kot avtomobilsko in »hribovsko« navigacijo in imam zato narejenih že kar nekaj »osebnih map« s seznami lokacij, ki jih večkrat iščem, in celo z zapisanimi potmi GPS po naših hribih. Saj veste – v osebnem računalniku si poiščete in odklikate kraj, kamor se želite odpeljati, ga shranite v osebno mapo, nato jo odprete na mobilnem telefonu in se pustite voditi satelitom GPS. Toda to v novi mobilni različici zemljevidov (7) ne deluje več! Nekdo je v novo različico »pozabil« vnesti podporo krajevnim zemljevidom. Resno! Googlov uradni odgovor je, da bodo podporo vrnili »v eni izmed naslednjih različic«. Tega je zdaj že tri mesece … Prav tako so hkrati »pozabili« vnesti podporo krajevnemu shranjevanju zemljevidov, ki so jo imele prejšnje različice. No, to pozabljivost so k sreči hitro popravili (v različici 7.0.2).

Naslednji polizdelek je mobilni Google Drive (nekdanji DOC). Leta (da, leta!) smo čakali, kdaj bo mobilna različica »docsov« postala vsaj približno tako zmogljiva, kot je namizna različica, ki deluje v brskalniku Chrome. Zaman – besedilo še lahko nekako za silo urejamo (z malce potrpežljivosti, na 4-jedrnem telefonu), preglednic pa v resnici ne. Prav, očitno so telefoni še prešibki za kaj takega, zato smo z veseljem brali, da je Google kupil podjetje, ki izdeluje Quickoffice, enega najboljših urejevalnikov datotek, združljivih z Microsoft Office. Žal jim je tudi tega uspelo spremeniti v polizdelek. Za začetek – ni logično, zakaj gre za poseben izdelek, saj lahko zdaj besedila na Drivu urejamo tako z aplikacijo Drive kot s Quickofficeom. Dalje – urejanje Excelove preglednice je na prvi pogled enostavno in prijazno, dokler ne ugotoviš, da se program obnaša nepredvidljivo. Meni je sam od sebe popravljal formule (!), po shranjevanju prikazoval drugačno vsebino preglednice kot pred shranitvijo in sploh na koncu naredil datoteko, ki jo je Okenski Excel prijavil kot »corrupted«. In, kar je najhuje – z (Googlovim) QuickOfficeom ne moremo urejati datotek v (Googlovem) privzetem formatu Gdoc. Če to poskušamo, QuickOffice izbrano datoteko odpre v formatu PDF (!!!??). Zmeda popolna.

Ko sem že pri Androidu – še nedavno je bil vgrajeni odjemalec za pošto Exchange popolnoma neuporaben. Načeloma je deloval, a le dokler pač ni. Včasih pošte ni sprejel, včasih je ni oddal. Včasih se je samo pozabil sinhronizirati. Danes, mi pravijo, je bolje. Po nekaj letih jim ga je v Googlu uspelo ukrotiti.

Tako kot so potrebovali nekaj let, da so v Android vgradili podporo povezovanju prek posredniških strežnikov (proxy), ki jih ponavadi uporabljajo (vsaj) državne ustanove in univerze (Eduroam). To podporo so že pred davnimi leti imeli Nokiini telefoni s Symbiani, Google pa jo je uvedel šele z Androidom 2.3.7. Nekdo je pač »pozabil«, da to ljudje potrebujejo.

Lahko bi še našteval (zmeda z različnimi vrstami naslovov Gmail, ki še vedno kar traja, vedno nove in nove čudaške spremembe uporabniških vmesnikov Gmail in Youtube), a naj se pomudim raje pri Googlovi tablici Nexus (10), ki je menda najboljše, na kar lahko uporabniki računajo v tabličnem svetu Androida. Načeloma sem z njeno uporabnostjo zelo zadovoljen (podpora več uporabniškim računom!), a spet, le dokler deluje. Težava je v tem, da se približno enkrat na teden odloči, da bo zmrznila, in jo moram ugasniti in spet prižgati. Enak recept pomaga, ko se Nexus občasno odloči, da mi bo sicer prikazoval fotografije, ki jih imam na njem, le da jih ne bo pošiljal naokoli. Ko hočem fotografijo poslati (ali jo deliti na Facebook), zadeva pošlje (pripne) sporočilo brez fotografije. Ker je »media not found«. Jep, pomaga nov zagon. Vsaj to.

Pa pravzaprav ne vem, zakaj se pritožujem, saj je tako pravzaprav z vsemi »računalniškimi« izdelki, nazadnje sem moral zaradi nezanesljivega delovanja »rebootati« celo uro (Samsung Galaxy Gear), kaj ne bi tablice. Čez nekaj let bo gotovo bolje, moja Okna (7) so, recimo, danes resnično pojem stabilnosti, enako tudi MS Office. Če le pomislim, kako je bilo z njima še pred nekaj leti …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji