Objavljeno: 28.3.2006 15:13 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2006

Pisma bralcev: marec 2006

Marjan

Odločil sem se, da vam napišem nekaj besed na temo razvoja informacijskih sistemov v zadnjih desetih letih.

Strojna oprema: Smo doživeli revolucionaren razvoj? S tem ne mislim povečanja frekvence procesorjev in dodajanja novih in novih naborov ukazov. Mislim na popolnoma nove izdelke, ki nimajo strojne povezave s predhodniki, temveč jih (lahko) posnemajo.

Programska oprema: Smo doživeli revolucijo? In s tem ne mislim na vedno lepši in bolj zapleten uporabniški vmesnik, ki za svoje delovanje prek neštetih plasti zahteva vedno močnejši računalnik.

No, na enem področju pa je revolucija: Kako iz tega iztisniti čim večji dobiček. Kako to mislim? Preprosto:

Če je kdo od vas, ki tole berete, sodeloval pri razvoju izdelkov, ki so bili vsaj pred desetimi leti kakorkoli vezani na PC, se gotovo spomni, kako enostavno je vse skupaj potekalo. Kupili ste knjigo s strojnimi specifikacijami zunanje opreme (izvrsten primer so zaporedna vrata, za katere se čudijo, da se nočejo in nočejo posloviti), in to je bilo to.

Kako pa je danes? Neposredno do zunanjih naprav v Oknih sploh ni mogoče priti. USB je narejen tako, da moraš za to, da ga izkoriščaš, napisati gonilnik. Zanj pa moraš kupiti razvojni paket. Potem moraš napisati kodo, ki naj z gonilnikom komunicira. Tudi za to moraš kupiti razvojni paket. OK, na voljo so tudi zastonjski izdelki, toda roko na srce: če začenjaš od začetka, je z njimi še teže.

A zgodbe z USB še ni konec. Ko vse zgornje prebaviš, se izkaže, da potrebuješ za trženje USB izdelkov svoj t. i. "vendor id". Zanj je seveda treba plačati. In prek njega lahko določeni ljudje dobijo marsikatero informacijo. Koliko neodvisnih razvijalcev si pa to lahko privošči?

Kako pa je z razvojem programov?

Se kdo spomni Cja? In C++? In v kaj je slednji mutiral pri najmočnejšem izdelovalcu programske opreme? Ali je sploh mogoče kupiti razvojno orodje in ga uporabljati, ne da bi morali na izobraževanje? In če že greste na izobraževanje, česa vas učijo? Poslovne logike! Bomo že mi poskrbeli za strojno plat, vi potrebujete pamet za to, da napišete par vrstic in evo vam poslovne aplikacije! Poslovnost! Biznis! B2B relacije! Ti izrazi mi ob branju vedno zvabijo nasmešek na ustnice.

Dejstvo je, da se je PC izrodil iz vsakomur dostopne tehnologije v zaprto in zapleteno napravo. Programi so ob vedno hitrejših računalnikih vedno enako hitri. Pustimo ob strani razne meritve zmogljivosti. Kako je s hitrostjo diskov, nalaganjem programov, nalaganjem operacijskega sistema?

Kaj pa nam govorijo računalniške revije? Ja, revolucija je bila, je in bo. Toda na račun česa? Moje mnenje: na račun tega, zaradi česar smo se pred desetimi leti začeli ukvarjati z računalništvom. Lahko mi rečete stari kozel in nostalgik, to je pač moje razmišljanje. Odkar imajo posel v rokah kravatarji in ne strokovnjaki, je vse skupaj zašlo v slepo ulico.

Martin

Kolega mi lahko prinese iz ZDA prenosnik HP Pavilion. Ne vem sicer, kateri model. Da se ne bi opekel, me zanima, kako je z garancijo oz. popravilom pri nas, če bi se kaj pokvarilo. Ali je dovolj enoletna garancija, ki jo dobim ob nakupu, ali moram doplačati za garancijo Worldwide, da bo bolj zagotovo.

Po besedah Hewlett-Packarda Slovenija za modele Pavilion in Presario v Sloveniji ne morete računati na garancijo, pa tudi servis bo težaven, ker ti modeli pri nas niso naprodaj. Če se odločite za katerega od drugih modelov, garancija (in servis) velja. Težave lahko nastanejo, če ima ameriški model daljšo garancijo kot isti model v Sloveniji, toda v HP Slovenija zagotavljajo, da se v vsakem primeru potrudijo.

Vid

Imam problem. Vedno ko prižgem računalnik, se ventilator na procesorju nenormalno glasno vrti, po kakšni minuti pa se spet umiri. Ko sem nazadnje gledal, kako se vrti in od kod prihaja zvok, pa se je nenadoma ustavil!!! Računalnik sem znova zagnal in ventilator je normalno deloval. Zanima me, v čem bi lahko bila težava. Prah zagotovo ni kriv, ker računalnik redno čistim.

V vašem primeru sta možna dva scenarija. Prva možnost je, da imate ventilator, katerega hitrost vrtenja je odvisna od temperature procesorja. V tem primeru se ob vklopu ventilator vrti s polno hitrostjo, ko pa se vklopi nadzor temperature in vrtenja, se vrtenje prilagodi temperaturi procesorja, ki je po vklopu seveda še nizka.

Druga možnost pa je, da ima ventilator že nekoliko obrabljen ležaj. Ventilatorji, še posebej tisti na procesorjih, se namreč zaradi visokih temperatur vrtijo s precej višjo hitrostjo kot pred leti. Posledica tega je, da so ležaji v ventilatorju pod visoko obremenitvijo in se sčasoma obrabijo, zaradi česar je med vrtenjem ventilator glasnejši.

Iztok

V vaši reviji sem prebral članek o preizkušanju tv kartic.

Zanima me naslednje: nikjer ni omenjeno, ali zunanje tv kartice potrebujejo za
svoje delovanje računalnik. Sam sicer predvidevam, da ne - tudi na strani izdelovalca ali v testih tega podatka nisem zasledil, vendar raje vprašam. Torej ali kartica Hauppauge WinTV-PVR USB2 potrebuje za delovanje (po opravljenih začetnih nastavitvah) računalnik? Rad bi jo namreč porabljal kot tv tuner za projektor, pa ne vidim potrebe po tem, da bi bil računalnik prižgan.

Seveda, zunanje USB tv kartice potrebujejo računalnik. Zamisel teh "kartic" je v tem, da sprejmejo navaden analogni signal, ga razberejo, digitalizirajo in ob pomoči računalnika (gonilnika) prikažejo na zaslonu monitorja (ali zapišejo v AVI/MPEG). Za vaše potrebe boste potrebovali nekoliko drugačen tv tuner, ki ima izhod VGA. Take smo takrat preizkusili pod mednaslovom Zunanji posebneži, največ pa jih je na izbiro pri podjetju Avermedia.

Rudi

Spor Telekom/T-2 pušča trpek priokus. Jaz bi vas opozoril na naslednje: T-2 naj bi se rešil iz krempljev Telekoma z vzpostavitvijo optičnega omrežja po Sloveniji. Gratel vlaga veliko denarja v to; vendar sem pravkar prebral članek o VDSL 2, ki je finančno veliko ugodnejši od optike. Nekdo bi nas rad prepričal v nekaj, česar sploh ne potrebujemo. VDSL 2+ bakrena parica je cenejše od VDSL+ optike. Domet VDSL 2 je 3,6 km, hitrosti so veliko večje kot pri ADSL ali VDSL. Ne vem, zakaj bi bilo treba vsa naša večja mesta prekopati, saj so centrale dokaj številne, razdalja 3,6 km je pa tudi kar spodobna. Prosim, da vzamete pod drobnogled tudi to, ko boste zopet pisali o Telekomu/T-2.

Tako gledanje je po našem mnenju kratkoročno. VDSL 2 je resda hitrejši od VDSL, pa tudi dlje "nese". In VDSL 3 bo morda še nekoliko boljši. Toda resnično dokončna rešitev je le optika, to je znano že dalj časa. Ko je/bo optika končno položena, bo vprašanje infrastrukture naposled rešeno in se bomo pogovarjali le še o vsebini, ki jo bo ta infrastruktura prenašala, ne pa tako kot zdaj, ko vsebino prilagajamo vedno preozki infrastrukturi.

Prek optike pač brez težav "vlečemo" giga in terabite in se ne ukvarjamo z raznimi frekvenčnimi motnjami, prenapetostnimi zaščitami, razdaljami od centrale itd.

Strinjamo se, ta trenutek tega še ne potrebujemo, a enako smo govorili pred nekaj leti, ko se je zdelo 2 Mb/s SiOLovega ADSLa nekaj, kar je absolutno preveč in nepotrebno.

David

Odločam se za nakup prenosnega računalnika, pa bi vas rad povprašal za nasvet. Zanima me, kakšen se vam zdi AMD Turon; ali se ga splača kupiti oz. ali morda Intel pripravlja kaj 64-bitnega? Na kaj naj bom pozoren pri nakupu prenosnika? Kakšno vlogo igra grafična kartica s svojim in kakšno tista z deljenim pomnilnikom, katero je bolje izbrati? Računalnika ne potrebujem za igranje igric, za večpredstavnost pa, pa tudi za pisarniška opravila.

AMDjev Turion po zmogljivostih prav nič ne zaostaja za Intelovim Pentiumom M, prav tako mu je zelo blizu po porabi. Intel za prenosnike v kratkem ne načrtuje 64-bitnih procesorjev, tako da tudi novi Centrino Core in Centrino Duo nimata podpore 64-bitnim programom. Prvi prenosniški procesor s podporo EM64T iz Intelove hiše naj bi bil na voljo šele proti koncu leta.

Podpora 64-bitnosti je, resnici na ljubo, zaenkrat še povsem brezpredmetna. Operacijski sistemi sicer so na voljo, podpora v obliki gonilnikov pa še vedno precej šepa. Stanje se bo verjetno spremenilo z Windows Vista, vendar pa bo ta na voljo tudi v 32-bitni različici, tako da bodo tudi računalniki brez podpore 64-bitnim programom uporabni še kar nekaj let. Resnici na ljubo bodo s 64-bitnimi programi na boljšem predvsem uporabniki, ki se ukvarjajo z večpredstavnostjo (kodiranje, urejanje videa) in igričarji, večina pa razlike v hitrosti in zmogljivosti ne bo opazila.

Današnji integrirani grafični procesorji brez težav tekmujejo s cenejšimi namenskimi grafični procesorji. Edina težava je v tem, da za delovanje uporabljajo sistemski pomnilnik - ta je počasnejši od namenskega, poleg tega v prenosnikih z malo pomnilnika (npr. samo 256 MB) vsak megabajt, ki ni na voljo sistemu, upočasni delovanje računalnika. Je pa njihova prednost v precej manjši porabi.

Marko

V Windows NT se ob vklopu računalnika zažene program AutoCad, ki pa ga zelo redko potrebujem. Rad bi to preprečil. V Windows 98 to storim z "run" in vtipkanim "msconfig". Kaj pa v NT?

Prva možnost je, da je ikona Autocada v skupini Startup (na menuju Start), toda to ste gotovo že preverili. Druga možnost je, da je program zapisan v posebnem delu registra, ki ima enak namen kot Startup, le da je bolj skrit. Poženite Regedit (v Run) in se pribrskajte do mape HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Tam bi moral biti Autocad. Nato ga zbrišite.

Grega

Zajadral sem na Telekomovo spletno stran in se pribrskal do naročila ADSL za zasebne uporabnike (www.telekom.si/zasebni_uporabniki/adsl/narocilo). Hec, navodilo "Prosimo, izberite ponudnika", mi na "izbiro" ponuja le SiOL. Le kaj se je zgodilo s partnerskim in enakovrednim odnosov do ponudnikov ADSL? Ali pa gre morda za izbiro, kot jo je Henry Ford ponudil kupcem svojega modela T - kakršnekoli barve, da bo le črna... ;)

Benjamin

Odločam se za nakup kompaktnega digitalnega fotoaparata. Niham med modeloma Olympus C-770 Ultrazoom in Canon Powershot A620. Cena je približno enaka, zato me zanima, kako bi se odločili vi? Kateri izmed teh dveh modelov daje boljše rezultate, katere so prednosti/slabosti vsakega izmed njiju... ?

Omenjena fotoaparata se precej razlikujeta, tako da neposredna primerjava pravzaprav ni najbolj na mestu.

Olympus C-770 odlikuje velik razpon objektiva. Ima pa nekaj težav z ostrenjem, predvsem pri slabši svetlobi, pa tudi zajem videoposnetkov ni najboljši. Ob tem velja omeniti, da Olympus v svojih aparatih uporablja kartice xD, ki so manj razširjene in zato stanejo nekoliko več.
Canon PS A620 ima manj zmogljiv objektiv, tako po optičnih lastnostih kot tudi po razponu objektiva, se pa zato lahko pohvali z boljšim nadzorom nad fotografiranjem, hitrim ostrenjem in odličnim zajemom videoposnetkov.

Če potrebujete aparat za ljubiteljsko slikanje, vam vsekakor svetujemo Canon, saj bo predvsem pri slabši svetlobi rezultat slikanja boljši. Če bi vseeno imeli radi velik razpon objektiva, pa si ta razred aparatov oglejte v tabeli na naši spletni strani. Med njimi je trenutno najboljša izbira Panasonic FZ-5 (ki je v nekaterih spletnih trgovinah na voljo že za okoli 80 tisočakov, to pa je za tak aparat dokaj ugodna cena).

Jan

Kaj menite o monitorju AOC LM2028, kar zadeva ceno, kakovost in druge tehnične lastnosti?

Omenjenega modela v našem laboratoriju še nismo preizkusili, se pa monitorji znamke AOC na naših testih praviloma ne uvrščajo visoko. Za modele, ki smo jih preizkusili, je bilo namreč značilno, da so na voljo po razmeroma ugodni ceni, vendar je kakovost prikazane slike kvečjemu povprečna. Najbolje bo, če si monitor ogledate v živo in ga morda primerjate s kakim drugim podobnim modelom (v večjih trgovinah imajo monitorje navadno že priključene na računalnik). Predlagam vam tudi, da si preberete o preizkusu 20- in večpalčnih monitorjev v septembrski številki revije (preizkus je v celoti dostopen tudi na naši spletni strani).

Matevž

Prosim vas, da mi naštejete nekaj programom, ki se ukvarjajo z oblikovanjem besedila oz. oblikovanjem raznih letakov, prospektov (turističnih)..... Vsak vaš namig, razlaga bosta dobrodošla!

Za začetnike bo morda najenostavnejši Microsoft Publisher, za profesionalce pa seveda Quark in Adobe InDesign.

Maksimiljan

Zanima me, ali ste preizkusili prenosnika Prestigio 1530 Pentium-M 750/1,86 GHz/15 palcev/DVD-RW/512/60/X700/Wi-Fi in kakšni so rezultati. Prav tako me zanima, kaj na sploh menite o tej znamki in prenosnikih.

Omenjenega modela še nismo preizkusili, tako da vam podatkov zanj ne moremo posredovati. Se pa prenosniki Prestigio uvrščajo med boljše v spodnjem cenovnem razredu in so na naših lestvicah pogosto na prvih mestih. Njihova odlika je odlična opremljenost v primerjavi s ceno, poleg tega pa se, za razliko od nekaterih drugih znamk, lahko pohvalijo tudi z dveletno garancijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji