Objavljeno: 29.3.2005 13:59 | Avtor: Damir Odlak | Monitor Februar 2005

Philipsov prenosni jukebox

Philips je predstavil prenosni predvajalnik glasbe. Napravo je mogoče uporabljati tudi kot diktafon, vendar se v tej funkciji ne obnese najbolje.

Philipsov predvajalnik digitalne glasbe z 20 GB vgrajenega diska skuša biti konkurent Applovemu iPodu, vendar za razliko od slednjega deluje tudi kot diktafon. Sodobno oblikovano in robustno ohišje daje vtis resnosti. Opremljen je z akumulatorjem zmogljivosti 1200 mAh, kar po specifikaciji zadošča za 10 ur predvajanja glasbe, se pa akumulator ob veliki obremenitvi (npr. kopiranje datotek) izprazni že po približno eni uri delovanja, zato pri priklopu na računalnik že proizvajalec priporoča priklop naprave na napajalnik. V sodobnih operacijskih sistemihSodoben je tudi Linux, pa verjetno ne dela. Napiši torej Windows 2000 in XP.

Na prednji strani najdemo pet gumbov, ob strani pa še štiri, kar zadostuje za upravljanje z vsemi funkcijami, ki jih naprava omogoča. Poleg gumbov se na strani naprave nahaja tudi vgrajeni mikrofon, s katerim naprava postane pravi diktafon, vendar je brez uporabe zunanjega mikrofona le pogojno uporaben, saj se na posnetku sliši delovanje vgrajenega diska, ki zelo moti poslušanje tako nastalega posnetka.

Priložene so tudi slušalke in osnovni daljinski upravljalec, ki se preko standardnega vmesnika priklopi med napravo in slušalke, za poslušanje glasbe pa lahko uporabimo tudi druge slušalke.

Na gornji strani naprave se nahajajo štiri vhodno-izhodne vtičnice, in sicer izhod za slušalke s krmilnikom in vhodi za napajanje, priključitev na vmesnik USB 2.0 in kombinirano vtičnico za analogni stereo signal ter optični vtič. USB kabel in napajalnik sta seveda priložena.

Naprava omogoča predvajanje datotek v zapisih MP3 in WMA, predvaja pa lahko samo datoteke, ki so na napravo prenesene s priloženim programom.

Namestitev in uporaba programa je zelo preprosta, žal pa ni na voljo v slovenščini. Datoteke lahko prenašate z načinom povleci in spusti, lahko pa obe mapi preprosto uskladite. Tako bo program prenesel na napravo vse glasbene datoteke, na računalnik pa vse datoteke posnete z diktafonom. Po navedbah proizvajalca prenos glasbenih datotek z naprave na računalnik ni mogoč, bolj izkušeni uporabniki pa bodo ugotovili, da je te datoteke vseeno možno prenesti na računalnik, saj se na napravi nahajajo v skriti mapi, spremenjeno pa je le njihovo ime. S programom lahko glasbene datoteke opremite z oznako ID3. Tako označene datoteke omogočajo hitro in preprosto iskanje ter izbiranje skladb, tudi ko je teh zelo veliko. Z napravo in s programom je mogoče oblikovati sezname predvajanja, lastne prednastavljene izenačevalnike pa je mogoče oblikovati s programom, z napravo pa lahko le izbirate med njimi. Oblikovanje seznamov predvajanja je preprosto, kar na splošno velja za delo z meniji naprave.

Cena naprave je celo nekoliko nižja od konkurenčnega iPod 20 GB.

Philips HDD120

Kaj: Predvajalnik glasbe, prenosni disk, diktafon.

Zahteve: Okolje Windows.

Izdeluje: Philips, www.philips.com.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si, (01) 530 08 00

Cena: 83.890 tolarjev.

Za: Cena in preprostost uporabe.

Proti: Obvezna namestitev priloženega programa. Vgrajeni mikrofon ne omogoča kvalitetne uporabe naprave kot diktafona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji