Objavljeno: 26.6.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2019

Pet za Apple CarPlay

Apple CarPlay je različica operacijskega sistema iOS za avtomobile. Telefon iPhone s kablom priklopimo na sistem v vozilu, nato aplikacije upravljamo na osrednjem zaslonu. Spočetka so bile podprte predvsem domače aplikacije iz Cupertina, kasneje se je novemu načinu dela prilagodilo tudi več drugih. Danes je bera takšnih, ki imajo avtomobilski podaljšek uporabniškega vmesnika, precej zajetna.

Prva aplikacija, ki nam pade na pamet pri uporabi naveze telefona iPhone z avtomobilom, je navigacija Waze. Googlova pametna aplikacija podpira glasovno iskanje, sporočanje stanja na cesti drugim voznikom, nastavitev videza tako zemljevida kot vozila na njem in še kaj. Med številnimi zmožnostmi je seveda tudi priljubljeno svetovanje o najbolj optimalni poti v danem trenutku.

Najpogostejše postransko opravilo med vožnjo z avtomobilom je zagotovo poslušanje glasbe. Največkrat z vgrajenim sprejemnikom poslušamo lokalne radijske postaje, glasbo na različnih medijih ali pretočno storitev Apple Music, ki jo CarPlay seveda tudi podpira. Ko nam zmanjka materiala, lahko posežemo po programu z več kot 100.000 radijskimi postajami s z vsega sveta, ki jih v avtomobil prek telefona prinaša aplikacija TuneIn Radio.

Včasih si v avtu zaželimo dobrega čtiva. Ker branje vsaj za voznika seveda odpade, priskoči na pomoč aplikacija Audible. Gre za zbirko zvočnih knjig v lasti največjega knjigarnarja na svetu – ameriškega Amazona. Vsebina je na voljo v obliki naročnine. Petnajst ameriških dolarjev mesečno vključuje pester izbor knjig, avtorskih vsebin in člankov priznanih časnikov in revij, kot sta sta New York Times in The Washington Post. Mesec dni lahko storitev preizkušamo brezplačno. Znanje angleščine je seveda obvezno.

Hišna aplikacija za poslušanje podcastov, ki sicer deluje na sistemu CarPlay, ni najboljša, zato si omislimo Overcast. Gre za večkrat nagrajeni program, ki za preprostim videzom skriva zelo priročne zmožnosti. Med njimi ne manjkajo sestavljanje predvajalnih seznamov, nastavitve po posameznem podcastu, pametni filtri, pametno spreminjanje hitrosti predvajanja, ki ne popači govora, in še kaj bi se našlo.

Apple CarPlay podpira tudi ena najbolj priljubljenih storitev za neposredno sporočanje na svetu, WhatsApp. Deluje podobno kot uradna aplikacija za sporočanje, podpira slike, zvok in video. Pri branju in sestavljanju sporočil nam priskoči na pomoč digitalna pomočnica Siri. Edina pomanjkljivost je nezmožnost listanja po pogovorih, ki je programerji verjetno niso vgradili zaradi varnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji