Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2017

PDF mojster

Če bi sodili po različnih nagradah in priznanjih, v svetu optičnega prepoznavanja močno prednjači le ena rešitev – ABBYY FineReader. Preizkusili smo najnovejšo različico in takoj nas je navdušila.

Res natančna in pregledna primerjava dveh različnih vrst dokumentov je ena boljših funkcij novega programa.

krajinski ABBYY se je odlično uveljavil v svetu programov OCR, saj je v preteklosti že večkrat dokazal, da mu slovanske korenine pridejo še kako prav pri prepoznavanju vzhodnoevropskih jezikov, tudi slovenščine. Podjetje, ki zaposluje številne lingviste, katerih naloga je skupaj s programerji razviti algoritme za boljšo prepoznavo pisav, danes podpira 195 svetovnih jezikov, pri čemer se od konkurentov loči predvsem po dobri podpori za arabske in azijske jezike. Snovalci programa se zdijo vraževerni, saj so različico 13 preprosto preskočili in izdali FineReader 14.

Pri pripravi nove različice so razvijalce usmerjale ugotovitve različnih raziskav, ki jih je opravilo podjetje. Ugotovilo je namreč, da ima kar 80 % z dokumenti povezanih procesov še vedno opravka s papirjem, zaposleni pa za delo z dokumenti porabijo četrtino časa. Posebej »boleč« je podatek, da kar od 75 % do 90 % pisarniških delavcev informacije pretipkava s papirnih dokumentov, fotografij, dokumentov PDF itd. Očitno je torej, da je digitalna transformacija poslovnih okolij šele na začetku. Naloga je bila jasna – izdelati rešitev vse-v-enem, ki bo znala delati z vsemi vrstami dokumentov, zato FineReader 14 podpira digitalizacijo in izvoz dokumentov v kar 19 različnih zapisov (oblik) datotek.

Uporabniški vmesnik ostaja prijazen do uporabnika, s povsem sodobno podobo, a žal še vedno ne govori slovensko. FineReader 14 sicer ima – tako kot predhodnik – že vgrajeno podporo slovenščini in slovar slovenskih izrazov, zato se pri prepoznavanju besedil odlično odreže. Trditve o do 99,8-odstotni natančnosti pogona OCR niso iz trte izvite. Programerji so trdo delali tudi na še boljši prepoznavi logičnih struktur postavljenega besedila, tabel in diagramov, zato ga slednji redkeje spravijo v zadrego. Napredek je viden tudi na področju tabel – zdaj lahko že med digitalizacijo papirnate tabele izberemo njeno strukturo in tako še olajšamo delo programu. Ena pomembnejših letošnjih novosti pogona OCR pa je vsekakor prepoznavanje matematičnih funkcij – če so te enovrstične, prepoznavanje deluje naravnost odlično.

Pri delu z datotekami PDF je ABBYYjev izdelek že doslej blestel, a nova različica prinaša novo dimenzijo uporabnosti. Urejanje in spreminjanje dokumentov namreč deluje vrhunsko, in to ne le pri digitalno ustvarjenih dokumentih PDF, temveč tudi pri skeniranih. V programu enostavno kliknemo del besedila (ali slike), ki ga (jo) želimo popraviti, in vnesemo spremembo, tako enostavno je. Tudi izpolnjevanje interaktivnih obrazcev PDF je po novem mala malica, dokumentom PDF lahko dodamo še dodatne priponke (različnih vrst). Uporabniki, ki urejevalnik datotek PDF uporabljajo predvsem za komentiranje vsebine, bodo veseli novih funkcij, s katerimi dokumentom dodajo različne geometrijske oblike, grafe ter celo proste skice in risbe. Za zaščito dokumentov je poskrbljeno s podporo več digitalnim podpisom.

Dodatna velika novost, od katere si v ABBYYju zagotovo obetajo nove stranke, je možnost res napredne primerjave dveh dokumentov. Za slednje se sicer zažene ločena aplikacija s FineReaderjevim pogonom, njeno bistvo pa je, da zna natančno primerjati dva dokumenta različnih vrst in jezikov – v tem primeru je podprtih 35 jezikov, tudi slovenščina. Tako lahko nadvse pregledno, po korakih, primerjamo dve pogodbi v različnih jezikih – ali pa prazno in izpolnjeno pogodbo.

Omogočena je tudi hitra redakcija vsebin – če bi radi določene vsebine skrili prejemnikom dokumenta.

Razvijalci so veliko pozornosti namenili tudi avtomatizaciji pogostih opravil, ta lahko podobno kot makro ukaze uporabnik proži z enim klikom, rešitev OCR pa se tesno integrira v dokumentni in procesni tokokrog podjetja. V ta namen program pozna tudi t. i. vročo mapo (angl. Hot Folder), v kateri lahko poslovni uporabniki najdejo vsebine iz »opazovanih« lokalnih ali omrežnih ter oblačnih lokacij.

ABBYY se zaveda, da ima nov dragulj, zato je tudi cena programa znatno poskočila. Standardna različica tako velja 199 evrov in žal ne premore funkcij primerjave dokumentov ter njihove samodejne konverzije. Ti najdemo šele v različici Corporate, ki stane 299 evrov na uporabnika, a je omejena z rabo sistemskih virov (na dve procesorski jedri). Res zahtevna okolja, ki imajo opravka z digitalizacijo več tisoč dokumentov na mesec, bodo tako morala poseči po različici Enterprise, katere cena je seštevek preostalih dveh.

ABBYY FineReader 14

Proizvaja: ABBYY, www.abbyy.com.

Prodaja: EC d.o.o., www.ec.si.

Cena: od 199 evrov.

Za: Natančnost prepoznavanja, hitro delovanje, funkcija primerjave dokumentov.

Proti: Uporabniški vmesnik ne pozna slovenščine, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji