Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Marko Kovač | Monitor April 2015

Pametna harmonija

Logitech se že vrsto let trudi z univerzalnimi daljinci Harmony, ki so na trgu precej uspešni in priljubljeni, ponašajo pa se tudi s široko podporo in preprostim upravljanjem. Pred leti je Logitech predstavil drugačen način univerzalnega upravljalnika, ki namesto na samem daljincu temelji na centralni enoti. Ta omogoča tudi brezžično povezavo s telefoni in tablicami, ki tako postanejo dodatni upravljalci.

Številne ikone v aplikaciji ne olajšajo krmiljenja naprav.

Številne ikone v aplikaciji ne olajšajo krmiljenja naprav.

Harmony Smart Control združuje takšno centralno enoto in poenostavljen daljinski upravljalnik. Slednji pravzaprav ni uporaben kot samostojna enota, saj s centralo komunicira prek radijskih frekvenc, centralna enota pa potem odda infrardeči (IR) ali bluetooth (BT) signal. Slednja možnost tako dopušča krmiljenje igralnih konzol, kot sta Nintendo Wii in Sony PS3. Harmonyju je dodan tudi zunanji oddajnik IR, tako lahko krmilimo tudi naprave, skrite v omari, po potrebi pa dokupimo še enega.

Daljinski upravljalnik Ray

Daljinski upravljalnik Ray

Centralna enota je v sijajno črni barvi in v obliki lepo zaobljenega kamna, pravšnjega za metanje žabic. Na zadnji strani so vtičnice za napajanje in oddajnika IR, na prednji pa dioda LED, ki nam signalizira stanje naprave. Podobno prijetno zaobljen je tudi daljinski upravljalnik, ki omogoča nadzor osnovnih funkcij naprav. Gumbi upravljalca so majhni in plitvi, to otežuje razločevanje na otip. Nastavitev centralne enote poteka prek telefonske oziroma tablične aplikacije. Najprej se povežemo v omrežje, nato pa izberemo svoje naprave, ki bi jih radi krmilili. Naš preizkus je pokazal, da Harmony prepozna vse naprave zabavne elektronike, težave ima le z eksotičnimi napravami, kot so igrače. A krmilimo lahko tudi te, saj ima centralna enota tudi sprejemnik IR, s katerim skopiramo ukaze. Dodani so nekateri priboljški, ki olajšujejo rabo različnih naprav, na primer pri preklapljanju med posameznimi vhodi AV, kjer vsak izdelovalec svojo malho/način hvali. Nekoliko moteče pa je, da Harmony tega ne stori avtomatsko, temveč mora uporabnik sam izbrati pravi način preklopa.

Prihodnost univerzalnežev

Logitech je s svojo serijo univerzalnih upravljalcev Harmony razmeroma uspešen, a se večina uporabnikov otepa še ene dodatne naprave v dnevni sobi. Najnovejši univerzalni daljinci postajajo vedno bolj podobni telefonom – Neeo (www.neeo.com) ima pod velikim zaslonom celo še nekaj fizičnih gumbov in Ray (www.ray.co), ki je po videzu zelo blizu telefonom. Prednost pred navadnimi daljinci pa je v pameti in spremljanju uporabnikovih navad in prilagajanju. Če so sobotna jutra rezervirana za risanke, torkovi večeri pa za ligo prvakov, bosta daljinca takrat že prednostno ponudila preklop na takšne vsebine. Seveda je nujna povezava na elektronske programske vodnike in vse druge sodobne ocvirke, ki pa pri nas verjetno ne bodo delovali. Cene okoli 200 funtov za zdaj niso videti pretirane, a se zdi, da preveč pametni daljinci niso ravno zaželeni.

Toda prijetno oblikovanje se konča pri programski opremi, saj je aplikacija za tablice oziroma telefone (le iOS in Android), milo rečeno, katastrofalna. Izbirniki so na zaslon nametani brez repa in glave, obenem  njihovega položaja ni mogoče nastaviti. No, vsaj kretnje podpira. Občutka nedorečenosti pa ne popravi niti namizna aplikacija, ki ima omejeno namembnost in poleg običajnih nastavitev omogoča nastavitev priljubljenih TV programov. Število teh je omejeno na petdeset. Načeloma naj bi Harmony nastavitev programov opravil sam, če bi Slovenijo po naključju našel na zemljevidu civiliziranih dežel, tako pa nam preostane le ročni vnos.

Logitech Harmony Smart Control, upravljalec in centralna enota

Logitech Harmony Smart Control, upravljalec in centralna enota

Harmony Smart Control dovoli krmiljenje do osmih naprav. Ta omejitev je sicer nekoliko nadležna, a tako si Logitech zagotovi, da posegamo tudi po univerzalnejših in dražjih upravljalnikih. Poglavitna prednost Logitechovih daljincev so dejavnosti, pri čemer le z eno tipko izberemo našo dejavnost, na primer gledanje filma, centralna enota pa poskrbi za ustrezno krmiljenje naprav, tako da pošlje niz ukazov IR. Obenem zna Harmony ugasniti naprave, ki jih pri preklapljanju ne potrebuje več. Daljinec Smart Control ima tri specializirane gumbe za dejavnosti, pri čemer loči kratek in dolg pritisk na gumb, torej si lahko zamislimo do šest različnih dejavnosti. Za večino bo to dovolj, za zahtevnejše pa ostane pot v trgovino in izbor dražjega daljinca. Centralna enota dovoljuje tudi povezavo dodatnih pametnih daljincev, ne mara pa vmešavanja klasičnega daljinca, saj tako na žalost izgubi nit, katere naprave je treba preklopiti in katerih ne. Po svoje je to razumljivo, a glede na vgrajeni sprejemnik IR bi centralna enota kljub temu lahko spremljala preostale dejavnosti in se temu ustrezno prilagodila.

Daljinski upravljalnik Neeo

Daljinski upravljalnik Neeo

Logitech Harmony Smart Control je spoj univerzalnega upravljalnika in pametnega telefona. Krmiljenje s telefonom je še vedno nekoliko nerodno, saj so namenske naprave veliko bolj odzivne, obenem pa tu pri nas ne moremo uporabljati nekaterih funkcij. Priloženi klasični daljinec je resda simpatičen, a ergonomsko premalo dodelan.  

Logitech Harmony Smart Control

Univerzalni daljinec s centralo enoto.

Izdeluje: www.logitech.com

Prodaja: www.mimovrste.si

Cena ob objavi: 118 EUR.

✓    Deluje z zelo veliko napravami, aktivnosti.

✗    Telefonska aplikacija.

4177021

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji