Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus mju 810

Olympusova družina aparatov mju namenja posebno pozornost zaščiti aparata pred vremenskimi vplivi. Aparati te družine so torej "varni" pred pljuski vode in prahom, večine pa ne moremo (brez temu namenjenega dodatnega ohišja) uporabljati za slikanje pod vodo. Mju 810 je najnovejši član družine, pohvali pa se lahko z vgrajenim optičnim stabilizatorjem slike, ki se očitno čedalje bolj uveljavlja tudi pri aparatih z manjšim razponom goriščnice. Tipalo ima, kot lahko sklepamo že iz oznake aparata, 8 milijonov pik.

Mju ima povsem kovinsko ohišje zanimive, klinaste oblike, ki dobro sedi v roki in omogoča, da brez strahu slikamo tudi z eno roko, saj nam aparat ne bo zdrsnil iz roke. Zadnjo stran zaseda 2,5-palčni zaslon LCD, tehnologija BrightCapture pa sliki na zaslonu po potrebi poveča svetlost, tako da lahko na zaslonu vidimo slikani motiv tudi, ko je ta v temi. Aparatu nekoliko manj zamerimo, da nima optičnega iskala, ki pride prav predvsem v temnejšem okolju, ko navadno na zaslonu slikanega motiva ne moremo razločiti.

Slike zajema na kartice xD, za prvo silo pa ima vgrajenih 28,3 MB (!?) pomnilnika. Nastavitveni menuji so pregledni, aparat pa ni namenjen tistim, ki se radi igrajo z obilico nastavitev. Nastavljamo lahko sicer temperaturo beline, občutljivost ISO in način ostrenja, ne pa tudi osvetlitvenega časa ali odprtosti zaslonke. Se pa aparat zato nekoliko odkupi z 20 scenskimi programi, med katerimi je tudi uporaben in za Olympuse že kar običajen program za slikanje skozi šipo. Posebnost aparata je podpora visoki občutljivosti ISO, saj omogoča zajem s kar ISO 1600 (celo ISO 3200 pri nekaterih programih in ločljivostih). Resnici na ljubo bo večina vseeno raje ostala pri nižji občutljivosti - zrnatost je pri najvišjih občutljivostih namreč zelo opazna.

Pri fotografiranju se Olympus dobro izkaže. Barve so žive, ostrenje zelo hitro. V makro načinu se motivu lahko približamo na 10 cm - nekoliko smo bili nad tem razočarani, saj je predhodnik, mju 800, omogočal slikanje na oddaljenosti 3 cm. Videoposnetki imajo ločljivost do 640 × 480 pik, aparat pa zajame 30 slik na sekundo.

Mju 810 je aparat, ki se lahko pohvali z zanimivim ohišjem, dobrimi tehničnimi značilnostmi in kakovostnimi fotografijami. Zahtevnejši bi si morda želeli nekoliko večjega ročnega nadzora nad lastnostmi slikanja, večini pa bo zadoščala obilica scenskih programov in dober samodejni način slikanja.

Olympus mju 810

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 0,6 m-neskončno (10-60 cm makro); čas od 1/1000 do 4 s; doseg bliskavice 5,2 m, razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200, 400, 800, 1600 (3200 pri nekaterih ločljivostih.

Cena: 115.920 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Za: Hitrost ostrenja, dober zaslon LCD.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji