Objavljeno: 5.12.2007 10:41 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

OKI C8800

V Okijevi ponudbi barvnih laserskih tiskalnikov, ki zmorejo tiskati do velikosti A3+, je poleg najosnovnejšega in najcenejšega modela C8600 (ki je bil opisan v marčevski številki naše revije) tudi nekoliko naprednejši model C8800. Princip in zgradba tiskalnika ostajata enaka. Namesto klasičnega laserskega postopka uporablja tehnologijo LED, temu primerna je še vedno nizka ločljivost izpisa - 600 pik na palec. Hitrost izpisa ostaja enaka, prav tako tudi kakovost. Opaznejše spremembe so sicer očem skrite, marsikateri nepoznavalec pa jih skorajda ne bi opazil, če izvzamemo velike razlike v ceni.

Tiskalnik je klasične oblike, podoben drugim Okijevim tiskalnikom. Glede na to, da zmore tiskati do velikosti A3+, je precej kompaktno grajen. Kljub temu težko rečemo, da bi bila pisarniška miza najprimernejši prostor zanj. Če mere niso problem, pa verjetno kmalu postane nadležen dokajšen hrup, ki ga povzroča med tiskanjem.

Poglavitna prednost C8800 se skriva v notranjosti oziroma v strojni opremi. Procesor tiskalnika deluje pri taktu 500 MHz, tudi delovnega pomnilnika so mu tokrat privoščili nekoliko več, 256 MB. Poleg omrežne in USB povezave so vključili tudi vzporedno povezavo, za tiskanje na obe strani pa je treba poseči po drugem modelu ali dodatek posebej dokupiti, če uporabljate navadno omrežno različico. Najopaznejša razlika v primerjavi s šibkejšim modelom pa je v dodanem posnemanju PCL5c, PCL6 ter postscripta. Zmogljivosti predalov za papir ostajajo nespremenjene, standardni predal hrani največ 300 listov, večnamenski podajalnik pa največ 100 listov. Zahtevnejši uporabniki lahko dokupijo predalnik za 530 listov.

Hitrost tiskanja je primerljiva s konkurenčnimi tiskalniki, saj za petnajst strani dolg dokument porabi le sedeminštirideset sekund, za devet strani dolgo poslovno poročilo pa dobrih štirideset sekund. Zaradi močnejšega procesorja mu gredo dobro od rok grafične oziroma barvne strani, saj za tiskanje naslovnice Monitorja v formatu PDF porabi le šestindvajset sekund; to je pet sekund manj kakor šibkejši model.

Kakovost besedilnega odtisa je odlična, tako kot pri večini laserskih tiskalnikov, malenkost začne šepati le pri barvnih izpisih. Odvisno od načina posnemanja se vidno spreminja barvna nepravilnost, v postscriptnem načinu barve postanejo skorajda fluorescentne, v načinu PCL pa nekoliko zelenkaste. Tudi raster je precej viden, še najbolj pri barvnih prehodih.

Oki C8800 se lahko pohvali z dokaj nizko ceno izpisa, 0,018 evra za črno-belo stran, in zelo preprosto rabo. Za večjo strojno zmogljivost, a še vedno enako kakovost pa bomo odšteli četrtino več, kot stane šibkejši model.

OKI C8800

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni, vzporedni.

Velikost (razred): A3+ (dražji barvni).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 32 strani na minuto (črno-belo), 17 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 300 listov (predal), 256 MB, PLC, PLC6, Postscript 3.

Cena: 2634 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,018 EUR.

Cena natisnjene barvne strani: 0,107 EUR.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Hitrost, možnost tiskanja na A3.

Proti: Barvni prelivi, zelo viden raster, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji