Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Marec 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

OKI C801N

Tiskalniki, ki so zmožni prebaviti liste formata A3, so ponavadi velikanski primerki s ceno, ki je bliže ceni majhnega avtomobila kot pa številki, ki si jo predstavlja povprečen uporabnik, ko pomisli na tiskalnik. OKI dela s svojim C801N izjemo, saj je kljub svoji sposobnosti spravljen v kompaktnejše ohišje. Ob tem je treba povedati, da tiskalnik še vedno ni majhen in je s svojimi 36 kg kar konkreten zalogaj pri prenašanju. Je pa res, da ob pogledu nanj in primerjavi s konkurenco nikoli ne bi pomislili, da je sposoben tiskati na liste A3.

Osnovni predal sprejme 300 listov, dodatnih 100 pa je mogoče naložiti v večnamenski podajalnik. Na voljo sta tudi dva dodatna predala, vsak s zmogljivostjo 530 listov. Poleg tega je mogoče dokupiti tudi dodatek za dvostranski disk, a roko na srca, ta funkcionalnost bi lahko bila vgrajena že v osnovno naprava, posebej ob tej ceni. Pogrešamo pa možnost razširitve 128 MB vgrajenega pomnilnika, ki bi pri tiskalniku te vrste lahko bil zajetnejši. Poleg tega bi lahko USB in omrežnemu priključku delala družbo še brezžična povezava. Moti tudi zelo glasno delovanje, še posebej, ker se pogosto zdi, da je hrup posledica slabo sestavljenih komponent, ki se med seboj drgnejo.

Poleg v začetku omenjene spodobnosti je najsvetlejša točka naprave kakovost natisnjenih dokumentov. Tiskanje poteka pri najvišji ločljivosti 1200 × 600 pik na palec in kakovost ni omejena le na besedilo - najbolj so nas presenetile natisnjene fotografije. Barve so odlične in predvsem enakomerne, pri večji črni površini je bila ta brez vseh lis. Obenem je pobarvana površina videti, kot bi bila povoskana, to pa dodatno pripomore k videzu. Še bolj pa je presenetljivo to, da ob kakovosti tiskalnik ni pretirano požrešen z barvili, saj je v tem pogledu v samem vrhu svojega razreda.

Kot šibko točko moramo izpostaviti hitrost. Predvsem je OKI C801N počasen pri prebujanju, saj je za prvo natisnjeno stran po daljšem premoru porabil celih 56 sekund, po ogretju pa se je ta čas znižal na 16 sekund. Navedena hitrost tiskanja črno-belih dokumentov je sicer 32 strani na minuto, a nam je uspelo natisniti le 25.

OKIjev C801N je zanimiva naprava, s katero so se izdelovalci odločili sprejeti kompromise na nekaterih področjih, da nam ponudijo presežke na drugih. Zaradi tega to vsekakor ni zaokrožen izdelek, a je dobra izbira, če potrebujete laserski tiskalnik, ki je sposoben tiskati tudi fotografije, in postavljate zmožnost tiska na liste formata A3 pred hitrost.

OKI C801N

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 32 strani na minuto (črno-belo), 22 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 300 listov (predal), 100 listov (večnamenski podajalnik), PCL 6, PostScript 3, 128 MB.

Cena: 792 EUR (cena natisnjene ČB strani 1,1 centa, cena natisnjene barvne strani 9,4 centa).

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Za: Tiskanje na format A3, kakovost tiska.

Proti: Hitrost, glasnost, tisk na obe strani ob doplačilu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji