Objavljeno: 28.11.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2023

Okenski pogled na svet

Okenski pogled na svet

Med našimi preizkusi prenosnikov bolj ali manj nikoli ne omenjamo operacijskega sistema. Kar nekako privzeto je, da so na novih prenosnikih nameščeni Windows 11. Na poslovnih različicah Professional, na ostalih pa Home. O operacijskem sistemu kot takem večina uporabnikov sploh ne razmišlja – niti zahtevnejši uporabniki, celo sistemski administratorji ne.

Operacijski sistem je namreč že zelo dolgo le osnova, ki drži skupaj tistih od pet do deset pogosteje uporabljenih programov. Ob prehodih, nazadnje z Windows 10 na Windows 11, se seveda pritožujemo nad vsem, kar pogrešamo s starega sistema in so z novim spremenili, skrili ali ukinili, a kake resne alternative tako in tako nimamo.

Tudi za Microsoft je operacijski sistem vse manj pomemben. Največji zaslužek prinašajo oblačne storitve, na eni strani v okviru storitev za končne uporabnike Microsoft 365 (torej kombinacija elektronske pošte in pisarniških programov Office), na drugi pa oblačne storitve Azure za sistemske in razvojne potrebe.

A glede na dogajanje zadnjega pol leta se pojavljajo ugibanja (s katerimi se povsem strinjam), da se pomembnost operacijskega sistema spet veča. Razlog je v trenutno najbolj »nahajpani« tehnologiji – umetni inteligenci.

V teh dneh prihaja Copilot za Windows, v spletu se pojavljajo celo novice, da naj bi ta prišel tudi v starejši sistem Windows 10!

To pospešeno razvijajo praktično vsa računalniška podjetja. Sporočila za javnost brez kratice »AI« praktično ni več. Še na tržnici počasi pričakujem napise, da so si kmetje ob kultivaciji jabolk pomagali s »sistemi AI«. Glede na aktualne novice kaže, da nam že v letu ali dveh ne bo treba več početi praktično ničesar. Ne bo nam treba viseti na sestankih, ker nam bo umetna inteligenca tako in tako podala sestavljen povzetek, ne bo nam treba prebirati e-pošte, sestavljati in urejati tabel, pripravljati Powerpoint predstavitev. Ne bomo pisali besedil, ne bomo fotografirali, ne bomo ustvarjali grafik, če naj ostanem pri »računalniških« in »tehnoloških« opravilih.

Naj se vrnem k operacijskemu sistemu. Microsoftov cilj je čim več uporabnikov spraviti v svoj oblačni objem (kot je cilj Googla čim več pogledov usmeriti v oglase, denimo). Osrednjo vlogo operacijskega sistema je tako prevzel internet – prav zato tudi Microsoft tako močno pritiska k uporabi lastnega brskalnika Edge. Na spletu se dogaja vse, tam se lahko služi, če pustiš kakšno področje nepokrito, te konkurenca (Google, Facebook, Amazon) v trenutku nadomesti.

A z umetno inteligenco se mogoči nabor koristnih funkcij po malem seli tudi nazaj v operacijski sistem. V teh dneh prihaja Copilot za Windows, v spletu se pojavljajo celo novice, da naj bi ta prišel tudi v starejši sistem Windows 10! Ob tem komentatorji ugibajo, da bi lahko Microsoft podaljšal dobo temu sistemu (trenutno naj bi bil podprt do oktobra 2025), izključno zato, da bi to bila še eno podlaga, prek katere bo mogoče ponujati (prodajati) umetnointeligenčne storitve. Te bodo potencialno koristne v celotni »vertikali«, torej v samem operacijskem sistemu, v programih, ki tečejo na njem (pisarniške zbirke, brskalniki, programi za kreiranje vsebin …), in na spletu.

Pred leti je veljalo, da naj bi bili Windows 11 zadnja »prava« različica operacijskega sistema, da bo v prihodnje šlo le za sprotne popravke, zdaj pa je vse več indicev, da bomo mogoče že prihodnje leto dobili novo polno različico. Seveda tako, ki bo imela umetno inteligenco vgrajeno v vse pore sistema.

Kam bo to vodilo, iskreno povedano ne vem. Trenutno je poganjanje umetnointeligenčnih storitev strojno zahtevno, kar pomeni, da je tudi drago. Imam občutek, da smo v fazi (in bomo še kako leto ali dve), ko se podjetja trudijo navaditi nas na te rešitve, v nekem trenutku pa nas bo operacijski sistem postavil pred dejstvo – če želiš, da ostanem pameten, boš moral za to plačati. Alternativa bo za marsikoga (tudi mene) preveč boleča, zato se bom(o) pač pokorili novim umetnopametnim gospodarjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji