Objavljeno: 28.12.2023 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2024

Očistimo Okna!

Že ptički na veji čivkajo, da je operacijski sistem Windows 11 sistemsko zahtevnejši od predhodnikov. Za njegovo namestitev potrebujemo vsaj 64 GB prostora na disku, ki ga zasedejo tudi številne priložene aplikacije, med katerimi je veliko takšnih, za katere se nam niti sanja ne, za kaj bi jih lahko potrebovali. Odstranimo jih z brezplačnim programskim pripomočkom JunkCtrl.

JunkCtrl je odprtokodno orodje, namenjeno odstranjevanju prednameščenih aplikacij v operacijskem sistemu Windows 11. Ta je znan po tem, da ima višje sistemske zahteve kot prejšnje različice Windows, vključno z večjim prostorom za shranjevanje aplikacij in posodobitev. Sistem je običajno obremenjen s številnimi prednameščenimi aplikacijami, ki jih uporabniki pogosto ne uporabljajo, kot so Bing Weather, MSN News, Xbox, People, Clipchamp, OfficeHub itd. Te lahko delujejo v ozadju, porabljajo sistemske vire in zmanjšujejo zmogljivost računalnika. JunkCtrl, plod razvijalca Belima, znanega po orodjih sta ThisIsWin11 in BloatyNosy, nam s svojo ustrežljivostjo pomaga razbremeniti sistem.

Uporabniški vmesnik programa JunkCtrl ni namenjen občudovanju. Kar mu manjka pri videzu, nadomesti z učinkovitostjo.

Program JunkCtrl je manjši od 100 KB in deluje brez namestitve. Prenesemo ga s spletišča GitHuba v paketu ZIP. Ko program razpakiramo in neposredno zaženemo, samodejno poišče in predlaga programske dele sistema, ki jih šteje za nepotrebne. Aplikacije, ki jih želimo odstraniti, označimo ter z gumbom Add everything selected to bin pošljemo v koš. Pred odstranjevanjem aplikacij z JunkCtrl je priporočljivo ustvariti varnostno kopijo sistema, da se izognemo morebitnim napakam ali težavam. Omeniti velja, da JunkCtrl ne more odstraniti najpomembnejših vgrajenih aplikacij, kot so Microsoft Edge, .NET framework, UI.Xaml in druge, ki so potrebne za delovanje Windows 11 in drugih programov. Kljub omejitvam in malce odbijajočemu videzu je JunkCtrl uporabno programsko orodje za vse uporabnike z željo po optimizaciji delovanja operacijskega sistema Windows 11.

JunkCtrl

orodje za odstranjevanje odvečnih programov v Windows 11

Kje: GitHub

Koliko: Brezplačno.

Za: Preprostost, učinkovitost, cena.

Proti: Videz.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji